NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Önkormányzati választás 2010

Puskás Tivadar: Szombathelyen jó élni, de lehetne jobban is

A Fidesz-KDNP-Pro Savaria polgármester-jelöltje szerint a közért tenni a legnagyobb dolog a világon. Egyébként a grandiózus tervek nagyon sokba kerültek a városnak.

Alighogy elkezdtük a beszélgetést, máris csörgött a telefonja, és fel kellett vennie. Az interjúra is nehezen tudtunk időpontot egyeztetni. Úgy tűnik, nagyon felpörgetett életet él.

Világéletemben olyan ember voltam, aki soha nem lépett el a feladatok elől. A Nyugat-Dunántúli Regionális Mentőszervezet vezetője vagyok annak 2005-ös megalakulása óta. Közben volt egy intervallum, amikor 2006-ban megválasztottak országgyűlési képviselővé, visszavonták a megbízatásomat. Egyértelmű politikai döntés volt, a bíróság vissza is helyezett a munkakörbe, azzal indokolva, idézem: "…a politikai vélemény miatti hátrányos megkülönböztetést is megállapító jogellenesség…” történt.

Egyébként 1991 óta vagyok a Vas megyei szervezet vezetője. Később már két megyei szervezet vezetéséért voltam felelős, a regionális rendszer megalakulásával pedig három megye tartozik hozzám. Ez ezer ember munkájának irányítását jelenti a Nyugat-Dunántúlon.

Puskás Tivadar: Sikeresnek gondolom az elmúlt négy esztendőt
fotó:

2006-ban aztán országgyűlési képviselőnek választottak. Nyilvánvalóan nem tudtam, mit jelent a két feladatot együtt ellátni, de megpróbáltam megfelelni a kihívásoknak. Sikerült jó csapatot kialakítani, én is úgy érzem, a főnökeim is azt mondják, hogy a mentőszolgálati feladataimat is maradéktalanul ellátom. A parlamenti munkámról pedig nyilvánvalóan van véleménye a sajtónak és a választópolgároknak is.

Az egyik legaktívabb képviselő volt az előző ciklusban.

Az ötödik legaktívabb voltam az országban a 401 felszólalásommal. Ellenzékből nehéz eredményt elérni, én mégis sikeresnek gondolom az elmúlt négy esztendőt. Volt három egészségügyi miniszterünk, és hozzájuk szóltam sokat a parlamentben. Volt kérdésem bőven. Most is van természetesen, de most más a helyzet, most könnyebben alakíthatom az egészségügyi politikát. Nyugodtan mondhatom, hogy az előző négy évet illetően is van sikerélményem.

Biztosan emlékszik a vizitdíjra. Elvileg nem értettem egyet a bevezetésével. De ha már bevezették, igyekeztünk csoportokat kivonni a vizitdíj hatálya alól. Rendszeres kérdéseim, írásbeli kérdéseim, interpellációim voltak ezzel kapcsolatban. Ezeket a kormány természetesen rendszeresen elutasította. De – és itt a siker – fél év múlva a szocialista kormányzat beadta a törvénymódosítást.

Egytől-egyig azok a javaslatok szerepeltek benne, amelyet én korábban felvetettem. Például kértem, hogy harmincszoros véradás után váljék vizitdíj-mentessé a véradó. Azzá vált. Számos ilyen történetet tudnék még mesélni a költségmódosításoktól kezdve egyéb ügyekig.

Látva az Ön életútját, felmerült bennem a kérdés, hogy egy ismert, elismert egészségügyi szakember, főorvos, egyetemi oktató, hét szakkönyv és számtalan tanulmány szerzője miért lép a politika ingoványos talajára?

A politika nagyon fontos dolog. A politika meghatározza, hogy merre menjünk, miből legyen valami és miből ne legyen semmi. Az ember, ha felelősséget érez embertársai iránt, akkor igyekszik sorsukat befolyásolni. Ha kialakult véleménye van világról, és úgy érzi, ezt érdemes másoknak is követniük, akkor megpróbálja erre ösztönözi embertársait. Ez elvi kérdés.

A gyakorlatban akkor kezdődött, amikor 1994-ben Dr. Prugberger Emil lett az egészségügyi bizottság elnöke, aki akkor független képviselő volt. Megkérdezte, hogy melléállok-e, segíteném-e Szombathely egészségügyét. Örömmel tettem. Nyolc évet töltöttünk együtt az egészségügyi bizottságban. Aztán 2002-től 2006-ig pedig a megyei bűnmegelőzési bizottság tagja voltam.

