NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Ipkovich György: Vegyék ki a kampányból a város költségvetését!

Szombathely polgármestere szerint a jobboldal nem mer megszólalni költségvetési ügyekben, hátha olyat kellene mondaniuk, ami nem illik a kampánystratégiájukba.
Szombathelynek még nincs költségvetése, és megtörténhet, hogy a törvényben előírt határidőig nem is lesz. A közgyűléseken sorra kudarcba fullad az elfogadása. Minderről a polgármestert kérdezzük.

Ön a közgyűlés után azt mondta, erkölcsi és anyagi károk érik így a várost, a jobboldal viszont nyugodtnak tűnt…

Azt meg tudom érteni, hogy a tapasztalatlanabb képviselők nem tartják veszélyesnek a kialakult helyzetet, de vannak a túloldalon is olyan régi képviselők - említhetném Prugberger Emil és Harangozó Bertalan képviselőtársaimat - akik pontosan tudják, hogy egy önkormányzat legfontosabb dolga az éves költségvetés mielőbbi elfogadása, mert az a gazdálkodásának biztonságát jelenti.

Amikor Soós József képviselő úr elhagyta a szocialista frakciót, kiült velem egy sajtótájékoztatóra, ahol azt ígérte, hogy ez a változás nem fogja veszélyeztetni a város működését és a költségvetés meg lesz szavazva. Most üzenem neki, itt van az a helyzet, amiről akkor beszélt...

A felelősségteljes képviselők segítségét kérem
fotó: Mészáros Zsolt

Sajnos, a választási kampány nyomja rá a bélyegét a történtekre, ezért arra kértem a Fidesz két országgyűlési képviselőjelöltjét, Puskás Tivadart és Hende Csabát: hassanak oda, hogy a Fidesz vegye ki a kampányából Szombathely költségvetését, és biztosítsák a város működőképességét.

De ki a felelős a mindezért?

Megismétlem, szerintem a választási kampány az oka, hogy nem mernek az urak költségvetési kérdésekbe bocsátkozni. Hátha olyat is kell mondaniuk, ami nem illik a kampányukba. Pedig a kampányban sokszor fogják emlegetni, milyen felelősségteljes érzésekkel viszonyulnak a városhoz. Most itt erre a kiváló alkalom, csináljunk egy jó költségvetést közösen, a törvényes határidőn belül.

Itt főként a takarékossági lépésekről van szó…

Dehogy arról. Hiszen meg sem tárgyaltuk a költségvetést. Ám azt sem tudom, miről van szó, mert nem mondják meg. Mi leraktunk egy költségvetést, ők meg még azt sem mondták meg, mi a bajuk vele. Nincs semmi információm. Miért, önnek mondtak már valamit?

Csak annyit, hogy nem történtek meg az egyeztetések. Marton Zsolt viszont kijelentette, hogy a március végi, rendes közgyűlésen szeretnék megtárgyalni…

De március 19. a törvényes határidő, addig el kell fogadnunk a költségvetést. És a Magyar Államkincstárnak addig kell lejelentenünk a fő számokat. Mondják már meg, miért nem tehetjük ezt meg? December óta nem tudták egymás között megtárgyalni? Ugyan már!

Senki sem akadályozza meg őket, hogy bármilyen módosító indítványt a vagyis tizenöt szavazatos többségükkel megszavazzanak. Akkor miért nem teszik meg? Nekünk a megszabott határidőig teljesítenünk kell a törvényi kötelezettségünket, mert költségvetés nélkül nem biztos egy város működése. Az a kijelentés pedig, hogy nem kell egy városnak költségvetés, önmagát minősíti.

Próbálnak azért egyeztetni a március 18-i közgyűlés előtt?

Németh Kálmán alpolgármester arra kérte a bizottságokat, hogy jövő kedden és szerdán tartsanak bizottsági üléseket, és tegyék meg módosító javaslataikat. Ugyanis az a költségvetési anyag, ami előttünk van, a korábbi bizottsági javaslatokat tükrözi. Ha ehhez képest van másik javaslat, azt tegyék meg, állunk elébe.

Csak azt tudom mondani: a 15 fős új többségnek kutya kötelessége a törvényes határidőn belül biztosítani a város működőképességét. Arra kérem a felelősségtudattal rendelkező képviselőket, legyenek a társaim, hassunk oda, hogy a törvényes határidőig készüljön el város költségvetése. Ne bújjanak el a szlogenek és a jelszavak mögé. Most ez a legfontosabb feladat.

Kapcsolódó

2010.03.11. 15:55

Ma sem döntött a költségvetésről a szombathelyi közgyűlés (Frissítve)

/ közélet gal. 27 hsz. 4 kapcs. /
A Fidesz nem szavazta meg a napirendet, 10 perc alatt vége volt a testületi ülésnek. A következő időpont március 18. De úgy tűnik, akkor sem lesz költségvetése a városnak.

Hozzászólások (13)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

mikornyicki: ...*s * f*d*szb*n *gyr* t*bbsz*r r*h*gn*k f*l h*ng*s*n. M*gy * ...
Ungár Pétert támogatja a szombathelyi ellenzéki előválasztáson a Jobbik
miki1950 : *z *s kr*mpl* *szt*s. * k*z*p*szt*ly *ls* f*l*n*k * kr*mpl*j*. ...
Márki-Zay Péter keményen nekiment Czeglédy Csabának a szombathelyi előválasztás miatt
miki1950 : N*m *ly*n *gysz*r* *z * k*rd*s. M*rt h* pl. *n l*nn*k *z *gy*k ...
Megvan az első érdeklődő Törőcsik Mari házára
elbandi: p*rsz*, m*nd*nk* *k*s*bb, h*sz *tt m*nd*nk* "sz*k*rt*"!!...
Kínai vakcina: mégsem véd a mutánsok okozta fertőzéstől
belabo: H*t*lm*s gr*t * m*gy*r b*jn*kcs*p*tn*k! V*g*g dr*kk*lt*m * m*ccs...
Bajnok a Haladás futsal csapata