NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Szexet még nem ábrázoltak ennyire ízlésesen és valóságosan

Egy film, amit a Google egyszerre sorol be filmdráma és pornófilm kategóriába.

Gaspar Noé filmjei úgy robbantak be a köztudatba, hogy rendkívül erős impressziókkal, mégis nyersen ábrázolják a fiatalok nihilizmusát, kilátástalanságát, elnyomott agresszióját és drogproblémáit.

Gaspar Noé, a Szerelem rendezője
fotó: Gaspar Noé

A Cannes-i filmfesztiválon törzsvendégnek számító francia-argentin rendező leg(el)ismertebb filmjei közé tartozik az Egy mindenki ellen, a Lépj az ürességbe és a legújabb, 2018-as Eksztázis. Van azonban egy filmje, ami – ha nem is olyan ütős, mint az imént felsoroltak – méltatlanul alulértékelt, mind a nézők, mind a kritikusok köreiben. Ez a 2015-ös Szerelem .

Rendhagyó filmajánló következik. Akik szemérmesebbek, óvatosan görgessenek tovább, mert bár elméletben filmművészeti alkotásról fogunk beszélni, gyakorlatilag ez egy pornófilm

Aki tisztában van Gaspar Noé kortárs filmművészetben elfoglalt szerepével, azt talán kevesebb meglepetés éri a Szerelem nézése közben.

Az alkotót szoros barátság fűzi Lars Von Trier dán filmrendezőhöz, a filmvilág egy másik rendkívül megosztó alakjához. Ők ketten már nem egyszer vállalták fel nyíltan, hogy céljuk a tabudöntögetés és a filmművészet „kulturális cenzúrájának” ostroma.

Míg Trier jellemzően az emberi butaság és gonoszság okozta nyomorral foglalkozik úgy, hogy legtöbb filmje még egy zöldsapkás vietnámi veteránt is képes lenne megríkatni, addig Noé visszatérő témája a nihilizmus és eszképizmus, a fiatalok kiüresedésének nyomasztó közege.

A Szerelem Cannes-i bemutatója után készült interjújában arról is kérdezték Noé-t, tulajdonképpen mi indokolja, hogy egy több mint kétórás nagyjátékfilmet rendezzen, aminek majdnem a fele mindent megmutató szexjelenetekből áll.

A rendező erre azt válaszolta, hogy a TV-ben és moziban már régóta teljesen elfogadott, hogy brutális erőszakot és kegyetlenséget látunk, de a szex a mai napig a pornóipar prédája, ami meghamisítja, tárgyiasítja és egyszerű önkielégítési eszközként használja fel.

Ha jobban bele gondolunk, Gaspar Noé tényleg mond valamit. Egy horrorfilmben ma már az sem tabu, ha valakit elevenen megnyúznak, de a mozis szex még mindig ott tart, hogy a nő és hős megmentője összemelegednek, kis petting, vágás, majd lihegve fekszenek egymás mellett az ágyban.

A film a hagyományos egy férfi-egy nő keretek közül is kimozdul
fotó: Gaspar Noé

Eközben ha valaki ne adj’ isten nemi szervekre és az aktus folyamatára is kíváncsi, be kell érnie a pornóipar kínálatával, ami végül szexuálisan frusztrált és a nők felé sokszor irreális elvárásokat támasztó férfiakat eredményez.

Félreértés ne essék, a Szerelem nem egy csöpögős és giccses romantikus film, mellesleg nemi szervekkel. Egyes jelenetek trópusi viharként korbácsolják fel lelkünk vizét, máskor pedig a szex legközönségesebb arcát is megmutatja a film.

Ami kiemeli a pornófilmek sorából (azon kívül persze, hogy azonosulható karakterei vannak, koherens története, súlya és átélhető drámája) az az, hogy a szex valódi. Nincsenek mesterkélt sikítozások, macsóskodás, hatalmas farkak, kicsavart pózok, negyven percig el nem élvező faszik és ez idő alatt négyszer elélvező csajok.