„Ajánlottam magam helyett húsz sokkal jobb embert”

2003 tájékán Cholnoky Péter professzor úr ajánlására megkeresett a Fidesz vezetése és megkérdezték, képviselőként vállalnám-e az emberek érdekeinek képpviseletét. A dolog meglepett. Gondolom, az emberek jelentős többsége azonnal igennel felelt volna. Én ajánlottam magam helyett húsz sokkal jobb embert. Végül ez lett a dologból! Arról beszéltem akkor, hogy nekem a mentésben, az orvoslásban, a medicinában van dolgom, talán többet tudok itt segíteni. Bíztattak, próbáljak ebben is és másban is segíteni.

Természetesen az első, akivel megbeszéltem, a feleségem volt. Nagyon fontos az embernek a családi háttér. A feleségem megnyugtatott, bárhogyan döntök, abban támogat. Végülis azzal győztem meg magam, ha az ember kap egy ilyen felkérést és ha elutasítja, utána bármiféle kifogása van, azt hangoztatni nincs erkölcsi alapja. Ugyanis az elutasítás után joggal mondhatják: Szóltunk, jöttél volna! Most így kívülről kiabálsz be? Szóval, ez erkölcsi kérdés, ha már rám esett a választás – amit egyébként nagy ajándéknak és megtiszteltetésnek tartok – vállalnom kellett.

A mai politika már kicsit másról szól, mint a segíteni akarásról, az értékek képviseletéről. Az elmúlt napok botrányszagú történései, a két fideszes képviselő gyanúsításai is ezt mutatják. Az ilyen dolgok hogyan érintik Önt?

Azt mondta: a mai politika. Nem is értem. Mert volt tegnapi politika is? Azt, hogy ma a politika mit jelent az emberek számára, azt a politikában lévő emberek határozzák meg. Az a politikusok nagy hibája, amikor az átlagember azt mondja: Politikus? Mentsen meg az Isten attól!

A politika nagyon fontos dolog. Prioritási, fontossági sort állít föl, meghatározza, hogy melyik irányban menjenek a dolgok. Fontos dolog ez? Fontos.

Az eredeti meghatározás szerint a politika a közjó megvalósításáért végzett cselekvés.

Erről szól a politika, a közjót szolgálja. A választás a demokrácia ünnepe. A választásra való felkészülésnek, a kampánynak arról kellene, kell szólnia, hogy a deli legények, akiknek van elképzelésük a jövőről, arról, hogyan segítsenek másokon, merre menjen az ország, megmutatják, hogy ők ezt hogyan gondolják elérni? Kihúzzák magukat, fessen odaállnak és ismertetik elképzeléseiket.

Idegen tőlem ez a módszer...
fotó:

Úgy gondolom, az a módszer, ami most Szombathelyen zajlik, tőlem idegen. A plakátjainkat – különösen az enyémet – összefirkálták. Nyilvánvaló, hogy nem részünkről, hanem irányunkban van az indulat. Pedig itt nem ellenfelek vagyunk, hanem versenytársak. Versenyzünk azért, hogy minél több ember véleményét tudjuk megfogalmazni és minél több ember jöjjön velünk. Ez egy verseny a közjó szolgálatának lehetősége érdekében.

Ami itt folyik, törvénytelen dolog. Rongálják másnak a tulajdonát. A rongálás – a plakátrongálás is – bűncselekmény. Kiderítése a rendőrség dolga, tehát fel kell jelenteni a tetteseket. Ez meg is történt.

Mi a véleménye a korrupciógyanúról?

Ez is törvénybe ütköző ügy, az ötvenes évekre emlékeztető a módszer. Lejátszanak egy hamis felvételt, és telekürtölik vele az országot. Valakit hamisan megvádolni, törvénybe ütköző, rágalmazásnak hívják. Szintén feljelentést tettünk, a rendőrség dolga a plakátrongálóknak is, és a hamisan vádaskodóknak is a kiderítése.

A múlt héten Hende Csaba volt a vendégem egy fórumon, ott felvetődött ez a dolog. Ott is elmondtam, hogy rendőrségi ügy a rongálás és a rágalmazás kiderítése. De azt is elmondtam, ha a város polgármestere leszek, amire van esély úgy tudom, akkor minimális elvárás az, hogy senki ne legyen megvesztegethető!

