NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Pótolható-e az idős hölgy cukorkájának zizegése a drámai csendben?

Kelemen Zoltán színművész gondolatai a Színházi Világnap alkalmából.

A Színházi Világnapot a szombathelyi Weöres Sándor Színház színészének, Kelemen Zoltánnak Facebookon megjelent Kérdések a Színházi Világnapon című esszéjével köszöntjük. Kelemen Zoltán szerint a közönség és a színházi szakma ma ünnepelne. Ha lenne kikkel, hol, mit és miért. Ünnepelni kellene ebben a kontúrjait vesztett, utópisztikus rémálmokat beteljesítő jelenben, melyben a „ fortélyos (halál)félelem igazgat minket s nem csalóka remény ”, ahol a színház (mint különböző műfajokat összefoglaló közvetítő csatorna, és mint intézmény, intézményrendszer) létjogosultsága a korábbi, klasszikus értelemben alapjaiban kérdőjeleződik meg.

fotó: Kiss Tamás

Nem könnyű feladat!

A sors külön pikantériája, hogy az európai színházi vérkeringés egyik fellegvárának tartott Párizsban és több másik francia nagyvárosban is színházfoglalások indultak meg március elejétől kezdve. A kultúrában dolgozó tüntetőknek a világjárvány miatt meghozott intézkedések következtében veszélybe került a megélhetésük. Jelenleg több, mint 30 intézményt vettek birtokukba. A színházfoglalók legfőbb követelése, hogy a kormány nyissa meg a kulturális intézményeket a megfelelő biztonsági intézkedéseket betartva, illetve támogassák anyagilag is az újranyitást. (A francia színházak és kulturális intézmények már több, mint egy éve, megszakítás nélkül zárva tartanak!)

Emellett kérik a francia hatóságok támogatását, például a 2020 májusában bejelentett és eredetileg 2021 augusztus 31-ig tartó „fehér év” meghosszabbítását 2022 augusztusáig. Ez sok kulturális szférában dolgozó számára azt jelentené, hogy továbbra is részesüljön munkanélküli ellátásban, illetve a 2019-es munkanélküli segélyre vonatkozó reformok eltörlését.

Bizonyított tény, hogy a kulturális intézmények sokkal kevésbé veszélyesek a járvány szempontjából, mint mondjuk az áruházak vagy a tömegközlekedés ” – fejtette ki Sophie Mayer, koreográfus, tánctanár.

Maradj otthon, tarts távolságot, csökkentsd le minimálisra a személyes találkozások számát, tartsd be az összes járványügyi és higiénés szabályt, a halasztható programokat pedig halaszd el ”! A napi rettegésorgia fő vezényszavai, mondatai ezek, melyeket már több, mint egy éve mantráznak süketülő füleinkbe és szivacsosodó agyainkba a világ egyre komolyabb tényezőinek számító médiabirodalmak és hálózatok szócsövei. Csupa olyan felhívások, melyek nyugodtan szerepelhetnének a SZÍNHÁZ halálát követő boncolási jegyzőkönyvben, a pusztulást kiváltó fő okokként.

Nem szeretnék „ igazságot osztani ”, helyzetet elemezni, vagy egyéni motivációkból és elköteleződésekből fakadó szűrőn át szubjektív véleményt formálni. Ezért az ünnep tiszteletére pusztán kérdéseket teszek fel:

- Pótolható e, az „ott és akkor” varázsa, a pillanat tört része alatt fellángoló mágikus invenció, az annak halandóságával folytatott heroikus küzdelem, a játszók és befogadók megejtő esendősége és egymásrautaltsága az adott térben és időben?

- Pótolható-e, a csoda, vagy éppen a hiba megszületésének, azok közös átélésének lehetősége?

- Pótolható-e, a pőre, parfüm, izzadság és mindenféle szagú és illatú steriltelenség cinkossága, a könnyedségért keményen véghezvitt munka gyümölcseinek közös elfogyasztása, a szemtől-szemben védtelensége és összekacsintása?

- Pótolható-e, az energiaáramlás, az adok-kapok ősi pulzálása?

- Pótolható-e, az idős hölgy cukorkájának zizegése a drámai csendben, férjének köhögése a nagy monológ alatt, szerelmes tini sóhajtása a kis művésznő belépőjekor, kripták némasága a főhős halálakor, az öngerjesztő, hömpölygő kacagás, a szívekről, lelkekről leszakadó kövek tapsban manifesztálódó koppanása?

- Pótolható-e, a felismerés, hogy nem vagyok egyedül, ezért biztonságban, akár egyedül is lehetek a gondolataimmal, az érzéseimmel, ha éppen úgy tartja kedvem?

- Pótolható-e, a profán szakralitása és a szakrális profánsága?

- Pótolható-e, a jegypénztáros legújabb pletykája a ruhatáros mosolya, a büfés lassúsága, a szabadnapos színész sietős bólintása, a műszaki dolgozók magukra erőltetett lazasága, a szomszéd széken ülő néző székének feszengő nyikorgása?

- Pótolható-e, a várakozás izgalma és az elégedett, vagy éppen csalódott hazatérés?

Pótolható-e?

A kérdéseimre nincsenek jó, vagy rossz válaszok. Minden felelet érvényes lehet, hiszen ahány ember, annyi prioritás, igény, szemlélet, neveltetés, iskolázottság, személyiség, annyi egyéni kis igazság.

Az sem mindegy belülről, vagy kívülről tekintünk rájuk.

De ha kérdések sem maradnak, akkor már végképp csak a „ fortélyos (halál)félelem igazgat minket s nem csalóka remény .”

Kelemen Zoltán

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kezdem: +1 :D...
A levendulát veszélyes növénynek minősítheti az EU
polgartars: N*m *rt*m, m*r* c*lz*l * l*p*ss*l, Ny*g*tt*l, B*lk*nn*l, b*z*m b...
Szombathely legrosszabb utcái: a Dozmat utca, a politikai kátyúk metszéspontja
ta-tom: T*lj*s*n *gy*rt*lm*, h*gy * k*tsz*r *t*lt*tt*k k*r*b*n *s n*v*ks...
A 60 év fölötti, be nem oltott embereket személy szerint fogják megkeresni az orvosaik
Nagyadri: M*st m*r t*d*m, h*l r*mb*l * k*sz*b*d*lt *gyp*szt*t* f*h*rj*! T...
A levendulát veszélyes növénynek minősítheti az EU
StarMan: J*j, *tt * v*l*gv*g*! M*s n*ll*k m*s*k*nyv*t "*rn*k", t*...
Hajdú Péter és párja elkapta a delta-variánst