NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Botrányos üvöltözésbe fulladt a szombathelyi rendkívüli közgyűlés, mert nem lett téma a Falco-gyár

Miután a Fidesz nem volt hajlandó tárgyalni semmiről, kitört a balhé a teremben, erről videónk is van. Lendvai Ferenc frakcióvezető sápadtan állta a rohamokat.

Tulajdonképpen bejött a papírforma a baloldal által kezdeményezett rendkívüli közgyűlésen, ennek részleteit a napokban összefoglaltuk

2015.10.12. 12:22

Kedden kiderül, hogy Hende Csaba akciózik, vagy tényleg megunta a füstöt

/ közélet 3 hsz. /
Rendkívüli közgyűlés lesz Szombathelyen a baloldal kezdeményezésére, az egyik ügy a környezetszennyezés. Itt a lehetőség a tettekre.
. És igen, valóban úgy tűnik, hogy Hende Csaba Falco-gyár elleni kezdeményezése csupán politikai akció, alapvetően nem a lakosság panaszai érdeklik.

Rengetegen voltak a nézőtéren

Nemény András, képviselő (baloldal) ezt a közgyűlésben úgy fogalmazta meg, hogy Hende olyan, mint egy maratoni futó, aki az első 40 km-t kihagyja, aztán a végén az élre áll. Hende akciójáról mi is írtunk már

2015.10.08. 16:00

Hende Csaba észrevette, hogy füstöl a szombathelyi Falco-gyár kéménye

/ közélet 16 hsz. /
Hende most aláírásokat akar gyűjteni, közben a Fidesz éveken át egyeztetni akart. Az MSZP és a Fidesz is közleményt írt.
korábban, és ott voltunk az aláírásgyűjtést bejelentő sajtótájékoztatóján
2015.10.09. 16:43

Hende Csaba aláírásgyűjtéssel támad a Falco-gyár ellen

/ közélet gal. 32 hsz. 1 kapcs. /
A volt honvédelmi miniszter most Szombathelyen indult csatába, és zavarkeltőnek nevezte azokat, akik régóta vívják ezt a küzdelmet.
is.

Sokan voltak
fotó: Vágvölgyi Bálint

Szóval, bejött a jóslat, a rendkívüli közgyűlésen a polgármester mellett csak Lendvai Ferenc frakcióvezető volt jelen a Fidesztől. Ott volt a baloldali frakció teljes létszámban és Balassa Péter, jobbikos képviselő is. És rengeteg érdeklődő, legalább félház volt a nézőtéren, köztük ismert arcok a Falco-gyár környezetterhelés miatt tiltakozók közül.

A frakcióvezető magányossága
fotó: Vágvölgyi Bálint

Ettől függetlenül a közgyűlés még határozatképes volt, hiszen a baloldal kilenc képviselőjével, Puskás Tivadarral, Lendvaival és Balassával együtt 12-en voltak, ami pont elég ehhez. Az elején Puskás bejelentette, hogy többen is hozzá akarnak majd szólni a képviselőkön kívül. Köztük az Érpataki Modell Szombathelyi Bázisa nevű szervezet, az ő aláírásukat láttuk is a folyosón a jelenléti íven. Szeptemberben egyébként kérelmezték, hogy tanácskozási joggal vehessenek részt a közgyűléseken, ezt akkor elutasították.

Hol vannak az alpolgármesterek?

A polgármester most sem engedélyezte a hozzászólásukat, ahogyan a közgyűlés sem, a fideszesek nemmel szavaztak, Balassa tartózkodott, a baloldal igennek voksolt, de ez utóbbi kevés volt hozzá. Puskás hozzátette, öt lakó kért még hozzászólási lehetőséget, nekik engedélyt adott. Később kiderült, hogy ez is csak jelképes volt, nem szólhattak hozzá, de erről később.

Ipkovich érvel
fotó: Vágvölgyi Bálint

De Czeglédy Csaba az alpolgármesterek távollétét is kifogásolta, mivel nekik a városházán van jól fizetett munkájuk, és kötelességük lenne részt venni a közgyűlésen. Puskás azt mondta, az alpolgármesterek munkájukat végzik, és úgy tudja, egyikük sincs az épületben. Mi azonban - többekkel együtt - nem sokkal korábban láttuk a folyosón Molnár Miklóst.

Megrohanták a pulpitust
fotó: Vágvölgyi Bálint

Mivel a fideszesek távolmaradásából látszott, hogy itt nem lesz érdemi közgyűlés, a baloldal kihasználta minden napirend előtti hozzászólási lehetőségét, sőt még azon túl is szót kértek. A Falco-gyár ügyét, a gázfelülvizsgálat kárvallottjainak érdekeit ecsetelték, és több más ügyet is elővettek. Olyanokat, amikről már korábban is szerettek volna tárgyalni többször is, de a kormánypárt mindig leszavazta azok napirendre vételét.