Dolgozni kell és mindennek, de mindennek az az ára, hogy véres verítékkel megdolgozunk érte. Mániákusan hiszek abban, hogy a közvetlen közelünkben lévő, hasonló értékrendet képviselő embereknél ez nem is kérdés. Képzelje el azt a közpénzzel bánó embert, aki nem úgy gondolja, hogy ami nem az enyém, azzal azt csinálok, amit akarok. Az ilyeneknek, az ügyeskedőknek, az adócsalóknak nincs helyük a közéletben!

„A köz vagyona nem az én vagyonom”

Elmondok egy történetet: a sürgősségi orvostan névadója Dr. Gábor Aurél magyar mentőorvos, rendkívül nagy műveltségű, soproni születésű ember volt. Kivonuló mentőorvosként is tevékenykedett, s az egyik kivonulása alkalmával egy „villamosgázoltat” mentettek, aki nagyon rossz állapotban volt. Átadáskor leltárt készítettek, s akkor vették észre, hogy a beteg zsebében volt egy lapos húsz filléres is, amin átment a villamos.

Gábor Aurél kivett a saját zsebéből egy 20 fillérest és betette a beteg lapos pénzérméje helyett, mondván, hogy roncsoltat elteszi emlékbe, de az eredeti értéket visszateszi, mert az a betegé, azaz másé. Ez jut eszembe a plakátokról. Az más tulajdona, hogy jönnek ahhoz, hogy hozzányúljak? Mert ami az enyém, azt csinálok vele amit akarok. De a köz vagyona, az nem az én vagyonom. Arra maximálisan vigyázni kell!

Rendes, becsületes emberek kellenek a politikába
fotó:

Az elején kajánul azt kérdezte, és igaza van, hogy rendes, becsületes ember létemre miért jöttem a politikába? Mert naív is vagyok! Úgy gondolom, akkor, ha rendes, becsületes emberek nem mennek a politikába, akkor nem lesz változás. Én nem vagyok egy ripsz-ropsz dolgokat elintéző ember, én csendesen, bulldog módjára dolgozni szoktam. Nem érdekel más. Itt a hegy, a feladat, el kell kezdeni az egyik végén és el kell hordani a hegyet, meg kell oldani a feladatokat. Ezt kellene Szombathelyen is, hiszen Szombathelyen is van feladat elég.

A plakátján az szerepel, hogy igen, lehet jobban. Mit lehetne jobban?

Szombathely szép város, Szombathelyen jó élni, Szombathely az otthonunk. Mit lehetne jobban? Mondhatok nagy dolgokat, de elmondom a kicsiket is, ami engem zavar. Szombathelyt elérni közúton ma merész vállalkozás. Utak kellenének! Az előző ciklusban is ígéret volt a 86-os, nem lett belőle semmi. Körülbelül öt km valósult meg a százból, ez elég gyengére sikerült.

Aztán voltak grandiózus tervek, jó sokba kerültek a városnak. Tudjuk, hogy több százmilliós hátrány érte a várost ezekből az amúgy nagyon szép tervekből. Megépült az Aréna Savaria, mennyibe is került a városnak? Nagyon sokba végül. Meglesz a színház, igaz késve, s ez is nagyon sokba kerül így, utólag a városnak. Meglesz az Iseum, nagyon jó. Ez is drágább lesz majd, mint ahogy tervezték. Nagyon nagy dolgok, nagyon nagy presztizs-beruházások.

„Budapesten összejárnak a szombathelyi gyerekek”

De tudja mi izgat engem? Megyek az utcán és ott a nagy tócsa, s lefröcsköljenek autók. Az utak állapota nagyon rossz. Az esővíz fennmarad. Ezeket meg kellene csinálni. Ez az önkormányzat feladata. Szóval én ettől és az olyan jelenségektől érzem rosszul magamat, hogy össze van firkálva a plakáttól kezdve a falon keresztül minden.

Ez egy szép város. Mi történik, ha jön valaki Szombathelyre? Akkor az itt lakókról úgy alkot véleményt, hogy megnézi a várost. Kap egy képet róla. Megáll a Fő téren. Lát történelmi épületeket, s közben találkozik kéregető koldusokkal, hajléktalanokkal. Hát ezt is meg kell oldani!

Fáj, amikor okos, értelmes fiatalok elmennek...
fotó:

Nagy bánatom, bajom, hogy elmennek a fiatalok. Nagyon jó, ha elmennek tanulni, hozzák majd vissza az a tudást. De nem hozzák vissza, mert nem teremtettek számukra olyan körülményeket, amelyek vonzóak lennének. Nincs olyan munkahely, ahol kvalifikált embereket keresnének.

