NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Református iskola lesz a Szent-Györgyi helyén

A református egyház kapja meg a 2010-ben bezárt szombathelyi középiskola épületét. Kulturális központot is terveznek.

Sikertörténetként beszélt az egykori Szentgyörgyi Középiskola épületéről Puskás Tivadar polgármester, egy nagy bejelentő sajtótájékoztatón. Az iskolát egyébként az ő polgármesteri ciklusa elején zárták be, hiába a tüntetésekben is megjelenő tiltakozás, és az is, hogy tulajdonképpen komoly szakmai oka sem volt. Minderről külön rovatunkban olvashatnak bővebben.

Jól megnézték, most tárgyalnak

Szóval, most Puskás azt mondta, a 2010-es választási győzelem után újra kellett szervezni a város oktatását, és így ürült meg több épület és épületrész. Köztük a Joskar-Ola lakótelepen lévő épület is. Sokat gondolkodtak a hasznosításon, tárgyaltak oktatási intézményekkel, bürokratikus intézményekkel (szerintünk itt az irodaházi funkcióra gondolt), végül megkereste a várost a Dunántúli Református Püspökség.

Sajtótájékoztató az iskola előtt - Mindenki örül
fotó: Garai Antal Atom

Ők elmondták, hogy Szombathelyen akarják létrehozni egy oktatási, kulturális intézmény regionális központját, és ehhez keresnek ingatlant. Majd megnézték az épületet és elfogadhatónak tartották.

Jakab Bálint református lelkész sem mondott sokkal többet. Az épületet megnézte a püspök és az egyház vezetősége is, is valóban egy református iskolát akarnak benne elindítani. Plusz egy kulturális központot, ami nyitott lenne mindenki, de elsősorban a városrész lakói számára. Terveik szerint ebből nőne majd ki egy regionális intézmény.

Csak egy dolog biztos: valami lesz

Lendvai Ferenc, a választókerület képviselője (és képviselőjelöltje) is kihasználta az alkalmat, és nagyon örült, hogy élettel telik meg az évek óta üresen álló épület. És, hogy a jövő heti közgyűlésen lesz róla egy napirendi pont, amikor megtárgyalhatják a képviselők.

Így néz ki most az iskola bejárata
fotó: Garai Antal Atom

Aztán megpróbáltunk még több információt megtudni, kevés sikerrel. Folynak a tárgyalások, nem tudni, melyik tanévben indul az iskola, még előkészítés alatt van minden. Egy konkrétum van, az épületet nem kapja meg tulajdonba a református egyház, hosszú távú bérleti szerződést akar kötni a város.

Úgy tűnik, meg kell várni a jövő heti közgyűlést, hátha ott többet megtudunk.

Hozzászólások (12)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : *lt*l*n*s *sk*l** *szt*lyt*rs*m *s N*gyk*r *tc** b*r*t*m v*lt. ...
Elhunyt Pekovics József, nyugalmazott szombathelyi tűzoltó
jeremias: *r*mt*l* h*r, m**l*bb* gy*gy*l*st m*nd*n *r*nt*tt k*sgy*rm*kn*k....
Kásler: Állami támogatással is elérhetővé válik az SMA-s betegek terápiája
kezdem: K*r, h*gy *z *mp*t**t s*m l*h*t t*n*ln*... ...
„Hetvenévesen már nagyon nehéz az unokámmal egész nap tanulni”
crankitup: *zt *d*m *n *s. D*l*t*n n*gy*n n*m *k*r m*nn* *z * b*z*ny*s b*l*...
Egy nap hárman buktak meg Vas megyében ittas vezetéssel, ketten balesetet is okoztak
miki1950 : *rtsd, b*rk*lt c*g*ny*z*s. ...
Orbán Viktor: Összesen 24 tizennégy év alatti fekszik kórházban Covid miatt