NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Ipkovich: „A szakembereket nem szabad elrettenteni a munkától”

A szombathelyi jobboldal vizsgálatot kezdeményezett a polgármesteri keretből fizetett szakértők miatt, a polgármester szerint szükség van rájuk. Több önkormányzattól is kértünk hasonló adatokat.

A közelmúltban egyik internetes laptársunk hozta le a listát, amelyen a 2000 és 2009 között megbízással alkalmazott szakértők nevei, tevékenységi területeik és megbízási díjaik szerepelnek, éves bontásban. A megyei napilap aztán éles hangú cikkben kritizálta meg a szakértőket, kiemelve azokat a neveket, amelyeket össze lehet kapcsolni az MSZP-vel vagy az SZDSZ-szel.

Vizsgálóbizottságot állítanak fel

Az ügy aztán a közgyűlés elé került, a Fidesz-frakció kezdeményezte, hogy állítsanak fel eseti vizsgálóbizottságot. A javaslatot el is fogadták

2010.04.08. 13:15

Szombathely elbukta a 250 milliós pályázatot

/ közélet gal. 14 hsz. 5 kapcs. /
Hiába tárgyalta meg a közgyűlés, nem kapott többséget az oladi plató gyűjtőútjának terve. Egy vizsgálóbizottságot viszont sikerült létrehozniuk.
, a polgármester üdvözölte is azt, mondván, így el lehet kerülni a gyanúsítgatásokat.

A listákat nálunk is lehet böngészni. Itt megtalálják a 2000 és 2002 közti , itt pedig a 2003 és 2009 közti szakértők névsorát és díjazását.

Ipkovich Györgytől az iskolafelújításokat bejelentő rendezvény

2010.03.18. 14:06

Félmilliárdos támogatás szombathelyi óvodáknak és iskoláknak

/ közélet gal. /
Csupán a költségek 10 százalékát kell kifizetnie annak a két iskolának és két óvodának, amelyek az épületek energiatakarékos felújítására pályáztak.
végén kértünk reagálást minderre, a polgármester rövid köszöntőjében már korábban kitért a szakértőkre, mondván, itt van egy példa munkájuk eredményességére, amiért dicséretet és nem kritikát érdemelnének.

Érdekes, hogy az ünnepségen Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés fideszes elnöke is elismeréssel szólt a külső szakértőkről, mint mondta, nélkülük nem lehetne célokat kitűzni és eredményeket elérni.

Közalkalmazottakkal kétszer annyiba kerülne

Ipkovich kérdésünkre elmondta, éppen a sajtóreakció miatt emelte ki most a szakértők munkáját. Kijelentette, őket nem pártállásuk, hanem szakéretlmük alapján választják ki, eredményeségüket pedig egyszerűen lehet mérni, csk azt kell megnézni, az adott területen történt-e valami pozitív változás. Hozzátette, a Fidesz és a többi párt környékéről is érkeztek a városhoz szakértők, róluk azonban a megyei napilap nem tesz említést.

A polgármester megemlítette, nem volt kötelező a lista nyilvánosságra hozása, mégis megtették, az országban szinte egyedüliként. De az országos sajtó gyorsan el is felejtette az ügyet, hiszen világosan látható, hogy ha a szakértők feladatait közalkalmazotti státuszú munkavállalókkal végeztetnék el, az kétszer ekkora összegbe kerülne.

Ipkovich úgy vélte, a napilap újságírója egyet felejtett el, megnézni a közbeszerzések jogi hátterét. Törvény írja elő, hogy csak úgy írhat ki közbeszerzési eljárást az önkormányzat, ha azt szakértők felügyelik és készítik elő. Nélkülük nem lehetne támogatást elnyerni az uniós pályázatokon.

(A közbeszerzési törvény itt olvasható , az említett szabályt a 9.§. (1) és (2) bekezdése tartalmazza.)

Azóta drága, amióta kötelező

Elmondta, amíg volt arra lehetőség, hogy saját maga válassza ki a szakembereket, addig – két éven át – 17,5 millióba kerültek. 2007-ben viszont kötelezővé tették a szakértők alkalmazását és azt, hogy nyílt, megbízásos pályázatokat kell kiírni rájuk, ami fel is vitte a költséget 30 millió fölé. Hozzátette, most már külön tételként szerepelnek a költségvetésben a szakértői díjak, de még tavaly is a polgármesteri keretből kellett őket fizetni, ezért tűnik olyan soknak a költség.