Fáj, amikor okos, értelmes gyerekeink elmennek a fővárosba és azt mondják, visszajönnék, mert szombathelyi vagyok, de nincsenek ehhez meg a feltételek. Mert Budapesten összejárnak a szombathelyi gyerekek. Összetartanak, ott, fővárosban.

Milyen kisebb dolgokra gondolt még?

Az ügyintézés nagyon fontos. Ne kelljen órákat, napokat eltölteni azzal, hogy egy ügyet elintézzen az ember. Ezt racionalizálni kell! Kormányzati szándék is van rá. A bürokrácia csökkentése a cél. Tehát az ügyfél idejét spórolhatjuk meg, ne a hivatali sorbaállással kelljen tölteni a időt. Rengeteg mindent lehetne említeni még. Itt vannak a kisgyerekes családok. Nem bezárni kell az iskolákat!

Szerencsétlen volt például a gyöngyöshermáni iskola bezárása. Ettől nem lesz sokkal több pénze az önkormányzatnak. Az oktatási intézményeinket rendbe kell hozni! Van egyetemünk, a pécsi egyetemnek is van itt egy képzési központja De milyen állapotban vannak az iskoláink? Ezeket szépen, lassan fel kell újítani. Ez sem egy látványos dolog, de önkormányzati feladat.

Van városrész, ahol kevés a bölcsődei helyek száma – szerencsére. Vagy nézzük meg, hogyan néz ki az aluljáró? Szégyen. Most csupán említem néhány megoldandó feladatot, de rengeteg ilyen van a városban. Vannak nagy és kis dolgok, de a kis dolgok miatt szeretjük a városunkat. Igen. Lehet jobban vezetni Szombathelyt!

Ha Ön lesz a polgármester, mivel kezdi majd a munkáját?

Jó napot kívánok, szombathelyiek! Köszönöm szépen, hogy megadták a bizalmat nekünk négy évre! Nagy a lehetőség és nagy a felelősség. Azzal kezdem, hogy megnézem, mekkora valójában a hiány. Azt mondják, hogy 16 milliárd körüli. Hát, ez nagyon sok. Nyolc év alatt az ország adóssága két és félszerese lett, Szombathelyé tízszeres! Szóval, van mit tenni!

Rendszeresen úgy fejezi be a nyilatkozatait, hogy „munkát és böcsületet”. Honnan származik ez a mondat, így „ö” betűvel?

A kislányom egyik gimnáziumi osztálytársával beszélgettem akkor, amikor elvállaltam a képviselőjelöltséget. Tudtam, hogy ki kell állni az emberek elé, és mondani kell valami lényegre törőt. Egy jelmondatot kell találni, ami közel áll hozzám. Egészen biztos vagyok abban, vallottam akkor is, hogy csak úgy megy előre a világ, ha dolgozunk, munkánk van és csak akkor megy előre a világ, ha ezt böcsületesen tesszük. Erre tanítottak bennünket a szüleink, őseink. Ezen az ominózus estén született meg a „munkát és böcsületet”. És ma sem ígérhetek mást Szombathelynek: Munkát és böcsületet!

Elmondtam az elején, ha úgy gondoljuk, hogy a politika böcsöletes embernek nem való dolog, akkor mindig úgy marad. Hát, igenis, böcsületes emberekre van szükség. Mert nagyobb dolog, mint a közért tenni, nincs a világon.

Hozzászólások (23)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

palig: *z m*nd *z*rt v*l*s*lt m*g m*rt * S*m* *s *d* j*rt *v*d*b* , b*n...
Napelemek és hőszivattyúk – Megújuló óvodák Szombathelyen
crankitup: N*l*d *s *lm*nt*k *tth*nr*l... ...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel
crankitup: K* h*tt* v*ln*. *gy k*nny* l*sz *ls*lly*szt*n* *z *d*f*z*t*k p*n...
Már saját alapítványa is van Várkonyi Andreának
miki1950 : H* n*m b*n*d, k**g*sz*t*n*m. - * t*t*l*t*r**s *ll*m m*gt*r*mt*s...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel
crankitup: * gy*rt* cs*k *z*n v*n, h*gy m*n*l t*bb*t sp*r*lj*n. Pl. * vw k*...
Katalizátorok tucatjait lopta el egy 18 éves fiú Szombathelyen