Uszodabővítés, Aldi a belvárosban

Szerettek volna tárgyalni az uszodabővítésről

2015.10.06. 16:35

"Tragédia, ami a szombathelyi uszoda felújítása körül zajlik"

/ közélet 8 hsz. /
Kézi vezérlésről, átláthatatlanságról, jogszabálysértésekről beszéltek, Lazáry Viktor cége is szóba került. A beruházást irányító Avus egyesület is reagált.
, hiszen ma sem tudni, ki fogja irányítani az építkezést. Czeglédy elmondta, még most sem ült össze az AVUS küldöttgyűlése, és nem alakították meg a felügyelőbizottságot. A Magellán Center helyén épülő Aldiról
2015.10.09. 11:17

Most már biztos: Aldi lesz a Magellán Center helyén

/ közélet 18 hsz. 2 kapcs. /
Sőt, Szombathelyen egyedülálló megoldással, az épület tetején lesz a parkoló.
is tájékoztatást akartak kérni és választ arra, hogy a polgármester valóban a közgyűlés nélkül akar-e dönteni.

A végén a baloldaliak vigasztalják Puskást
fotó: Vágvölgyi Bálint

Ipkovich György - több társával együtt - Hende Csabát szerette volna látni, hogy egyeztethessenek a Falco-ügy megoldásában, és aláírhassa a petíciót, Nemény kezdeményezte, hogy a jövő heti közgyűlésen hallgassák meg Hendét arról, hogyan értette, hogy eddig kormányzati lobbi akadályozta meg a gyár elleni fellépést, és kormánytagként miért nem tett ez ellen.

Szinte végig ez volt a szavazati arány
fotó: Vágvölgyi Bálint

Balassa egyetlen hozzászólásában mindkét oldalt felszólította, hogy kérjenek bocsánatot a jelenlévő szombathelyiektől, aztán ő is javaslatot tett, a következő ülésen a baloldal számoljon be, hogy 2002 és 2010 között mit tettek a gyár környezetterhelése ellen. Közben balról odasúgták neki, hogy az elmúlt hat évben nőtt a sokszorosára a terhelés a gyár többszöri bővítése miatt.

Megrohanták a képviselőket

A végén aztán minden javaslatot leszavaztak, és az eredeti napirendet is. A baloldal és Balassa 10 szavazatával szemben ott volt a Fidesz két tartózkodása, és ez elég volt ahhoz, hogy ne fogadják el a napirendet. (Volt olyan javaslat, ahol Balassa nemmel szavazott, de ez a lényegen nem változtatott.)

A szavazás után Czeglédy kérte, hogy legalább a korábban jelentkezett öt lakót hallgassák meg, ha már eljöttek, és jelezték szándékukat. A polgármester azonban a szabályokra hivatkozva ezt is elutasította, a zúgolódás hallatán kijelentette, be kell tartani a demokratikus szabályokat.

Lendvai sápadtan állta a rohamot
fotó: Vágvölgyi Bálint

És ekkor tört ki a vihar a nézőtéren. Többen is bekiabáltak, ilyeneket: Hol vannak a képviselőink? Szégyelljék magukat! Az életünkről van szó! Nem kell nekünk Kántás képviselő úr!

Közben felbomlott az ülésrend is, így le is rohanták az egy szem fideszest, Lendvait, aki sápadtan állta a rohamot, és igyekezett az ajtó felé. A polgármestert pedig főként a szocialisták vették körbe. Egy férfi a gyár füstjét ábrázoló fényképes molinót lobogtatott. Az ülésteremben és a folyosón még sokáig forrongott a hangulat, kormánypártiak híján a baloldali képviselőkre zúdították a panaszaikat.

Hozzászólások (30)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

shopron: *r*l*k, h*gy f*lf*d*zt*t*k V*c*t, *gy *g*z*n h*ng*l*t*s k*sv*r*s...
Múmiák és sütemények: Vác, az ismeretlen város a Duna partján
ta-tom: N*gy*n sz*m*t d*l*g *z *lt*tl*n*k *ld*z*s*, k*nysz*r*tg*t*s* *s ...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás
amiede: Cs*k gr*t*l*ln* l*h*t. N*m j*bb *z m*nt * gy*l*lk*d*s *s * f*c*m...
Tudta, hogy Szombathelyen a panelházak között van egy mini arborétum?
iszek: F*c*zn* k*ll*tt v*ln*,zs*bh*k*zn*, sz*ty*l*t k*pk*dn*...t*l*n m...
A Hősök terén tüntetnek az egészségügyi dolgozók
okoska120: *lph* v*r*s *ll*n* *lt*st t*sz*k k*t*l*z*v*, *m*k*r * d*lt* *s g...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás