NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Levettek a falról egy művet a bécsi magyar kulturális intézet kiállításán

A bécsi Collegium Hungaricum igazgatója elég furát húzott.

Mi is megírtuk a múlt héten, hogy magyar alkotókat bemutató kortárs képzőművészeti kiállítások nyílnak Ausztriában, tekintettel nem utolsósorban arra, hogy ezek nincsenek olyan messze lapunk főhadiszállásától, Szombathelytől, és akkor már miért ne kapjanak egy kis promót.

Akkor még mi sem gondoltuk, hogy végül az egyik nyélbe ütött tárlatot elég gyorsan körbecsapdossák a botrány hullámai. A bécsi magyar kulturális intézetben nyílt Real Hungary című kiállítás egyik alkotását ugyanis az intézet vezetője, Molnár Mária nemes egyszerűséggel leakasztatta a falról. Az artportal beszámolója szerint a Borsos Lőrinc művészpáros (lásd lejjebb) triptichonja volt az "áldozat", ami a magyar zászló egyes sávjainak színével játszott el úgy, hogy a trikolórnak más-más sávját festették feketére mindhárom festményen. Az áthallás az arab országok lobogóival talán nem véletlen, és talán az aktuálpolitikánkról akar elgondolkodtatni.

fotó: Király András / artportal

Ezt persze csak mi gondoljuk, a művészek nem erősítették meg, ők csak kirakták See No Evil, Hear No Evil, Speak no Evil című festményhármast, ellenben a Collegium Hungaricum igazgatója, Molnár Mária nem hagyta a helyén sokáig:

amíg az alkotópáros ebédelni ment, ő levetette a képeket.

Az artportal azt írja, a döntést nem közvetlenül az osztrák kurátorral, Vitus Weh-hel közölte, és nem is a Borsos Lőrinc művészpárossal, bár Schneider Erika társkurátorral beszélt telefonon, és értesüléseik szerint elég indulatosan. Borsos Lőrincék végül ragaszkodtak ahhoz, hogy ha már így történt, akkor ők maguk emelhessék le a falról a műveket, és dokumentálhassák mindezt (a megaláztatást).

fotó: Király András / artportal

Az artportal megkereste az igazgatót a magyarázatért, aki azt írta vissza:

A Borsos Lőrinc művészpáros képét valóban én kértem, hogy amíg meg nem érkezem, vegyék le a falról. Minden megnyíló kiállítást a házban már előző nap jóváhagyok. Azt gondolom, egy intézetvezetőnek ez a feladata. A művészpáros a kiállítás napján, néhány órával a megnyitó előtt tette ki a képet, amit én akkor még nem is láttam. Ha ez a mű szerepelt volna a műtárgylistában, akkor a szállítás idején, három héttel ezelőtt, ezt a képet is elszállítottuk volna.

A biztosítást megkötöttük és ezek után valóban nem tudom, hogy melyik képet is biztosítottuk, ez súlyos bizalmi kérdés. A művészpáros tegnap azt mondta nekem, hogy teljesen friss alkotást akartak hozni, ezért történt ez a késés.

Ez a tény ismételten felveti a biztosítás problémáját. Ennek ellenére hétfő estig nyitottak voltunk a változtatásra, a művészpáros azt ígérte, hogy a megnyitó előtt egy nappal hozza a művet. De ez nem történt meg, hanem csak a megnyitó napján. Nem ismerek olyan intézményt, se kicsit, se nagyobbat, ahol ilyen megtörténhet.

Másrészt a magyar zászló Magyarország nemzeti jelképe. Nem kifejezetten ízléses a Magyar Kulturális Intézetben politikai célra felhasználni. Éppen ezért szerettem volna előbb megtekinteni. Sajnálatosnak tartom, hogy a Real Hungary kiállítás politikai felhangot kapott. A kiállítás elsősorban művészettörténeti kérdéseket feszeget, a magyar realista műábrázolás hagyományait eleveníti fel, a 21. század művészeti eszköztárával. Sajnálom, hogy a művekről és a kiállítás koncepciójáról és céljáról nem esik szó.

Mindez a magyarázkodás azért is érdekes, mert az artportal információi szerint a mű nagyon is szerepelt a műtárgylistában, és szállítólevél is van róla. A látogatók pedig most hiába keresik.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

fgzb: *m*g *kk*r* *g*ny v*n * k*tl*z*t*rr* *s t*m*g*s*n v*s*r*lj* f*l ...
Katalizátorok tucatjait lopta el egy 18 éves fiú Szombathelyen
fgzb: V*lsz*g * g*m* *nny*r* n*m dr*g* * v*l*gp**c*n, d* t*nyl*g m*g*l...
Katalizátorok tucatjait lopta el egy 18 éves fiú Szombathelyen
demoktatorovm: H*t *z*z, h*gy v*n r*l* f*g*lm*m!...
Köszöntjük Szombathely újszülötteit, köztük Dánielt és Tesszát, a legifjabb ikerpárt
fgzb: D* t*l*n n*m *s *ly*n n*gy b*j......
Újabb multinacionális cég érkezett meg Szombathelyre
lojalista: D* h*gy *l* t*m*ssz*m *z *g*z*m*t,*tt v*n * v*k* l**r*s*.*g*n v*...
A sitkei kápolna is feltűnt a Facebook apróhirdetései között