NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Most akkor lerombolták vagy megmentették a 200 éves gólyafészket Rábapatyon?

Egyik olvasónk azzal keresett meg minket, hogy a rábapatyi templom kéményéről az Őrségi Nemzeti Park munkatársai a költési időszakban lebontanak egy 200 éves gólyafészket, mi pedig felgöngyölítettük a szövevényes ügy szálait.

Betelefonáló olvasónk nem érti, hogy a templom tornyán lévő 200 éves gólyafészket miért kellet szétverni, vagy ha már muszáj, akkor miért nem végezték el ezt a templom felújításakor, mert akkor nem a költési időszakban kellett volna ezt megtenni. Az sem teljesen világos a számára, hogy miért egyetlen ügyintéző dönt egy gólyafészek sorsáról. Olvasónk szerint a fészek megbolygatása miatt a gólyák nem fognak Rábapatyon költeni, pedig az elmúlt 200 év során minden évben visszatértek ide a madarak.

Az Őrségi Nemzeti Park munkatársai munka közben
fotó: Gruber Ágnes

Továbbá azt is felháborítónak tartja, hogy a rábapatyiakat nem kérdezték meg, csak nekiálltak szétverni a fészket. A telefonbeszélgetésünket azzal zárta, hogy természetkárosítás miatt fel fogja jelenteni az Őrségi Nemzeti Parkot.

Szóval, fogtuk a telefont,

majd jól felhívtuk az Őrségi Nemzeti Parkot.

Az épület, amelyen a gólyafészek van, a Sárvári Evangélikus Egyházközösséghez tartozik, és közel 130 éves. Tavaly felújították, illetve még mindig folynak apróbb munkálatok, mivel a renoválás után közösségi programokat terveznek. Az emberek jelenléte és az épület épsége miatt aggódva keresték fel az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságot és az illetékes természetvédelmi hatóságot, mert félő volt, hogy a hatalmas méretű – közel 400 kilogrammos – gólyafészek egy kiadós esőzés után túl súlyossá válna, és egy nagyobb viharban leszakadhatna

– mondta lapunknak Gruber Ágnes, az Őrségi Nemzeti Park munkatársa.

Új alapra helyezték a fészket
fotó: Gruber Ágnes

Igazgatóságunk munkatársai felmérték a helyszínt, és a négymázsás fészek már nem tűnt biztonságosnak, mint ahogy a kémény sem korlátlan teherbírásúnak. Ha a fészek a költés alatt szakad le, akkor elpusztulnak a tojások vagy a fiókák, mi pedig sem ezt, sem pedig az emberek vagy az épület épségét nem akartuk kockáztatni, ezért a természetvédelmi hatósággal egyeztetve úgy döntöttünk, csökkentünk a fészek méretén. Mivel a gólyák még nem tértek vissza Afrikából, a költési időszak pedig jellemzően április elején kezdődik - amikor mindkét madár visszatért már -, ezért a múlt pénteki nap alkalmasnak tűnt

– folytatta.

Ilyet még a tévében is csak ritkán látunk
fotó: Gruber Ágnes

A munkálatokat a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Sárvári Kirendeltségének munkatársai segítették. A munka közben látszott azonban, hogy a fészek alsó szakasza már nagyon összekorhadt, szinte tömör földdé vált, ami nem lett volna alkalmas arra, hogy a gólyák építsenek rá, ezért új fészekalapot és bélést helyeztek el.

Tapasztalataink szerint, ezeket a kezdeményeket a gólyák elfogadják, így ha idén visszatérnek,, egy újabb harminc évig tartó fészek építését kezdhetik meg

– tette hozzá Gruber Ágnes.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kisokos: *z*rt *nn*k *s *t*n* l*h*tn* n*zn*, M* k*r*l *gy gy*gysz*rb*n 7...
Megkapja-e Noel az állami támogatást a 700 milliós gyógyszerre?
butamami: K*z*rtn*k t*rt*m, h*gy * N*mz*tb*zt*ns*gn*l *ly*n b*lf*sz*k d*lg...
A titokzatos fekete autó a nemzetbiztonsági szakszolgálaté - írja posztjában Czeglédy Csaba
Paulus_Maior: "H* m*gny*rt*, h*dd v*gy*, T*lj*k b*nn* *r*m*..."...
Összeházasodik Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc
repce: B*t*m*m* "*dd*g s*m t*rt*tt*m Cs*b*t *gy n*gy *szn*k, d* *zt...
A titokzatos fekete autó a nemzetbiztonsági szakszolgálaté - írja posztjában Czeglédy Csaba
Fater: N*m s*rt*m m*g * f*rg*k*t *zz*l, h*gy *k*t l*f*rg*z*m....
Együtt sopánkodik a koncertek miatt Majka és Szijjártó Péter