Visszaemlékezésként követhetjük végig a főszereplő, Murphy és barátnője, Electra párkapcsolatát a találkozástól egészen a szakításig úgy, hogy már a film elején megtudjuk; Murphy azóta csapdába esett egy másik, kényszer szülte kapcsolatban.

Murphy depressziójának tetőzése
fotó: Gaspar Noé

A Szerelem nem mellőzi a Gaspar Noé filmek szinte kötelező elemét, a drog témáját sem

A történet eleve úgy bontakozik ki, hogy Murphy ópiumtól zavaros emlékei közt kalauzol minket a film, és hamar kiderül, Electrával való kapcsolatában is komoly szerepe volt a drogoknak.

Noénak nem áll szándékában ítélkezni a drogok felett, vagy nagy kinyilatkoztatásokat tenni a témában, csupán elülteti a gondolatot a néző fejében, hogy egy-egy rossz döntés hátterében nem a spangli, extasy vagy alkohol áll-e.

Szintén maga a rendező említette egy interjúban, hogy a film olyannyira nem rugaszkodik el a drogok témájától, hogy magát a szerelmet, mint érzést is egy fajta drogként ábrázolja.

Itt újra felhozta a klisés hollywood-i romantikus filmeket, mint ellenpéldákat. Ezek a mozik hamisan egy világot megváltó, csupa rózsaszín bolyhocskából álló érzésként mutatják be a szerelmet, pedig biokémiai szempontból gyakorlatilag drogról beszélünk.

A kifejezetten romantikus jelenetek sincsenek átitatva klisékkel
fotó: Gaspar Noé

Persze, először minden csodálatos, a világ legboldogabb emberének érezzük magunkat, de aztán elkezd kimenni a cucc. A dopamin és szerotonin termelődés alább hagy, és egy olyan ember mellett találjuk magunkat, aki néha házsártos, akaratos, tapintatlan, idegesítő és már az ágyban sem olyan jó.

Ha készen állunk egy valódi párkapcsolatra, nem olyan nehéz felül kerekedni az elvonási tüneteken és elfogadni, hogy párunk nem egy drogdíler, hanem egy érző és hibázó ember, de ha nem, akkor új díler után nézünk. Valami ilyesmit ad át a Szerelem , rendkívül érzékien, erotikusan és földbe döngölően.

A Szerelem című filmet semmiképp sem ajánljuk azoknak, akik nem nyitottak a tabuk nélküli szexualitás témájára.

Erősen ajánljuk azoknak, akik nyitottak rá, vagy még nem, de szeretnének azok lenni. Kifejezetten izgalmas élmény lehet, ha valaki éppen szerelmes. Egyedül (akár önkielégítés közben) is nézhető, de a bátrabbak randifilmnek is bedobhatják - afrodiziákumnak sem utolsó.

Hozzászólások (4)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

spq2s: * v*r*s*n k*v*l* *t*k*t *gy*n*gy l*sz*rj*k? T*dt*d?...
Szombathely legrosszabb állapotban lévő utcái: A Paragvári utca
Kubota: R*ssz*l t*d*d. N*m m*gy m*nd*n n*p v*g*g * v*r*s *tc**n *z *t*ll...
Szombathely legrosszabb állapotban lévő utcái: A Paragvári utca
Kubota: *z m*gv*n, h*gy n*m *z *lm*lt 2-3 *vb*n p*szt*lt*k l* *z *t*k? M...
Szombathely legrosszabb állapotban lévő utcái: A Paragvári utca
hozzászóló1: M*st *s *z m*gy. * v*l*szt*s *t*n * p*r*mk*r*l*t* *SZ-v*z*r k*rz...
Szombathely legrosszabb állapotban lévő utcái: A Paragvári utca
tonimontana: L*sz *bb*n *z *rsz*gb*n *ly*n k*rm*ny *k* n*m * s*j*t zs*b*t r*n...
Szombathely legrosszabb állapotban lévő utcái: A Paragvári utca