NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Molnár Miklósnak, a Vasivíz vezérigazgatójának leváltását kezdeményezi a szombathelyi közgyűlés

A végső döntést a cég igazgatósága hozza meg kedden. A rendkívüli közgyűlésen politikai támadásról beszéltek.

A rendkívüli közgyűlést az előre bejelentett zárt ülés helyett váratlanul nyilvánossá tették. Koczka Tibor (Pro Savaria) az elején javasolta, hogy ne tárgyalják a Vasivíz ügyét, mert nincs kellően előkészítve, és nincs jogerős bírósági döntés sem az ügyben. Ezt viszont Nemény András polgármester (Éljen Szombathely) visszautasította.

Nemény arra viszont felhívta a figyelmet, hogy sok városban és cégnél van hasonló helyzet. Elmondta, hogy Szita Károly, Kaposvár polgármestere bírósághoz fordult, miután a Kaposvíz Zrt-nél is hasonló határozatot hozott a MEKH. Arról is beszélt, hogy nem tiszta, mi számít szakmai gyakorlatnak, és közben szubjektív módon változtatták a szabályokat.

A polgármester politikai szándékot lát az ügy mögött, az ügy elindítói azzal nem számoltak, hogy sok embert, több céget érint a szigorítás. De megjegyezte, hogy a hatóság által megszabott határidő lejár, de mivel több év múlva fog kiderülni, hogy igazuk van, ezért most meg kell tenni a lépéseket, különben veszélybe kerül a Vasivíz közszolgáltatói engedélye.

Nemény András polgármester
fotó: Mészáros D. Zsolt

Lendvai Ferenc (Fidesz) a szavazás előtt bejelentette, hogy a kormánypárt frakciója nem szavaz az ügyben, ők nem asszisztálnak ahhoz, ha a városvezetés ki akarja javítani a hibáját. Hozzátette, ők Molnár kinevezését nem támogatták, most nem akarnak állást foglalni.

Czeglédy Csaba (független) szerint törvényességi szempontból kell nézni az ügyet, ha törvényesnek tartják a jelenlegi működést, akkor vissza kell utasítani a hatóság határozatát. Arra is emlékeztet, hogy Molnár Miklóst a városvezetés kérte fel a feladatra, Molnár pedig lemondott képviselői és tanácsnoki megbízatásról. Czeglédy nem érti a kapkodást, május végétől ismerik a hivatal álláspontját, szerinte a döntést a Vasivíz szeptemberi igazgatósági ülésre kell halasztani.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormányhivatal nem indított eljárást Molnár kinevezése ellen, ha a kinevezés törvénytelen lett volna, akkor a kormányhivatalnak kötelessége lett volna közbelépnie.

Hozzátette, az történt, hogy a kormánypártok a kézivezérelt hivatallal együttműködve célkeresztet rajzoltak Molnár homlokára, ha visszahívják a vezérigazgatót, akkor sikerrel járt a politikai akció - mondta.

Nemény szerint viszont a célkeresztben nem csak egy személy, hanem egy cég van, és a város vízellátása. Ha végül beigazolódik, hogy az önkormányzatnak igaza volt, akkor bíróságon kell ezt érvényesíteni. És akkor, ha Molnár akarja, vissza is kell helyezni őt a pozícióba - mondta.

Tóth Kálmán, az Éljen Szombathely frakcióvezetője kijelentette, Molnárt jó vezérigazgatónak tartják, a Fidesz indított ellene politikai támadást. Hozzátette, végig fogják vinni sz ügyet a bíróságokon, azt az ügyet, amibe a Fidesz kényszerítette bele őket.

A közgyűlés végül az Éljen Szombathely frakció szavazataival döntött arról, hogy kezdeményezik Molnár Miklós vezérigazgató leváltását.

A helyére Krenner Róbert jelenlegi vezérigazgató-helyettest javasolják a cég új vezérigazgatójának. Czeglédy tartózkodott, Koczka Tibor nemmel voksolt, a Fidesz-frakció nem szavazott.

A Törvényszék szerint szabálytalan volt a kinevezés

Június végén írtunk arról,

06.29. 07:21

Még egy hónap, mire történik valami a Vasivíz elleni eljárásoknál, akár az Alkotmánybíróságig mehet az ügy

/ közélet 13 hsz. /
Úgy tűnik, nem azt a hatást váltotta ki a MEKH lépése, amire számítottak, az ország közmű-cégeinek egyharmadánál gond lehet.
hogy mi várható a Vasivíz ellen hozott hatósági döntés nyomán. Április elején derült ki,
04.02. 15:24

Vizsgálat a Vasivíznél, a hatóság szerint az új vezérigazgatónak nincs meg a szükséges szakmai tapasztalata

/ közélet 14 hsz. /
November elejétől tart már a vita, azóta, hogy Molnár Miklóst jelölte a cég élére az új szombathelyi városvezetés.
hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) vizsgálatot indított a Vasivíznél Molnár Miklós vezérigazgatói kinevezése miatt.

