NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Nosztalgiázzon az egykori rendezvények plakátjai közt

Az idén elmaradt szombathelyi rendezvények korábbi plakátjaiból tart kiállítást a Berzsenyi Dániel Könyvtár.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár már évtizedek óta rendületlenül gyűjti azokat a plakátokat, amik valaha ki voltak ragasztva Szombathely utcáin.

Molnár Andrea, a kiállítás egyik szervezője elmondta, hogy több tízezer plakát, szórólap és brossúra duzzasztja a könyvtár gyűjteményét, ezekből válogatták ki azt a néhányat, amik most bekeretezve kikerültek a falra.

Molnár Andrea, a kiállítás szervezője mutatta be a kiállított darabokat
fotó: Kiss Tamás

A kiválogatott darabok olyan szombathelyi rendezvények régebbi plakátjai, amik idén a járvány miatt elmaradtak – tette hozzá Molnár Andrea.

Az Iseumi Szabadtéri Játékok, a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál, a Lamantin Jazz Fesztivál, a Savaria Nemzetközi Táncverseny és az Ünnepi Könyvhetet és Gyermekkönyvtári Napok több plakátja került be a válogatásba.

A falra azonban még a kiválogatott plakátok közül sem mind került ki. Némelyik a mérete miatt, mások grafikailag nem illeszkedtek az összképbe, megint mások túlságosan hasonlítottak társaikra.

A kiválogatott, de ki nem állított plakátokat is megtekinthetik a látogatók, ha a könyvtár második emeletén – a kiállítás helyszínén – megkéri a könyvtár egyik munkatársát, hogy mutassa meg az extrákat.

Az extra darabokat is megnézhetjük, vagy akár kézbe is vehetjük őket
fotó: Kiss Tamás

A legtöbb plakát amellett, hogy információt ad át egy-egy eseményről, önálló grafikai alkotás is. Ezért szoktunk itt a könyvtárban néha plakátkiállítást rendezni. Miután elmúlt az esemény, megszűnik a plakát aktuális adathordozó szerepe, de ettől a műalkotás jellegét még nem veszti el – mesélt a kiállításról a szervező.

A legrégebbi plakát egy 67-es táncbajnokságot hirdetett
fotó: Kiss Tamás

Sokan talán nem tudják, de a könyvtárak valójában nem csak könyveket, hanem a nyomtatott sajtó példányait, hanglemezeket, CD-ket, kazettákat, vagy – mint a Berzsenyi esetében – plakátokat is archiválnak.

A kiállítás szeptember 26-ig, a könyvtár nyitvatartási idejében látogatható. Ha valaki kíváncsi a ki nem került darabokra is, Molnár Andreát, vagy Spiegler-Kutasi Nikolettát keresse.

Nem csak a plakátok témája, de a grafikai megoldások is szerepet játszottak az elrendezésben
fotó: Kiss Tamás

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

lolka: Pl*ssz *nf*: "2015-b*n, *bb*n *z *vb*n, *m*k*r *rb*n V*kt*r...
Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián
lolka: https://h*.w*k*p*d**.*rg/w*k*/*l**s-%C3%BCgy https://www.*r*g...
Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián
belabo: M* *z *z *m*zspr*f*l? *nn*l l*jj*bb m*r n*ncs, m*nt *m*k*r v*l*k...
Most Jakab Péter és Dobrev Klára van az élen az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek listáján
belabo: Sz*r*nt*m k*m* *z *g*sz, m*nd*n m*s*sz*r *gy*n*z. *ly*sm* *l*f*r...
Mosószerteszt: Nem a legdrágábbak és a legismertebbek a legjobbak
joska01: *l*pv*t**n *n k*nkr*t*n l*sz*r*m * cs*h *gy*t-m*rt sz*r*nt*m s*m...
Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián