NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Itt a rezsicsökkentés újabb áldozata, összeomolhat a vízközmű szolgáltatás

A nyomott hatósági árak miatt nincs pénz a karbantartásra és a javításokra.

Pár héttel ezelőtt robbant a hulladékbomba, mikor kiderült, hogy a hulladékszállítás központosítása miatt összeomlott egy hulladékszállító cég

2018.10.26. 07:39

116 településen leáll péntektől a hulladékszállítás, az állami központ nem fizeti ki az elvégzett munkát

/ közélet 6 hsz. /
Várhatóan sok helyen ez vár a helyi szolgáltatókra, Gulyás Gergely közben azt mondta, nem engednek a zsarolásnak.
. A gond nem egyedi, a többségében önkormányzati kézben lévő szolgáltatók a lakossági befizetések egy részét kapják csak vissza
2018.09.18. 14:55

15 milliárd is lehet a kukaholding hiánya, ezért vannak bajban az önkormányzati cégek

/ közélet 6 hsz. /
Káosz van a központi hulladékgazdálkodónál.
, ami nem elég ahhoz, hogy a gépeket karbantarthassák, javítsák, esetleg fejlesszenek.

Önköltségnél alacsonyabb bevételük van

Szombathelyen például 900 milliós bevételkiesést

2018.09.12. 19:52

900 milliós hiányt hozott a SZOVÁ-nak a hulladékgazdálkodás központosítása

/ közélet 3 hsz. /
Erről is, és további 19 ügyről tárgyal csütörtökön a szombathelyi közgyűlés. Előzetesünk.
hozott a SZOVA-nak a központosítás és az elvégzett munka ellenértékének késedelmes és nem elégséges megfizetése. A rezsicsökkentés jegyében létrehozott állami hulladékkezelő NHKV Zrt-t nemrég 26 milliárd forinttal segítette ki
2018.10.31. 10:56

26,4 milliárd forintot ad a kormány a hulladékkáosz megoldására

/ közélet 3 hsz. /
Több területről vonnak el pénzt, a katasztrófavédelem szervezi a hulladékszállítást.
a kormány. Ne legyenek kétségeink, ez is közpénzből ment.

De nem csak a hulladékszállítás van bajban. Az Átlátszó a kormányközeli Századvég tanulmányára hivatkozva azt írja , állami beavatkozás nélkül néhány éven belül összeomolhat a víziközmű szolgáltatás előbb több magyarországi kistérségben, majd mindenütt.

Az ok a rezsicsökkentés jelszavával bevezetett hatósági ár, ami mára már az önköltséget sem termeli meg a szolgáltatóknak. És ezt a kormány pontosan tudja, a Századvég a nyáron tette le az erről szóló tanulmányt az asztalra.

A rezsicsökkentés okozta veszélyek:

 • A csökkenő bevételek miatt elmenekülnek a szakemberek, a dolgozók átlagbére 7,5 százalékkal alacsonyabb az ipari munkavállalók átlagbérénél.
 • Veszélyesen elöregszik a vízhálózat, a következő 20 évben a legóvatosabb becslés szerint is 40 ezer kilométer cső cseréje elkerülhetetlen. Vagyis évente 2000 kilométernyi hálózat megújítása lenne indokolt, ezzel szemben jelenleg évi 350 kilométer cső cseréjére nyújt pénzügyi fedezetet a cégek bevétele.
 • A csökkenő bevételek miatt az elmúlt években elmaradtak a felújítások, karbantartások, tavaly több mint dupla annyi csőtörést kellett elhárítani, mint öt évvel korábban. 2012-ben kilométerenként 0,61 eset történt, 2017-ben már 1,34.
 • Az okok

 • A kormány 2012-ben befagyasztotta a vízdíjakat, majd 2013-ban az ágazatot is elérte a rezsicsökkentés, ami 10 százalékkal mérsékelte a lakosság befizetését. Azóta nem változott az vízdíj, miközben a szolgáltató cégek számára – az infláció miatt – minden beszerzés drágult.
 • A működtetett hálózat nagysága után 2013 óta közműadót kell fizetnie a cégeknek, ennek éves összege 14,1 milliárd forint.
 • Ha mindezeket figyelembe vesszük, akkor a lakossági vízdíjnak tavaly 71,2 százalékkal kellett volna meghaladnia a 2012-es, vagyis a rezsicsökkentés előtti szintet.
 • A jelentés szerint ahhoz, hogy a vízműrendszer ne omoljon össze, a következő 15 esztendőben évente 103 milliárd forintot kellene fordítani a vízműcégek által használt csőrendszer megújítására.

