NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Ez épülne a szombathelyi Csónakázótó mellé: szálloda négy évszakos külső medencével, lovascentrum, műjégpálya nyáron is

A szombathelyi városvezetés ciklusprogramja komoly fejlesztéseket tervez a Csónakázótó környékére.

A szombathelyi Csónakázótó környéke tulajdonképpen mindig pihenésre és sportra használt terület volt. Igaz, egyik oldalán, az Árpád utcában gyakorlatilag a parton állnak a lakóházak, de ez már régen alakult ki így.

Időnként bepróbálkoznak a vállalkozások

A tó másik, északkeleti oldalán viszont nem voltak és nincsenek lakóingatlanok, habár időnként próbálkoznak vele a vállalkozók. Pár éve a lebontott kemping területére terveztek lakóházakat

2017.07.21. 11:23

Ingatlanbefektetést tervez a volt szombathelyi kemping tulajdonosa

/ közélet 13 hsz. /
A Csónakázótó környékén egyre többen akarnak építkezni.
, de ez a próbálkozás meghiúsult. Korábban a Csónakázótó szigetének szabályozását is meg akarták változtatni úgy, hogy építkezni lehessen ott
2016.04.18. 07:35

16 méteres házat is építhettek volna a szombathelyi Csónakázótó szigetére

/ közélet 1 hsz. /
Ehhez csak el kellett volna fogadni a Rendezést Terv tervezett módosítását. Valaki ezt is akarta, majdnem sikerült is neki, de lebukott...
, de nem sikerült átvinnie a szándékát a közgyűlésen.

Az utóbbi években volt néhány fejlesztés a tó körül, például új padokat is tettek ki, ezeket a 2015-ös átadáskor Puskás Tivadar akkori polgármester ki is próbálta.

fotó: Vágvölgyi Bálint

De azóta újabb építkezések is elindultak itt, és ezeket tartalmazza a tavaly megválasztott városvezetés ciklusprogramja. A programból kiderül, hogy a tavat és környékét olyan rekreációs övezetté akarják alakítani, ami a város turisztikai értékét is növeli. Vagyis magáért a Csótóért és a környékéért is jönnek turisták a városba.

A városvezetés arra is számít, hogy a rekreációs övezet egyes elemei egymás bevételét is növelik majd, hiszen aki idejön, nem csak egy lehetőséget próbál ki. Gazdaságfejlesztési szerepben is gondolkodnak, mert a befektetőknek az is fontos szempont, hogyan lehet eltölteni a szabadidőt a városban.

Ehhez azonban meg kell valósítani a tervezett fejlesztéseket, és be kell fejezni azokat, amelyek már folyamatban vannak.

Fedett műjégpálya

A régóta tervezett, egész évben működő műjégpálya alapkövét két és fél éve, 2017 decemberében helyezték el

2017.12.08. 16:17

Hende és Puskás egy pingvinnel tette le az épülő szombathelyi jégcsarnok alapkövét

/ sport gal. 4 hsz. /
Harminc év után kap a műjégpálya egy kistestvért. Látványterveink is vannak.
. A jelenleg csak télen működő jégpálya mellett lesz, igazság szerint a télen már el kellett volna készülnie.

A fedett műjégpálya látványterve
fotó: Szombathelyi Pingvinek

Az építkezés 2,2 milliárd forintot emészt fel, ennek 70 százalékát tao-támogatásból, a többit önerőből finanszírozzák. Az épület szerkezetkész, a ciklusprogram szerint jóvá kell hagyni a finanszírozását. Ez utóbbi a 30 százalék önerőt jelentheti, eredetileg ugyanis minden költséget a tao-támogatásból fedeztek volna. Ha rendben van a finanszírozás, a műjégpálya gyorsan elkészülhet.

Wellness- és konferencia szálloda

Ez az a projekt, amiről keveset tudni, üzleti titokra hivatkozna nem igazán adtak ki róla információkat. A SZOVA még 2015-ben kezdett bele a négycsillagos szálloda tervezésébe, magántőke bevonásával akarták megvalósítani.

2016-ban kollégánk így képzelte el a szállodát
fotó: Nyugat.hu

Négy évvel ezelőtt írtunk

2016.05.09. 07:26

A Csótóra néznek Szombathely legújabb hoteljének ablakai

/ közélet 7 hsz. /
Merthogy a tervek szerint nemsokára gazdagodik a város egy prémium kategóriás szállodával.
róla, akkori információink szerint a Tófürdő területén, a mostani parkoló helyén tervezik a minimum négy csillagos szállodát, ami 82 szobás lesz, ablakai pedig a Csónakázótóra néznek majd. Száz férőhelyes mélygarázs épülne majd a hotel alá.

A ciklusprogramban most azt írják, hogy a Tófürdő nagymedencéjét a fedett jégcsarnok hűtéséből származó hővel fűtik majd, és így a szálloda vendégei egész évben használhatják a medencét.

Tófürdő

A Tófürdő egyik fejlesztéséről feljebb írtunk, ez a nagymedence fűtése és négy évszakos működése, de a fürdő területén egy rekreációs központot is létre akarnak hozni, fitneszteremmel és vendéglátó egységgel.

A Tófürdő a magasból
fotó: Mészáros Zsolt

A ciklusprogram azt is ígéri hogy felújítják a gépészeti berendezéseket, ezzel az üzemeltetési költségek is csökkenthetők.

Szent Márton Lovas Hagyományőrző és Rendezvényközpont

Lovasközpontról már többször volt szó, a Modern Városok programjában is, annak ellenére, hogy egy már működik a városban, hagyományőrzők működtetik. A ciklusprogramban a Tófürdő közelébe terveznek egyet, kimondottan a lovasoktatásra, tereplovaglásra, terápiás lovaglásra és a huszárhagyományok ápolására.

Huszárok Szombathelyen
fotó: Nagy Zoli

A központ egyéb programoknak is helyet adna, közelében egy kisebb, önkiszolgáló szálláshelyet akarnak kialakítani, a lovasprogramok, sportversenyek, lovas-turisztikai lehetőségek látogatói számára.

Mi tesszük hozzá, hogy a Csónakázótó északi végénél ott van a Sportliget és a Kalandváros is, ezek szintén rekreációs, szabadidős helyszínek.

Hozzászólások (24)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

StarMan: J*j, *tt * v*l*gv*g*! M*s n*ll*k m*s*k*nyv*t "*rn*k", t*...
Hajdú Péter és párja elkapta a delta-variánst
StarMan: H* n*m tr*f*, n* *rj*n*k v*cc*k*t. L*gy *s*csk*, 1 h*t*n *t t*rt...
Nem tréfa: 110 km/órás széllökések és jégeső jön
StarMan: H*ly*kn*k: k*r*s*b*n m*gt*l*ln* *z *rv*s* sz*kl*p*k*t. J*v*sl*m ...
Nagyon csúnya hírek érkeztek a delta variánsról
StarMan: J*gs*mv*n*k. * k*r*kp*r*s t*k*r*dj*n m*nd*nh*nn*n....
Olvasóink többsége szerint a szombathelyi Fő téren hosszában is kellene kerékpárút
StarMan: R*m*k *tl*t *kk*r* b*k*s *t*n....
Hosszú Katinkáról neveznek el egy strandot a Balatonon