NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Sokkoló

Pusztító jégverés Őriszentpéteren - kilyuggatott tetők, elvert termés (videóval)

Kb. 15-20 percen keresztül záporozott tojás, majd dió nagyságú jég Őriszentpéteren. Több tucat tető megsérült, ablakokat, szélvédőket tört be a jég, ami a termést is elverte.

A kánikula után elsötétült az ég és óriási jég záporozott az égből Őriszentpéteren pénteken, 18 óra után. A kb. 15-20 percig tartó jégeső hosszú ideig szárazon tarolt, a dió és tojás nagyságú darabok komoly károkat okoztak az őrségi településen. Akik éppen otthon tartózkodtak már tehetetlenül nézték a pusztítást. Sokan gyanútlanul érkeztek haza a közeli településekről, ahol jele sem volt annak, milyen rombolás zajlik a közelben.

Két és fél órával a jégverés után, Őriszentpéteren

Több tucat palával fedett ház teteje megsérült, a kár pedig jóval nagyobb a látható lyukaknál, mivel sok pala "csak" megrepedt.

Jégverés Őriszentpéteren
fotó: Tánczos Mihály

Gépkocsik szélvédőjét is beverte a jég, ablakokat tört, csatornákat lyuggatott. Volt olyan ház, amelynek a falán sortűz-szerű nyomot hagyott a vakolaton az erős széllel érkező jégeső.

Megsorozott ház kivert ablakokkal, lepattant vakolattal
fotó: Tánczos Mihály

A termények nagy része megsemmisült. Az érő gyümölcsök húsát szétrobbantotta a jég, az éretleneket leverte. Kopasz szőlőlugasok, szétvert zöldségeskertek, földre vert almák és körték látványa fogadta a jégverés után előmerészkedő helyieket.

Jeges szilva
fotó: Tánczos Mihály

A város határában már szinte átláthatatlan köd és az utat ellepő növényi törmelék jelezte a természeti csapást. Órákkal a jégeső után még dió nagyságú jégdarabok hevertek az árokpartokon, a házak tövében. Láttunk olyan fenyőültetvényt, amit háló védett a napsütés ellen. Ahol a háló kibírta a sok kilós jégterhelést, ott a csemeték a jégdarától pusztulnak el, mivel egyszerűen elfagynak a kánikulában érkezett jégtől.

A lányok szülinapoztak - emlékezetes marad a délután
fotó: Tánczos Mihály

Az anyagi kár jelentős. Úgy tudjuk, több ház tulajdonosának nincs biztosítása és azok is aggódnak, akiknek van. Többen ugyanis korábban már rossz tapasztalatokat szereztek néhány biztosítótársasággal kapcsolatban.

Jégverés Őriszentpéteren
fotó: Tánczos Mihály

A jég ezúttal is sávban tarolt. A szomszédos Nagyrákoson még kopogtak a háztetők az esővel érkező jégtől, de a közeli Bajánsenyén már semmit nem vettek észre a pár kilométerrel odébb tomboló jégviharból.

Kapcsolódó

2010.03.02. 02:06

Jégeső és mennydörgés Vasban március elsején - Videóval

/ sokkoló gal. 2 hsz. 4 kapcs. /
Az eső nélkül zuhogó borsó nagyságú jég miatt több helyen megálltak az autók, a sötétben szinte semmit nem lehetett látni.

2007.09.29. 12:59

"Jégfüggöny" haladt át Szombathelyen - Meghökkentő viharfotók!

/ könnyű /
Percek alatt 12 fokot csökkent a hőmérséklet és viharos szél kíséretében heves jégeső zúdult Szombathelyre pénteken

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés