NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

A szombathelyi Fidesz nem hajlandó a stadionról, szerződésről, kötbérről tárgyalni

A polgármester a rendkívüli közgyűlésen kijelentette, hogy a kiviteli szerződés ott van a honlapon. A város hivatalos oldalán, a szerződések között nincs.

Ahogyan azt szerdán megjósoltuk

2017.07.05. 12:14

Kidobott másfélmilliárdról, törvénytelen szerződésmódosításról lesz rendkívüli közgyűlés Szombathelyen

/ közélet 18 hsz. /
, eredménytelen lett a baloldal által kezdeményezett rendkívüli közgyűlés, ahol a stadion befejezési határidejének meghosszabbításáról, a másfélmilliárdos kötbér elengedéséről szerettek volna tárgyalni. Az ügyről itt írtunk bővebben
2017.07.05. 12:14

Kidobott másfélmilliárdról, törvénytelen szerződésmódosításról lesz rendkívüli közgyűlés Szombathelyen

/ közélet 18 hsz. /
.

Az ügyvezetőnek nem volt joga aláírni a szerződésmódostást

Az a jóslatunk viszont nem jött be, hogy nem lesz határozatképes a közgyűlés. Az volt, ugyanis a Czeglédy Csaba nélkül felálló baloldali frakció mellett megjelent Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) és Balassa Péter képviselő (Jobbik) is, a városvezetést Puskás Tivadar polgármester és Illés Károly alpolgármester képviselte. A nézőtéren pedig mintegy kéttucatnyi érdeklődő.

Érdeklődők az ülésteremben
fotó: Vágvölgyi Bálint

Az, hogy parázs volt a hangulat, nem kérdéses, hiszen a határozatképesség mellett arra is szükség lett volna, hogy legalább 11 képviselő megszavazza a napirendet. Na, ez nem jött be, Puskás és Illés nemmel voksolt, Molnár nem szavazott, de ennek nem is volt jelentősége, 11 igen szavazat kellett volna a napirend elfogadásához. Előtte azért a baloldal igyekezett minél részletesebben kifejteni álláspontját, tudva, hogy a szavazás után a polgármester gyorsan berekeszti majd az ülést.

Üres székek a Fidesz-frakció helyén
fotó: Vágvölgyi Bálint

Nemény András kijelentette, hogy a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetőjének nem volt joga aláírni a határidő meghosszabbításáról szóló szerződésmódosítást, ráadásul komoly károkat okozott a városnak, és erről szeretnének tárgyalni. Majd javasolta, hogy vegyék napirendre a stadion majdani működtetését is, a számítások szerint évente 400-500 millióba kerül ez majd a városnak.

Nagy pofon a demokráciának

Ipkovich György azt kérdezte, hogy meghívták-e az ülésre az ügyvezetőt, ugyanis ahhoz, hogy megalapozott döntéseket tudjanak hozni, szükség van a megfelelő tájékoztatásra. Kijelentette, tudomásul veszik, hogy a városvezetés nem akar erről az ügyről tárgyalni, de akkor is kötelességük tájékoztatni a képviselőket. Hiszen Czeglédy Csabát, a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. felügyelőbizottságának elnökét letartóztatták, és elvitték a nála lévő teljes dokumentációt is. Ipkovich szerint ez az egész nagy pofon a demokráciának.

A polgármester minél előbb túl akart lenni az egészen
fotó: Vágvölgyi Bálint

Horváth Attila azt kérte, hogy a polgármester adja ki a szerződést, a jegyző nemrég jelentette ki, hogy neki nincs meg.

Ezután mondta azt Puskás Tivadar, hogy minden szerződés nyilvános, így ez is, és ezért fent van a neten. (Megnéztük, a város hivatalos oldalán nincs.) A polgármester azt is kijelentette, hogy az ügyvezetőnek joga volt aláírni a szerződést, és idézte a közgyűlési meghívott, ahol a meghívottak között szerepel Szondy Szilvia ügyvezető is.

Gyávák vagytok.

Molnár Miklós ekkor kijelentette, megengedhetetlen, hogy ha a polgármester meghívja egy száz százalékban önkormányzati tulajdonú cég ügyvezetőjét, akkor ő nem jelenik meg. Molnár az ügyvezető felelősségre vonását javasolta.

Nemény a működtetésről is tárgyalt volna
fotó: Vágvölgyi Bálint

Ezt követte aztán a szavazás, ahol a Fidesz-frakció távolléte és a városvezetés nemmel voksolása miatt elutasították a napirendet, Puskás Tivadar pedig gyorsan bezárta a rendkívüli ülést. A mintegy kéttucatnyi érdeklődő elég hangosan adott hangot nemtetszésének, Nemény András közbeszólt:

Gyávák vagytok.


Puskás Tivadar: Nem a város pénze

Később a folyosón a polgármester annyit mondott, hogy a kötbér amúgy sem a város pénze lenne, a stadiont állami pénzből építik. És megismételte, hogy szerinte az ügyvezetőnek joga volt aláírni a szerződésmódosítást.


Baloldali frakció: Nem hagyjuk annyiban

A baloldali frakció az ülés bezárása után pár perccel rögtönzött sajtótájékoztatót tartott. Ipkovich itt kijelentette, egy május 15-i beszámolóban még azt az információt kapták, hogy a stadion az eredeti határidőre, július 31-re elkészül. Két héttel később aztán az ügyvezető a közgyűlés felhatalmazása nélkül aláírta a határidő 50 napos meghosszabbítását.

Sajtótájékoztató a terem közepén
fotó: Vágvölgyi Bálint

A szerződés napi 50 millió kötbért tartalmazott a késedelmes teljesítés esetére, ami 50 napra 2,5 milliárd lenne, de a szerződésben azt is megfogalmazták, hogy a kötbér maximum a teljes összeg tíz százaléka lehet, így jött ki a másfélmillió forint.

Kijelentette, a mai napon elsősorban érdeklődni akartak, valóban közpénzt adtak át magáncégnek, és hogy pontosan mi is történt. Nem tudták feltenni a kérdéseiket. Ipkovich megjegyezte, így a szombathelyiek is csak találgathatnak, milyen pályán kezdi majd a szezont a Haladás. Felháborítónak nevezte, hogy az ügyvezető meg sem jelent a közgyűlésen.

Kijelentette, tovább nyomoznak a saját eszközeikkel, de ez azért is szomorú, mert őket, mint városi képviselőket tájékoztatni kellene az ilyen ügyekről.

Ipkovich György (középen) támogatja az ügyvezető felelősségre vonását
fotó: Vágvölgyi Bálint

Nemény András is kijelentette, nem hagyhatják, hogy ne lássanak tisztán ebben az ügyben. Czeglédy Csaba szándéka is az volt, hogy végigvigyék ezt az ügyet, hogy lássák, hová megy a közpénz. A stadion ügye most rossz irányt vett, és ezért akartak közgyűlésen beszélni róla. Az ellenőrzést Czeglédy vitte volna, de most képviselőként minden kikértek, és a polgármesternek ezt ki kellett volna adnia.

Az is látszik, hogy a cég ügyvezetője nem hajlandó a közgyűlés előtt megjelenni, soha nem volt még itt. Ezért számukra nem kétséges, hogy itt valami nagyon nagy disznóság van - mondta Nemény.

Egy kérdésre Ipkovich kijelentette, a cég alapító okiratában benne van, hogy az ügyvezető a beruházással és az üzemeltetéssel kapcsolatos minden döntés előtt köteles a közgyűlés hozzájárulását kérni. Nemény hozzátette, a közgyűlés maga hozott egy döntést korábban, hogy minden ilyen ügyet a képviselők elé kell hozni.

Ipkovich kijelentette, bár erről nem tartottak frakcióülést, de támogatják Molnár Miklós javaslatát, hogy fegyelmi eljárást kell indítani az ügyvezető ellen.


A polgármester nem a város honlapjára gondolt - Közlemény

Tisztelt Szerkesztőség!

A 2017. július 6. napján megtartott rendkívüli közgyűlésről a nyugat.hu portálon megjelent alábbi, megtévesztő és nem helytálló alcíme kapcsán kérünk helyesbítést:

„A polgármester a rendkívüli közgyűlésen kijelentette, hogy a kiviteli szerződés ott van a város honlapján. Nem igaz, nincs ott.”

