NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Programajánló

Ilyen programokkal készül Szombathely a magyar költészet napja alkalmából

Készülnek természetesen az iskolák is ünnepi műsorral, de lesz Bródy-koncert, óriás puzzle, versszavalás, képregénybemutató és lakáskoncert is.

Szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium ünnepi műsora – április 11. – 9:30

A gimnázium költészet napi ünnepi műsorának főszereplője a vasiak számára valószínűleg ismerős Tarisznyások zenekar lesz, akik Versünnep című előadásukkal készülnek.


Ady Endre flashmob – április 11. – 10:00

A költő halálának 100 éves évfordulója alkalmából egy meglepetés flashmobbal készül 100 szombathelyi diák az MMIK előtti téren (Szombathely, Ady Endre tér 5.). Mindenki kap egy-egy 50x50 centin puzzle-darabot, ezekből pedig egy hatalmas, Adyt ábrázoló puzzle-t kell majd kirakniuk.

Az óriás puzzle bemutatása után a Savaria Irodalmi Műhely műsorát láthatják a jelenlévők.

fotó: AGORA

Vers-szelfi az ELTE-n – április 11. – 11:00

Az ELTE is készül ünnepi műsorral az egyetem „A” épületének 231-es termében, amit Dr. Fűzfa Balázs szervezett és Ady Endrére emlékeznek, halála századik évfordulója alkalmából. A BDPK irodalom tanszékének egyetemi docense egykori kollégáját, Goda Imre nyugalmazott főiskolai docenst és irodalomtörténészt hívta meg, aki az 1973-ban indult szombathelyi irodalom tanszék egyik alapítója volt.

A műsort követően pedig levetítenek egy úgynevezett vers-szelfit. Ez egy olyan videó, amit több hallgató felvételéből vágtak össze, amint Nagy Gáspár Helyzetjelentés Vörösmartynak című versét szavalják.


A Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium városi Kortárs Versmondó Versenye – április 11. – 15:00

2019-ben is megrendezi a költészet napi versmondó versenyt az NLG. Ezúttal 5 középiskolából jelentkeztek versenyzők, akik a kötelezően választható szerzők (Prágai Tamás, Fehér Renátó, Tóth Krisztina, Jónás Tamás, Simon Márton) egy művével, valamint egy szabadon választott kortárs verssel szállnak majd versenybe a díszteremben. A zsűrit Orosz Róbert színművész, Bokányi Péter irodalomtörténész, és a Bolyai tanára, Szauer Ágoston alkotják.


Nyugat + Zombik hangos képregénybemutató – április 11. – 17:00

A képregények és a belőlük készült filmek manapság a virágkorukat élik. A zombik úgyszintén. De mi történik akkor, ha a kettőt megpróbáljuk ötvözni? Képregény, ami egy zombifilm?

A hangoskönyv, mint műfaj már elterjedt, de a hangos-képregény még gyerekcipőben jár. Efelé próbál nyitni a kultúrán és a magyar vonatkozásokon keresztül a Nyugat + Zombik részlete, amelyet Kiss Dávid „hangosított” fel.

A hangos képregényt az AGORA Művelődési- és Sportházban mutatják be, aztán pedig beszélgetni is lehet majd az alkotóval.

fotó: AGORA

Antal D. Csaba verset mond – április 11. – 18:45

A Weöres Sándor Színház aulájában, mielőtt megnyílnia a nézőtér az előadásokra érkező közönség előtt, egy rövid performansz keretében Antal D. Csaba előadja Kántor Péter A könyvespolc előtt című versét.

Aki lemarad róla, annak sem kell félnie, ugyanis közzétesznek a hivatalos oldalon, a közösségi oldalakon és a YouTube-on is egy előre felvett videót, amiben ugyanezt a verset adja elő Csaba.


Bródy János koncert – április 11. – 19:00

A Kossuth-díjas, Liszt Ferenc-díjas zeneszerző-szövegíró-előadóművész elhozza a szombathelyi AGORA Sportházba méltán népszerű és korszakalkotó dalait, valamint a Ráadás album legkedveltebb slágereit. Színpadra áll vele több zenésztársa is, köztük Bakos Zita (zongora, vokál), Mozsik Imre (dob), Winterverber Csaba (basszusgitar), Szász Szabolcs (harmonika), Tóth Lilla Dorottya (hegedű, vokál), Baka Rebeka (vokál, shaker), Kirschner Péter (gitár, rec&mix&master).

Az idén 10 éves Alterába Fesztivált rendező Alterába Kft felel a koncertét, a bevételéből pedig támogatja Erdélyi Rolikát. Minden eladott belépőjegy árából 200 forintot adományoznak a kisfiú rehabilitációs kezelésére.

Jegyek a helyszínen (AGORA Savaria Sportház, Szombathely, Március 15 tér 5.) is válthatók.

fotó: AGORA

Szombathely 2. lakáskoncertje – április 13 – 17:00

Bár elsősorban Budapesten terjedtek el a lakáskoncertek, amikor is az emberek összejönnek, hogy mindenféle jegyvásárlás és hasonlók nélkül, például a Facebookon regisztrálva részesei legyenek egy bensőséges hangulatú koncertnek, valaki otthonában, nappalijában.

Most szombaton a szombathelyiek is megtapasztalhatják, hogy milyen is ez a műfaj, ugyanis a Rózsabors Műhely 2. alkalommal szervez lakáskoncertet, ezúttal hat vasi kortárs költő közreműködésével (Devecsery László, Döme Zsuzsa, Kelemen Zoltán, Nagy Róbert, Pődör György, Tóthárpád Ferenc) az Almássy László utca 10. szám alatt.

A házigazda Kramli Frigyesné Marietta lesz. A koncerten úgy tudsz részt venni, ha csütörtökig regisztrálsz a rozsabors.zene@gmail.com e-mail címen, vagy a +36-30-5858-322 telefonszámon. A belépés díjtalan, de enni-és innivalót szívesen fogadnak a szervezők.

fotó: Rózsabors Műhely

SEK Poetry – április 24. – 14:00

Szereted a verseket? Szeretsz szavalni? Egyetemista vagy Középiskolás vagy? Akkor készülj, mert két hét múlva szavalóversenyt tart az ELTE! Immár másodjára rendezik meg a SEK Poetry szavalóversenyt, ami az egyetem „B” épületének tanácstermében lesz. Idén a jelentkezőknek egy szabadon választott monológgal és egy verssel kell készülniük.

Jelentkezni ezen a linken lehet, a határidő április 16. 18 óra.

fotó: ELTE SEK

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

halfarkas: J*k*b *gy*s*n cs*n*lj*; s*kk*l *gy*s*bb*n m*nt *zt V*n* t*tt* *n...
Élmezőny és leszakadók: Alakul az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek sorrendje
StarMan: S*jn*ll*k, h* n*k*d *z. *tt v*gy*rg*tt * f*l k*p*rny*n * b.b*ny*...
Jön az egyházi lakásügynökség
StarMan: G*zd*g *mb*r *s l*h*t sz*r*ny. T* * sz*g*nys*gr* g*nd*lt*l, d* n...
Jön az egyházi lakásügynökség
StarMan: D*l-*fr*k** f*z*t**gys*g. H* b*rsz v*l*, n*k*d *s v*n r*nd*d, h*...
Ön találkozott már a szombathelyi bevásárlókocsi-fantommal?
StarMan: *ssz*gy*jth*tn*t*k *gy c*kkb*n *gy*n*zt, "h*v* l*tt*k * h*v*...
Hol vannak hűvös helyek és ivókutak Szombathelyen?