NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Kettészakadt a szombathelyi városvezetés?

A szombathelyi városvezetés és a Fidesz-frakció nem vett részt a rendkívüli közgyűlés utáni sajtótájékoztatón.

Rendhagyó volt a hétfői rendkívüli közgyűlés

2017.03.27. 17:54

Újabb egy évre Jordán Tamás a szombathelyi színház igazgatója

/ közélet gal. 28 hsz. /
Valószínű, hogy akár 2021 januárjáig vezetheti a színházat. Rendkívüli közgyűlés döntött az ügyben.
, ahol nyilvánosan ment szembe a Fidesz-frakcióval és a városvezetéssel Koczka Tibor alpolgármester (Fidesz), és rendhagyó volt a másnapi frakció-sajtótájékoztatók sora is. Azért is, mert rendkívüli ülés után ritka a sajtótájékoztató, és azért is, mert a Fidesz-frakció nem tartott tájékoztatót. Igaz, a történtek után nekik mindjárt kettőt kellett volna tartaniuk, egyet a frakciónak, és egyet a különutakon járó Koczka Tibornak.

Koczka szembefordult a városvezetéssel

Persze, a színházigazgatói pályázat körül forgott minden, emlékeztetőül, az országos botrányt kavaró márciusi ülés után hétfőn egy évre meghosszabbították Jordán Tamás megbízatását

2017.03.27. 17:54

Újabb egy évre Jordán Tamás a szombathelyi színház igazgatója

/ közélet gal. 28 hsz. /
Valószínű, hogy akár 2021 januárjáig vezetheti a színházat. Rendkívüli közgyűlés döntött az ügyben.
, és döntöttek, hogy új pályázatot írnak ki a 2018. október 1. és 2012. január 31. közti időszakra.

Balassa öt percre számított
fotó: Vágvölgyi Bálint

Balassa Péter (Jobbik) például azt hitte, hogy ötperces lesz az ülés. Gratulált Jordán Tamásnak, de hozzátette, egy törvénytelen eljárás utáni politikai alkuról volt szó, láthatóan előre eldöntötték az ügyet, ezért tartózkodott a szavazásnál. A kiszivárogtatás miatt az ügyészségi feljelentést megtette, és azzal a szombathelyi ügyészség foglalkozik.

Nemény András (baloldal) azt mondta, szerették volna, ha a márciusi méltatlan vita után most normális, méltó közgyűlés lett volna, ezért a frakcióban meg is beszélték, hogy kevesen szólnak hozzá. Viszont az egész ügy elment egy rossz irányba, Koczka Tibor láthatóan szembefordult az előterjesztéssel, frakciójával és a polgármesterrel is. Ráadásul sértő dolgokat mondott a színház igazgatójára, aki ezt gyorsan le is reagálta.

Beszűkült hatalom és szereptévesztés

Nemény megjegyezte, a Fidesz-frakció újra Koczka Tibort delegálta a színházigazgatói pályázatokat véleményező szakmai bizottságba, pedig világosan látható, hogy Koczka elfogult, kiábrándító volt az a sértő hangnem, amit a közgyűlésben használt.

Nemény szerint Koczka Tibort a háttérből biztatja egy helyi hatalmasság
fotó: Vágvölgyi Bálint

Kijelentette, ezt valószínűleg nem önszántóból tette, valószínűleg van egy tanácsadója, aki erre biztatta. Egy olyan helyi hatalmasság, akinek beszűkült a hatalma, már csak egy embert tud irányítani, és aki ott van egy zebra átadásánál

2017.03.26. 11:01

Hány szombathelyi városvezető kell átadni három gyalogátkelőhelyet?

/ hírek 4 hsz. /
is, de érdekes módon színházügyben nem szólalt meg.

Nemény szerint Takátsné Tenki Mária súlyos szereptévesztésben van, amikor arról beszél, hogy a kulturális és jogi bizottság jogosult arra, hogy a színházat a színészekkel elbeszélgetve, a próbákra és előadásokra ellátogatva ellenőrizze, mégpedig szakmai alapon. Nemény szerint ez a felvetés nagyon riasztó, és látható volt, hogy több fideszes képviselő és maga a polgármester is meghökkent. Hozzátette, Kecskés László pedig ízlési kérdésekről beszélt.