Molnár Miklós
fotó: Józing Antal

A MEKH (és a vezérigazgatót hónapok óta támadó

2019.11.09. 11:57

Jogi aggályok a Vasivíz Zrt. új vezérigazgatója, Molnár Miklós kinevezése körül?

/ közélet 10 hsz. /
A megyei napilap azt írja, hogy Molnárnak nincs meg szükséges gyakorlata. A területért felelős alpolgármester szerint ez csak politikai támadás, a cég mindenben megfelel a jogi előírásoknak.
Fidesz) szerint Molnár Miklósnak nincs meg a szükséges szakmai tapasztalata. A MEKH a vizsgálat végén felszólította a Vasivíz Zrt.-t,
05.28. 15:15

Másfélmillió forintra bírságolták a Vasivíz Zrt.-t, a cég bírósághoz fordul

/ közélet 15 hsz. /
A MEKH szerint Molnár Miklós vezérigazgatói kinevezése szabálytalan volt, és 90 napot adtak a cégnek, hogy helyrehozza.
hogy 90 napon belül állítsák helyre a törvényes működést (vagyis új, a szükséges tapasztalatokkal rendelkező vezérigazgatót nevezzenek ki). Plusz másfél millió forintra meg is bírságolták a céget.

A Vasivíz a döntés ellen a Fővárosi Törvényszék közigazgatási kollégiumához fordult, azt kérve, hogy a Törvényszék semmisítse meg a MEKH határozatát. Információink szerint a Törvényszék azonban jóváhagyta a határozatot, ezért hívták össze

08.13. 14:08

Rendkívüli közgyűlést hívtak össze Szombathelyen a Vasivíz vitatott ügye miatt

/ közélet 12 hsz. /
Megszületett a Fővárosi Törvényszék ítélete a vezérigazgatói kinevezés hatósági kritikájáról.
a mai rendkívüli közgyűlést.

A szombathelyi önkormányzat nem dönthet egyedül

Igaz, hogy a Vasivíz Zrt-ben a szombathelyi önkormányzatnak többségi tulajdonrésze van, de egy ilyen lépéshez – ahogyan a kinevezéshez is - szükség van néhány szavazatra a többi tulajdonos önkormányzattól is.

A Vasivíz egyébként a Fővárosi Törvényszékhez benyújtott keresetben azt is kérte, hogy ha a Törvényszék érvényben hagyja a MEKH határozatát, akkor az ügyet továbbítsa az Alkotmánybírósághoz, mert a vonatkozó törvény nem fogalmaz egyértelműen.

A szombathelyi városvezetés most azért lépett, mert a MEKH által megszabott határidő augusztus 23-án lejár, de egy, lapunk birtokába került, és a Vasivíznek írt levelükből

08.15. 07:36

A MEKH nem tehet semmit, ha a Vasivíz nem hajtja végre a határozatát?

/ közélet /
A hatóság nem készül szankciókra, a szombathelyi közgyűlés viszont Molnár Miklós vezérigazgató leváltását tervezi.
kiderül, hogy a hivatal nem készül szankciókra akkor sem, ha nem hajtják végre a határozatot.

A Vasivíz közben a Kúriához fellebbezett a Budapesti Törvényszék ítélete ellen, ami így nem jogerős. Információink szerint a Kúria november elején tárgyalja majd a Vasivíz fellebbezését.

A MEKH említett levelében azt is írják, nem készülnek arra, hogy visszavonják a Vasivíz közszolgáltatói engedélyét, ennek ellenére a szombathelyi közgyűlés meghozta a feljebb részletezett döntését.

A Vasivíz közgyűlése kedden, azaz holnap ülésezik és várhatóan dönt az ügyben.

Hozzászólások (23)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : N*m * f*rm* * l*ny*g, h*n*m * t*rt*l*m. *m*t *z *r*g*k *gym*s k...
105 lakó és 49 gondozó kapta el a vírust egy soproni idősotthonban, 12-en meghaltak
LEGXV: *n *z*rt f*szt zs*d*z*k t*v*bb * p*lg*r* M*gy*r*rsz*g n*gy*bb d*...
Súlyosan antiszemita cikk jelent meg az Origón
LEGXV: *ng*l! S*r*s Gy*rgy n*m *gy*nl* *zr**ll*l. *ly*nny*r* n*m, h*gy ...
Súlyosan antiszemita cikk jelent meg az Origón
emberfarkas: *zt * "b*t*m*m*" n*v*n, *lt*l*m m*g*s *rt*lm*sn*k t*rt*t...
Kőszegi szobrok is az SZFE mellett
gpszycho: H* * n*c*k cs*n*lj*k, *kk*r h*l*k**szt *s n*p*rt*s. H* *zr**l cs...
Súlyosan antiszemita cikk jelent meg az Origón