NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

Szombathelyi testvérpár nyerte a világhírű Red Dot formatervezői díjat pöpec fa szemüvegeivel

Interjú az Axis Wooden Sunglasses szombathelyi megalkotóival.

Kelemen András és Kelemen Péter egy szombathelyi testvérpár, akikre méltán lehet büszke a város. Egy csapásra megváltozott az életük, amikor kitartó munkájuk eredményeként Red Dot formatervezői díjazásban részesült formabontó szemüvegük a fashion kategóriában, amit ITT tekinthet meg.

A galériához kattintson a képre!
fotó: Axis Wooden Sunglasses

Most ők mesélnek élményeikről, megpróbáltatásaikról:

András a művészetibe járt, Péter pedig a Bolyaiba. Látszólag két teljesen eltérő személyiség vagytok. Gondoltátok volna, hogy egyszer még közös vállalkozásotok lesz?

Péter: Mindig is bennünk volt, hogy majd felnőtt fejjel csinálunk egy családi vállalkozást, de azt, hogy ez milyen formában valósul meg, csak másfél éve döntöttük el nyaralás közben. Az, hogy különböző személyiségek vagyunk sokak számára lehetne negatív tényező, de mi előnyt kovácsoltunk belőle. Én a dolgok olajozott működéséért, az üzleti ügyek lebonyolításáért vagyok felelős, ami a bátyámnak nehezebben menne, ő pedig a termékek megalkotásában kiemelkedő.

András: A testvéri kötelék meg egy olyan plusz, amit az idő vagy a munka nehézségei sosem tudnak megbontani. Mikor elkezdtem a tanulmányaimat a Bécsi Iparművészeti Egyetemen, akkor rájöttem, hogy bármilyen terméket is tervezek, ahhoz, hogy abból sikertörténet legyen, elengedhetetlen az üzleti érzék. Nyilván én is sokat fejlődtem ilyen téren, mert a külföldön töltött idő megtanított arra, hogy hogyan érvényesüljek, de a tény, hogy az öcsém elkezdett közgazdaságot tanulni, megerősített abban, hogy nekünk az üzleti életben is közös utunk lesz.

Axis Wooden Sunglasses bemutató

Ahogy a közhely is tartja: minden kezdet nehéz. Magyarországon nem egyszerű ilyen fiatalon vállalkozást indítani. Milyen akadályokba ütköztetek?

Péter: A legelső akadály a pénz előteremtése, amit kísérletezésekre, termékfejlesztésre és cégalapításra szán az ember. Mi ezt teljes egészében saját forrásokból csináltuk, ami azért időbe telik. A másik nehézség, amivel napi szinten szembesültem, hogy az embert nem veszik komolyan, ha ilyen fiatal legyen szó technikai információkról, anyagbeszerzésről stb.

András: A pénzügyi dolgok mellett én még megemlíteném az idő hiányát is, hiszen mindketten egyetemen tanulunk és mellette építjük a családi vállalkozást. Ez sok lemondással és stresszel jár, de a végeredmény mindig kárpótol minket. Mindig megadjuk a módját, ha valami nagyobb fejezetet tudunk lezárni, legyen szó az első komolyabb gépek megvásárlásáról, cégalapításról, szabadalmi dolgokról vagy szakmai elismerésről.

Mi volt az első gondolatotok, amikor megtudtátok, hogy az András által tervezett szemüveg Red Dot díjat kapott?

Péter: Épp Horvátországban voltam, amikor éjfél környékén az Andris felhívott telefonon és elmondta, hogy díjazott lett a munkája. Hát én akkorát üvöltöttem örömömben, hogy szerintem a hajó összes lakóját felébresztettem. Arra gondoltam, hogy most igazán beindulnak majd a dolgok.

András: Én lefeküdni készültem, amikor kaptam az email értesítést. Annyira fáradt voltam, hogy nem is éreztem a jelentőségét és még napokba telt, hogy rájöjjek, hogy mi van. Ez volt az első nagy szakmai elismerés, amit kaptunk és mindkettőnek megerősített abban, hogy jó irányba haladunk.

A galériához kattintson a képre!
fotó: Axis Wooden Sunglasses

Szingapúrba utaztatok a díjátadóra. Igazi kaland lehet egy ilyen távoli országot megtapasztalni. Volt időtök szórakozni és várost nézni is?

Péter: A díjátadó csak egy napot vett igénybe és egy hétig voltunk kint, úgyhogy volt időnk lazítani.