  Akkor lehetne megelőzni a vízközmű cégek összeomlását, ha a cégek összesen 250 milliós árbevétele felmenne 353 milliárdra. Csakhogy ez azt jelentené, hogy

  a vízdíjakat 40 százalékkal emelni kellene.

  Ez viszont szembemenne a kormány politikai szándékaival, a Századvég nem is tesz ilyen javaslatot. Csak azt, hogy a kormány engedje el a közműadót és csökkentse az áfát. Ez viszont csupán évi 23 milliárd megtakarítást hozna a vízközmű cégeknek, miközben 103 milliárd hiányzik.

  Megoldás egyelőre nem látszik, a kormány ragaszkodik a hatósági árhoz és a rezsicsökkentés jelszavához. Könnyen lehet, hogy itt is az önkormányzatok lesznek kénytelenek beavatkozni, a vízközmű cégek önkormányzati illetve állami tulajdonban vannak.

  Szombathelyen még bírják a közszolgáltató cégek

  Szombathelyen és Vas megyében a Vasivíz Zrt. a szolgáltató, a cég többségi tulajdona a szombathelyi önkormányzaté, Vas megyei önkormányzatok osztoznak a többi tulajdonrészen. A cég a 2017-es évet pozitív szaldóval zárta a szombathelyi közgyűlésnek elküldött beszámolója szerint.

  De a jelentés hangsúlyozza, hogy ehhez szükség volt az egyéb tevékenységből (építőipari tevékenység, eszközök bérbeadása, laborvizsgálatok) származó bevételekre. Viszont a felújított és kibővített uszoda bővítése évi 212 milliós veszteséget hoz a Vasivíznek, ebből 100 milliót az önkormányzat vállal, így 112 milliót ki kell termelnie pluszban a cégnek.

  Szombathelyen még nincs nagy probléma, hiszen a Vasivíz egyelőre képes kipótolni a hiányt, éppúgy, ahogyan a SZOVA a hulladékszállítási veszteségeit, de a veszély a fejük felett lebeg.

  Miközben a rezsicsökkentés pár ezer forint megtakarítást jelentett a háztartásoknak évente, a másik oldalon tönkreteszi az önkormányzati cégeket, és egyre több közpénzt szippant magába.

  Hozzászólások (30)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  miki1950 : P*rsz* h*gy *z *r*sz*k n*m *sm*r*k *l. M*rt h* m*gt*nn*k (b*rm*l...
  Találat ért több kőolajfinomítót Szíriában, halottak is vannak
  miki1950 : H* *rt*lm*s*n *rt*l v*ln*, *kk*r *rt*n*m *s, h*gy m*t *k*rt*l k*...
  Dobrev Klára: Az első számú ambícióm az, hogy 2022-ben győzzük le a Fideszt
  miki1950 : *m*g cs*k * k*p*k*t n*z*g*t*d, *tt *s m*r*dsz, *nn*k * sz*ntj*n....
  Dobrev Klára: Az első számú ambícióm az, hogy 2022-ben győzzük le a Fideszt
  miki1950 : M*r m*g*nt l*k*tt v*gy.. M*ndt*? N*m! C*f*lt*! M*gt*n*lsz v*...
  Markus Söder: "egyszerűen nincs többé barátságos párt-lakóközösség" a Fidesszel
  miki1950 : *gy*t*rt*k *rb*nn*l. H* * k*t *s f*lm*ll**sz*r r*g*sztr*l * s*j...
  Orbán májusra négy és félmillió beoltott embert ígér