NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Tudta, hogy a győri és a nagykanizsai kórházban van wifi? – Felmértük, hogy mennyire tartanak lépést a modern korral a régióban

Míg Bécsnek már teljesen digitalizált csúcskórháza van, addig nálunk Magyarországon állítólag 2020-ra minden kórházban lesz ingyen wifi.

Még 2017 decemberében írta meg a 24.hu , hogy a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos, Deutsch Tamás bejelentette: 2020 végéig minden állami járó- és fekvőbeteg ellátást végző intézményben szeléssavú wifi szolgáltatást vehetnek igénybe a betegek. Ez pedig mind szép és jó, hiszen haladni kell a korral és ma már nagyon kevesen vannak, akik okostelefon nélkül tengetik a mindennapjaikat.

Mindeközben viszont Ausztria már rég lekörözte Magyarországot, hiszen ahogy azt mi is megírtuk még májusban, megnyílt Bécs legújabb, hipermodern kórháza, a Krankenhaus Nord – Klinik Floridsdorf, ami a legmodernebb technológiával felvértezve várja a betegeket.

Az új bécsi kórház
fotó: Olvasói fotó

Automatizált fűtéssel, hűtéssel, csőpostával, szállítórobotokkal, digitális betegaktákkal, hibrid műtőkkel és az informatikai eszközökkel összekötött orvosi műszerekkel lett felszerelve az Európa legmodernebb kórházaihoz tartozó intézmény. Ráadásul kizárólag egy- és kétágyas betegszobák vannak, minden ágyhoz egy állítható magasságú monitor tartozik internetcsatlakozással, rádióval, tévével és videójátékokkal. A gyógyítást háromezer orvosi műszer segíti, a kommunikációt pedig 900 wifi-router, amelyek nemcsak az orvosok, de a páciensek rendelkezésére is állnak – írtuk akkor.

Most pedig felkerestük a régió nagyobb kórházait, hogy felmérjük, mennyire tartanak lépést a modern korral. Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy elérhető-e wifi-szolgáltatás a kórház területén. Ha igen, a kórház teljes területén, vagy csak bizonyos részein érhető el, mióta van wifi, és egyéni vagy központi döntés alapján dőlt-e el.

Markusovszky Egyetemi Oktatókórház – Szombathely:

WiFi szolgáltatás nem érhető el a kórház területén. Kivételt képez egy minihálózat Szombathelyen a Csecsemő és Gyermekgyógyászati Osztályon, mely adomány segítségével jött létre.
Markusovszky kórház
fotó: Mészáros Zsolt

Petz Aladár Megyei Oktató Kórház – Győr

„Az egészségügyi intézményeknek nem feladat nyilvános WIFI hálózatok üzemeltetése. Az intézményünk a betegellátáshoz szükséges WIFI hálózatot épített ki, amely jelenleg a kórház összes területének körülbelül 80%-át fedi le. A meglévő hálózatunkon a kórház vezetésének döntése alapján biztosítunk ingyenes "vendég" bejelentkezési lehetőséget. Ennek a csatornának a sávszélességét korlátozzuk és elsődlegesen a levelezés, vagy ügyintészés céljára tartjuk fenn.

A rendszer még fejlesztés alatt van, 2018 óta elérhető” – válaszolták.

Kanizsai Dorottya Kórház – Nagykanizsa:

A Zala megyei kórházban is van ingyenes wifi-szolgáltatás, szintén a vezetőség egyéni döntése alapján. Elmondták, hogy viszonylag régóta, 2016 óta, de csak bizonyos részein. Ezek pedig a betegvárakoztatási pontok, azaz várótermek és nővérpultok környéke.

Szent László Kórház – Sárvár:

„A kórház területén nincs a betegek részére elérhető wifi hálózat” – közölte lapunkkal a vezetőség.

Szent László Kórház – Sárvár
fotó: Google Maps

Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intéze – Sopron:

„A Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet területén a betegek számára wifi-szolgáltatás nem érhető el” – állt válaszukban.

Zala Megyei Szent Rafael Kórház – Zalaegerszeg:

A zalai megyeszékhelyen jelenleg csak a betegazonosító rendszer működik wifi hálózaton a D épületben, 2018 óta. Viszont a vezetőség döntése alapján kialakítás alatt van a vendég wifi – közölték lapunkkal.

Zala Megyei Szent Rafael Kórház
fotó: Tibor Vári/Google Maps

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

syracusa: T* t*nyl*g *ly*n h*ly* v*gy, h*gy * m*s*d*k h*ll*m _*l*tt_ m*gj*...
Milyen lenne az átoltottság, ha nem lennének közösségi oldalak és véleményvezérek?
Sanca: https://n*v*k*d*s.h*/*l*mz*s*k/m*nny*r*-n*v*lt*-m*g-*-h*l*l*z*st...
Milyen lenne az átoltottság, ha nem lennének közösségi oldalak és véleményvezérek?
Sanca: * sz*m*k n*m h*z*dn*k. https://n*v*k*d*s.h*/*l*mz*s*k/m*nny*r...
Milyen lenne az átoltottság, ha nem lennének közösségi oldalak és véleményvezérek?
Sanca: https://24.h*/b*lf*ld/2021/03/01/k*r*n*v*r*s-m*gy*r*rsz*g-ksh-h*...
Milyen lenne az átoltottság, ha nem lennének közösségi oldalak és véleményvezérek?
Sanca: *gy*k*t s* *lv*s*m!! M*g v*s n*p*t s*. *gy*nl*r* *zt *z *ld*lt...
Milyen lenne az átoltottság, ha nem lennének közösségi oldalak és véleményvezérek?