András: Számomra a legnagyobb szórakozás és lazítás pont a díjátadó volt, mert olyan embereket ismerhettem meg a szakmában, akik egyébként is példaképeim. Voltak persze tipikus városnézős napjaink is, amiken nagyon jól szórakoztunk, de amint felszálltunk a Budapestre tartó gépre, már azon agyaltunk, hogy mi lesz a következő lépés a munkában.

Meséljetek az új kollekciótokról! Férfi és női neveket látok a szemüvegek szárain. Mi áll a névválasztások mögött?

András: Először magyar nevekben gondolkodtam, de a Pistike meg Taksony megnevezést nem éreztem túlságosan szalonképesnek. Ezért maradtunk osztrák neveknél, mert Ausztria legalább annyit tett hozzá a szemüveg megvalósulásához, mint a magyar vonatkozások. Annyira mondjuk nem ragaszkodok ahhoz, hogy mindig minden szemüveget férfi és női nevekkel illessek. Lehet, hogy a következő kollekciónak karate rúgások neveit vagy valami hasonló hülyeséget adunk majd.

A galériához kattintson a képre!
fotó: Axis Wooden Sunglasses

Péter: Egy biztos... Ez az egy év termékfejlesztés és rengeteg munka felért egy szüléssel, emberi nevek dukálnak a kereteknek.

Gyönyörűek és letisztultak a modellek. Miért pont a fát választottátok a szemüvegeket anyagának?

Péter: A tervezés elején fontos volt megállapodni egy olyan anyagban, ami könnyen beszerezhető és nem igényel bonyolult gépeket a legyártása. Azt azonban szeretném leszögezni, hogy a fa az csak egy anyag a sok közül, amivel szeretnénk dolgozni.

András: Nem szeretnénk magunkat lekorlátozni egy anyag használatára. Van egy pár magyar cég, akik materiális oldalról közelítik meg a szemüvegkeret innovációt, de az szerintem nem merül ki ennyiben. A mi újításunk és amik még bemutatásra várnak, mind technikai újításon alapulnak, amik több anyagba is átültethetők.

A galériához kattintson a képre!
fotó: Axis Wooden Sunglasses

Nem csak a formájuk egyedi, de a mögöttük rejlő koncepció is. Miért így csukódnak a szemüveg szárai?

András: A tervezés során tiszteletben kell tartani az anyagok tulajdonságait és én ezt a megoldást találtam a legegyszerűbbnek, amit fából lehet megvalósítani. Ha az ember alaposabban megnézni a terméket, akkor rájön, hogy sokkal kevesebb és egyszerűbb elemekből áll, mint egy normális szemüveg. A zsanérszerkezet is teljes egészében fából van, nem csak a szárak és a profil, ami szerintem kiemel minket a sok hasonló termék közül. A betekerős mechanizmus tehát csak mellékterméke az ötletnek, de biztos vagyok benne, hogy sok embernek ez teszi különlegessé a szemüvegünket.

A galériához kattintson a képre!
fotó: Axis Wooden Sunglasses

Mindketten egyetemisták vagytok és emellett vállalkozást vezettek. Hogyan tartjátok ezeket mind egyensúlyban a magánéletetekkel?

Péter: Ez egy nagyon nehéz feladat, de a plusz terheket már rég megszoktuk. Biztos és támogató háttér nélkül biztosan nem jutottunk volna el idáig. Most már értelmet nyert az a közhely, hogy minden sikeres férfi mögött egy nő áll.

A galériához kattintson a képre!
fotó: Axis Wooden Sunglasses

Ha Instagramon követnétek őket, akkor azt ITT tehetitek meg.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

elbandi: *m*nny* m*ll*kh*t*st t*l*lt*k, cs*d* h*gy m*g *l*nk!!! :D...
Az Astra Zeneca új mellékhatását közölte az Európai Gyógyszerügynökség
miki1950 : *m*ll*tt, h*gy K*rt*sz n*m *ll m*ssz* * v*l*s*gt*l, l*tn* k*ll, ...
Rendkívüli tüntetést jelentettek be hétfőre
oszto: M*dzs*rt n*m *rt*tt v*ln* m*ll* *rn*. Cs*k h*gy t*lj*s l*gy*n....
Magyar-osztrák határ: Lassan tönkremegy a Népek Barátsága emlékhely
oszto: M*st *s. *ccs* *ng*z*k j* h* v*nn*k....
Magyar-osztrák határ: Lassan tönkremegy a Népek Barátsága emlékhely
belabo: *nn*k *d*j*n *z**r* f*lsz*b*d*t*s*r* *s gy*jt*tt*k M*gy*r*rsz*g*...
Rengeteg pénzt gyűjtöttek Jakab Péternek