Megértem Jordán Tamás indulatát

Nemény kijelentette, megérti Jordán Tamás indulatát, és bíznak benne, hogy a pályázat kiírása zökkenőmentesen megy majd. A baloldali frakció Jordánt támogatja, de ez nem zárja ki, hogy lehet másik jó pályázat is, és reméli, hogy 2021-ben egy másik városvezetéssel, sokkal normálisabban tudnak majd színházigazgatót választani.

Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) azzal kezdte, hogy álláspontjuk egyértelmű és világos volt, a közgyűlési döntés is bírja a támogatásukat, ennek a megoldásnak ők is a kezdeményezői voltak. Hozzátette, az ő javaslatára került be a pályázati kiírásba, hogy előnyt élvez az a pályázó, aki gazdasági társaságként működő színház vezetésben legalább ötéves gyakorlatot szerzett. (Ilyen nem sok van, a színházak csak kis része működik gazdasági társaságként. Ez a kitétel Jordán Tamást hozza előnybe. Sz. J.)

Balassa-Molnár csata

A színházon kívül még a Balassa-Molnár vita került elő nagy súllyal a sajtótájékoztatókon. Balassa Péter megemlítette, kezdeményezte, hogy tárgyaljanak a SZOVA vezetőinek jutalmazásáról, prémiumairól, de ezt leszavazták, és ezt nem hagyja annyiban. Kijelentette, Molnár Miklós valótlanságot állított,a mikor azt mondta, hogy ő feljelentette a Távhő igazgatóját, ezért megteszi a szükséges jogi lépéseket. Kérdésünkre megerősítette, hogy minden kijelentéséért vállalja a felelősséget.

Molnár Miklós kíváncsi lenne Balassa feljelentéseinek eredményességére
fotó: Vágvölgyi Bálint

Molnár Miklós azt mondta, szeretné megkérdezni, és majd meg is teszi, hogy Balassa sok, nagy nyilvánosság előtt bejelentett feljelentésének mekkora eredményei voltak, és reméli, nem igaz, hogy egyik feljelentés sem ment tovább. Megjegyezte, Balassa tudja, hogy nem állnak meg ezek a feljelentések, ugyanis ismeretlen tettes ellen teszi azokat, és így nem kell szembenéznie az esetleges hamis vád miatti eljárással.

Mint mondta, Balassa a Távhő esetében is ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, valóban nem az igazgató ellen, de mivel végkielégítésről volt szó, egyértelmű volt, hogy annak az igazgató a címzettje, ugyanis ő dönt az ilyen ügyekben. Hozzátette, a SZOVA-nál ugyanaz a premizálási, jutalmazási rendszer működik, mint az önkormányzat másik nagy cégénél, a Vasivíznél, de utóbbi céget Balassa soha nem kritizálja.

Molnár megjegyezte, utánanéz, hogy van az a határ, amit egy közszereplőnek még el kell viselnie, ráadásul az ő és Balassa gyereke osztálytársak az iskolában, ezért is kínosak az ilyen támadások.

Molnár a végén, a színházigazgatói pályázatra utalva feltette a kérdést: Ezek után akar Szombathely Európa Kulturális fővárosa lenni?

Hozzászólások (12)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

palig: *ssz*s k*r*kp*r *t *ly*n *l h*ny*g*lt j*rj*t*k *s l*s*t*k h*gy s...
Nem takarítják a Külső-Nárai út kerékpárútját - írja olvasónk
miki1950 : *z *lt*l*d l**rt*kk*l m*x. *gy*t*rt*k. V*n*tk*zt*tv* *z *dd*g b...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás
elbandi: *h, h*gyd. *m*g m*gv*n n*k*k * c*rk*sz, *dd*g n*ncs b*j. :) m* ...
Ellenzéki előválasztás: még nem tudni, hogyan jelentkezhet, aki szavazni akar
miki1950 : N* b*ntsd, m*rt *g*z*t b*sz*l, m*gh* f*lt*t*l*s m*db*n *s m*ndj*...
Rusvai szerint hamarosan visszatérhet a kötelező maszkviselés
elbandi: v*gy n*m k*n* * f*csk* f*szk*k*t l*v*rn*... :/...
Annyi a szúnyog Győrben, hogy a polgármester a lakosok segítségét kéri