A polgármester a végén megjegyezte, a politikusokat nyugodtan lehet kritizálni, de a fiatal szakértőket nem kellene elrettenteni attól, hogy a városnak dolgozzanak.

A megye így csinálja

A Vas Megyei Önkormányzat elsősorban saját szakembereire támaszkodik – közölte Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke. A hivatal köztisztviselői olyan szakirányú végetsséggel, naprakész infornációkkal, tapasztalatokkal rendelkeznek, hogy a legtöbb feladatot házon belül meg tudják oldani.

Az elnök hansúlyozta, mindez tudatos munka eredménye, az elmúlt években arra törekedtek, a komoly tapasztalatokkal bíró közszolgák mellé minél több fiatal diplomást vettek fel, nem csak a hivatalba, hanem az önkormányzat intézményeinél és gazdasági társaságainál is.

Kovács Ferenc elmondta, hogy a nagyobb projekteknél a projektmenedzseri feladatokra külső vállalkozással kötnek szerződést, hiszen ezek a feladatok már nem férnek bele a hivatali munkatársak munkaidejébe. Az eseti megbízásokra viszont csak akkor fizetnek megbízási díjat, ha a benyújtott pályázat sikeres lesz. Így például az Éló örökségünk projektnél 328 150 eurós támogatást nyertek el, a projektmenedzser tiszletetdíja három év alatt összesen bruttó 3 millió forint volt, amely a projekt költslgvetésében szerepelt.

A kisebb városokban nincsenek szakértők

Dr. Dénes Tibor, Sárvár polgármestere röviden annyit közölt kérdésünkre, hogy hivatali ideje alatt, vagyis 1990-től nem alkalmaztak tanácsadókat a polgámesteri feladatok ellátásához.

Kőszegen egy vállalkozó, Krizmanich István áll szerződésben az önkormányzattal. Huber László polgármester válaszában az áll, hogy a vállalkozó 2009. április 1-től havonta 223 ezer forint plusz áfa megbízási díjat kap, ezért pénzügyi-gazdasági tanácsadóként dolgozik, és projektek előkészítésében, lebonyolításában működik közre.

Kapcsolódó

2010.04.08. 13:15

Szombathely elbukta a 250 milliós pályázatot

/ közélet gal. 14 hsz. 5 kapcs. /
Hiába tárgyalta meg a közgyűlés, nem kapott többséget az oladi plató gyűjtőútjának terve. Egy vizsgálóbizottságot viszont sikerült létrehozniuk.

2010.03.18. 14:06

Félmilliárdos támogatás szombathelyi óvodáknak és iskoláknak

/ közélet gal. /
Csupán a költségek 10 százalékát kell kifizetnie annak a két iskolának és két óvodának, amelyek az épületek energiatakarékos felújítására pályáztak.

Hozzászólások (5)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

mikornyicki: ...*s * f*d*szb*n *gyr* t*bbsz*r r*h*gn*k f*l h*ng*s*n. M*gy * ...
Ungár Pétert támogatja a szombathelyi ellenzéki előválasztáson a Jobbik
miki1950 : *z *s kr*mpl* *szt*s. * k*z*p*szt*ly *ls* f*l*n*k * kr*mpl*j*. ...
Márki-Zay Péter keményen nekiment Czeglédy Csabának a szombathelyi előválasztás miatt
miki1950 : N*m *ly*n *gysz*r* *z * k*rd*s. M*rt h* pl. *n l*nn*k *z *gy*k ...
Megvan az első érdeklődő Törőcsik Mari házára
elbandi: p*rsz*, m*nd*nk* *k*s*bb, h*sz *tt m*nd*nk* "sz*k*rt*"!!...
Kínai vakcina: mégsem véd a mutánsok okozta fertőzéstől
belabo: H*t*lm*s gr*t * m*gy*r b*jn*kcs*p*tn*k! V*g*g dr*kk*lt*m * m*ccs...
Bajnok a Haladás futsal csapata