NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Katonák telepítettek pontonhidat a Csónakázó tóra

Tíz napig lebeg az ideiglenes híd a Csónakázó tavon, megnéztük hogyan építették és fotókkal, videókkal be is mutatjuk olvasóinknak.

Csípős szél fújt reggel hatkor a Csónakázótónál, miközben vártuk a hat órára ígért szentesi különítményt az Árpád utcában. Később megtudtuk, hogy nehezen haladnak s késni fognak, ugyanis hiába indultak el este nyolckor, a Bakonyon keresztül még nekik is lassabb az átjutás a hó miatt. Nyolc óra után nem sokkal aztán bedübörgött a sötétzöld csapat, elfoglalva a Béke utcát teljes hosszában. "Technikai pihenő" - mondta az egyik tiszt, majd két órát vártunk tovább a hídverésre. Ezalatt jól körbejártuk a fémből készült, ámbár könnyű hídelemeket szállító Kraz teherautókat.

A Béke utcában ilyen autók láttán csend és béke volt
fotó: Mészáros Zsolt

A munkálatok valamikor 10 óra után kezdődtek, viszont az interneten látható gyors telepítés itt nem érvényesülhetett, mint megtudtuk azért, mert vigyázni kellett a tópartra.

Egy Kraz mindenhonnan kijön egy gázfröccsel, viszont annak nyoma is marad

- mondta a katona. A hídelemek vízre bocsátása látványos volt, a teherautó majd tengelyig süllyedt s úgy dobta a tóra a maguktól szétnyíló elemeket (ezt videóinkban is megnézhetik).

Nem támogatott video formátum
Video: Így épült a híd a Csónakázó tavon - videó: Garai Antal Atom

Kétmilliós hídbérlet tíz napra, ötvenhét fát kivágnak a szigeten

Időközben megérkezett a helyszínre Puskás Tivadar is, a rögtönzött közös sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy tíz napig lesz használatban a pontonhíd, ezalatt reggel nyolctól este hatig üzemel, éjszaka biztonsági őr vigyáz majd rá. Mintegy hatmillió forintot költenek a szigeti munkálatokra, ebből kettő millió forintba kerül a tíz napos ideiglenes híd. Erre azért volt szükség, mert emelőkosaras munkákat végeznek a szigeten, az elöregedett növényzetet "gatyába rázzák", ifjító és újító metszéseket végeznek majd, cserjemetszést és irtást, de kavicsozás és padfelújítási munkák is lesznek a következő napokban.

Csobban a szerkezet
fotó: Mészáros Zsolt

A szigeten veszélyessé vált fákat kivágják, illetve a rendezési tervhez igazodva

2013.03.29. 18:37

Ilyen lesz az új városliget - átépítik a Csónakázó tavat

/ közélet gal. 13 hsz. 3 kapcs. /
Új híd, úszószínpad, horgászstégek és futópálya is épül a szombathelyi Csónakázó tó körül. Elmentünk a lakossági fórumra.
egészségeseket is. Mintegy ötvenhét fának intenek búcsút, de a szakember nyugtatólag jelezte, hogy ebbe beletartoznak a kis "csenevész" hajtások is amelyek erre-arra nőttek.

Pontonhíd felállítása a szombathelyi Csónakázó tavon - videó: Tánczos Mihály

A négy elemből álló híd végül dél környékén úszott a helyére, rögzítőkötelekkel feszítették a parthoz, huszonhat métert hidal át a part és sziget közt. Szigorúan csak mentőmellényben lehet rajta átjárni az illetékeseknek. Biztonságos, polgármesterünk tesztelte gyalogosan, majd később egy emelőkosaras teherautó is behajtott a szigetre. A híd a helyén maradt, így a következő napokban sokszor fordulnak meg rajta a különféle munkagépek.

Ilyen furcsa csónakot is ritkán látni errefelé
fotó: Mészáros Zsolt

Kapcsolódó

2013.03.29. 18:37

Ilyen lesz az új városliget - átépítik a Csónakázó tavat

/ közélet gal. 13 hsz. 3 kapcs. /
Új híd, úszószínpad, horgászstégek és futópálya is épül a szombathelyi Csónakázó tó körül. Elmentünk a lakossági fórumra.

Hozzászólások (7)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

TheOldBarbers: N*! M*st h*gy v*gr* * sz*rk*szt*s*g d*lg*z**n*k s*k*r*lt k*j*l*l...
Szabálytalan és kreatív parkolások Szombathelyen: a zöldirtás örök
iszek: H* M*rk*-Z*y,*z *ll*nz*k gy*z, H*dh*zy l*sz *z * *lsz*m*lt*t*s* ...
Hadházy: Orbán szülőfalujába a kisvasút mellé 1,5 milliárdért építenek hatalmas hidat
Kovács Jenő: 1. * V*s* *ng*tl*nf*jl*szt* Zrt-t 2021. j*l**s*b*n j*gy*zt*k b*....
Nem lesz licit, viheti a 800 milliós szombathelyi ingatlancsomagot az egyetlen állva maradt pályázó
jokkmokk: Ny*lv*n * B v*lt*z*t j*tsz*k cs*k...
Új tulajdonosa lesz a Haladás futballcsapatnak, Homlok Zsolt a kapuk előtt
polgartars: N*m *rb*n * b*t*g, h*n*m *z*k, *k*k h*szn*k n*k*. *nn*k * b*r*h...
Hadházy: Orbán szülőfalujába a kisvasút mellé 1,5 milliárdért építenek hatalmas hidat