A fenti mondatok és a cikkben leírtak sem felelnek meg a valóságnak, mert Polgármester úr nem a város honlapját jelölte meg a szerződés megtekinthetőségére vonatkozóan. Valójában annyi hangzott el: „a honlapon megtalálható”.

Kérem, hogy a cikket kijavítani szíveskedjenek!

A szerződés egyébként megtalálható a Közbeszerzési Hatóság hivatalos honlapján.

A Fidesz frakciója, bár a közgyűlésre nem volt hajlandó befáradni, egy közleményt eljuttatott szerkesztőségünknek:

Semmi rendkívülit nem mondott a baloldal a rendkívüli közgyűlésen

Semmi újat nem tudott mondani a helyi ellenzék az általuk kezdeményezett rendkívüli közgyűlésen, ahol láthatóan nem történt semmi rendkívüli. Ipkovich György és csapata úgy tűnik, mindent megtesznek azért, hogy eltereljék a figyelmet a diákok százait megkárosító frakcióvezetőjük, Czeglédy Csaba előzetes letartóztatásáról, akit bűnszervezetben elkövetett 3,3 milliárd forintos költségvetési csalással gyanúsítanak.

Bár a szocialisták vádjaira a Haladás Sportkomplexummal kapcsolatban már többször válaszoltunk, a legutóbbi rendes közgyűlésen is elmondta Illés Károly alpolgármester, hogy minden a szabályok szerint történt, az ügyvezető jogszerűen járt el, a várost semmilyen kár nem érte. A szerződés módosítása egy plusz 603 milliós műszaki tartalom megrendelése tárgyában történt, melynek támogatási szerződését SZMJV Közgyűlése is tárgyalta. Az állami költségvetésből érkező, vissza nem térítendő támogatásnak köszönhetően Szombathely vagyona egy komoly létesítménnyel gyarapodik. Miután a telket is ingyen kapta a város, és a teljes építési költséget is az állami költségvetés biztosítja, Szombathely városát a sportkomplexum építése kapcsán semmilyen kár nem érheti. Ez fogalmilag kizárt. Amennyiben kötbérfizetésre kerülne sor bármilyen okból a jövőben -igaz, ez most szóba sem jön -, akkor a befolyó összeg természetesen nem lehetne a város bevétele, hanem annak összegével az állami ráfordítást kellene csökkenteni az ellenzék által is ismert szabályok szerint.

Immáron harmadik alkalommal szólítjuk fel Czeglédy Csaba örököseit arra, hogy ha törvénytelenséget észlelnek, forduljanak a nyomozóhatóságokhoz, hiszen a képviselőnek ilyen esetben kötelessége is ezt megtenni. Mi azonban biztosak vagyunk abban, hogy az ellenzék által kreált Haladás-ügynek csak füstje van, lángja nincs, a városvezetés továbbra is tiszta lelkiismerettel néz a szombathelyi választók szemébe.

Arra szólítjuk fel az ellenzék tagjait, hogy ne nézzék le a helyi embereket, hiszen a napnál is világosabb, hogy az általuk kitalált ócska vádaskodásokat már nem veszi komolyan senki.

Szombathely, 2017. július 6.

A Fidesz Szombathelyi Frakciója

Hozzászólások (16)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Katka: T* p*d*g l*h*tt*k *r*sz-k*n* s*ggny*l**! V*l*szth*tt*k m*ly*k *z...
Orbán Viktor levelet írt Manfred Webernek: kiléphet a Fidesz a Néppárt frakciójából
Katka: M* v*n * r*nd*lk*z*sb*n?...
Orbán Viktor levelet írt Manfred Webernek: kiléphet a Fidesz a Néppárt frakciójából
Katka: M*ndj*k * h*z*gs*g j*bb*n f*j m*nt *z *g*zs*g! *n sz*r*nt *z *...
Orbán: „Oltva vagyok”
Katka: *tt*l f*gg m*ly*n*k *z *lv*r*s*k v*l*m*v*l sz*mb*n! Sz*rb**b*n ...
Ön mit gondol arról, hogy Orbán Viktort a kínai vakcinával oltották be?
Katka: *dr* *n *s *gy tr*ll, m*r *ln*z*st, m*rt m*nd*g h*ly*s*g*kk*l m*...
Karácsony Gergely elkérte a kormány által nem lehívott EU-s vakcinákat Budapestnek