NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Az útfelújításokról és a plakátrendeletről lesz rendkívüli közgyűlés kedden, Szombathelyen

A baloldali ellenzék kezdeményezte az ülést, nem biztos, hogy meg is tarthatják.

A rendkívüli közgyűlést az Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt frakció képviselői kezdeményezték, és mivel ehhez megvan a szükséges létszámuk, a polgármesternek össze is kell hívnia az ülést. Puskás Tivadar november 28. kedd reggel kilenc órára ezt meg is tette, de ez még nem jelenti azt, hogy meg is tartják a közgyűlést.

A parlamentnek nem sikerült, rábízták az önkormányzatokra

A baloldal két napirendi pont megtárgyalását kéri. Az első a plakátrendelet

2017.10.23. 13:11

Vége a szombathelyi plakátháborúnak? Megadóztatnák a szabadtéri reklámokat

/ közélet /
Az épületeken lévő reklámokat be is tiltanák.
újratárgyalása, amit az októberi ülésen fogadott el a Fidesz-többség, az ellenzék hangos tiltakozása ellenére. Ennek lényege, hogy január 1-től megadóztatják a köztéri plakátokat, és azokat is, amelyek magánterületen vannak, de a közterületről is láthatóak.

Ezek után is adózni kell
fotó: Bonyhádi Zoltán

Az egy négyzetméternél nagyobb plakátok után már adózni kell, így nem csak az óriásplakátokra vonatkozik, ráadásul a törvény engedte legnagyobb tarifával, négyzetméterenként 12 ezer forinttal, évente.

A kormány korábban törvénybe akarta ezt foglalni, ez azonban nem sikerült, mert kétharmados törvényről lenne szó, és a Fidesznek nincs már kétharmada. Ezért az önkormányzatokra bízták a feladatot, ősszel sorra fogadták el saját plakátrendeleteiket a Fidesz által vezetett önkormányzatok.

A lakók fizethetik az árát

Az ellenzék szerint azonban nem gondolták át a következményeket, aminek hangot is adtak az októberi közgyűlésben. Plakáthelyeket ugyanis nem csak vállalkozások, hanem magánszemélyek és társasházak is adnak bérbe, előbbiek jellemzően a családi házak falain, illetve a kertben felállított állványokon. A társasházak pedig szintén az ablak nélküli falakon.

Eltűnnének a Jobbik plakátjai
fotó: Nyugat.hu

Ebből a magánszemélyeknek és a társasházaknak is bevételük származott, utóbbiak főként karbantartásra, javításokra, felújításokra fordították ezt a pénzt, amit így a laóknak kell majd kipótolniuk. Így viszont le kell mondaniuk erről a bevételről, mert az adó gyakorlatilag elviszi a bevételt. Vannak olyan társasházak, ahol már fel is mondták a plakátszerződést, és van, ahol már le is szedték a plakátot.

A Jobbik szerint politikai támadásról van szó, ezt Balassa Péter is kijelentette egy sajtótájékoztatón

2017.11.03. 14:32

A kormányhivatalnál jelenti fel a szombathelyi plakátadóztatást Balassa Péter

/ közélet 4 hsz. /
A Jobbik városi képviselője szerint vállalkozásokat tehet tönkre társasházakat és magánszemélyeket lehetetlenít el a fideszes városvezetés politikai akciója.
, ahol azt is elmondta, hogy a rendelet miatt a kormányhivatalhoz fordul felülvizsgálatért. Ismert, hogy Simicska Lajos egyik cégének van a legtöbb plakáthelye az országban, és ezeket a Jobbik kedvezményesen használhatja. A plakátrendelet életbe lépése után a Jobbik politikai plakátjai is eltűnhetnek az utcákról.

Megbukott az útfelújítási program?

Az ellenzék által kezdeményezett másik napirendi pont az útfelújításokról szól. A közgyűlés tavaly év végén fogadta el az önkormányzat három évre szóló út- és járdafelújítási programját

2016.12.11. 18:49

Új híd lesz a szombathelyi Árkádiánál, megszűnik az érszűkület a Saághy utcában

/ közélet 11 hsz. /
, ami összesen hárommilliárd forintot szán erre a célra. 2017-ben 500 milliót, 2018-ban egymilliárdot, 2019-ben 1,5 milliárdot. Az idei évben kijelölt utcák felújításának egy része mér megkezdődött, de van, ahol még a tervezés vagy az engedélyeztetés zajlik.

Az ellenzék viszont úgy értesült, hogy jövőre nincs meg a folytatáshoz szükséges egymilliárd. A városvezetés ugyanis attól tart, hogy az új sportkomplexum működtetése

2017.11.23. 09:59

8 millió 630 ezer forintba kerül a városnak a Haladás két itthoni meccse az új stadionban

/ közélet 15 hsz. /
Csak ez év végig van szerződése a Haladásnak a stadion használatára.
elviszi majd a pénzt, és nem tudják folytatni a programot, annak ellenére, hogy arról közgyűlési határozat van.

Nem folytatódik az útfelújítási program?
fotó: Garai Antal Atom

A keddi rendkívüli ülésen erről szeretnének információkat kapni, és rávenni a városvezetést, hogy az útfelújítási programot mindenképpen folytassák.

De könnyen lehet, hogy erre nem lesz módjuk. A Fidesz-többség 2010 óta meghiúsít minden olyan rendkívüli ülést

2017.07.06. 11:32

A szombathelyi Fidesz nem hajlandó a stadionról, szerződésről, kötbérről tárgyalni

/ közélet gal. 16 hsz. /
A polgármester a rendkívüli közgyűlésen kijelentette, hogy a kiviteli szerződés ott van a honlapon. A város hivatalos oldalán, a szerződések között nincs.
, amit az ellenzék kezdeményezett. Erre két lehetőségük is van, vagy nem mennek el, és akkor nem lesz határozatképes lesz az ülés, vagy pedig nemmel szavaznak a napirendre, amit így nem lehet elkezdeni.

Információink szerint a keddre összehívott rendkívüli ülést is meg akarják hiúsítani, a módszert nem ismerjük. Mi mindenesetre ott leszünk, és tudósítunk.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Katka: T* p*d*g l*h*tt*k *r*sz-k*n* s*ggny*l**! V*l*szth*tt*k m*ly*k *z...
Orbán Viktor levelet írt Manfred Webernek: kiléphet a Fidesz a Néppárt frakciójából
Katka: M* v*n * r*nd*lk*z*sb*n?...
Orbán Viktor levelet írt Manfred Webernek: kiléphet a Fidesz a Néppárt frakciójából
Katka: M*ndj*k * h*z*gs*g j*bb*n f*j m*nt *z *g*zs*g! *n sz*r*nt *z *...
Orbán: „Oltva vagyok”
Katka: *tt*l f*gg m*ly*n*k *z *lv*r*s*k v*l*m*v*l sz*mb*n! Sz*rb**b*n ...
Ön mit gondol arról, hogy Orbán Viktort a kínai vakcinával oltották be?
Katka: *dr* *n *s *gy tr*ll, m*r *ln*z*st, m*rt m*nd*g h*ly*s*g*kk*l m*...
Karácsony Gergely elkérte a kormány által nem lehívott EU-s vakcinákat Budapestnek