NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Nosztalgiázzon az egykori rendezvények plakátjai közt

Az idén elmaradt szombathelyi rendezvények korábbi plakátjaiból tart kiállítást a Berzsenyi Dániel Könyvtár.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár már évtizedek óta rendületlenül gyűjti azokat a plakátokat, amik valaha ki voltak ragasztva Szombathely utcáin.

Molnár Andrea, a kiállítás egyik szervezője elmondta, hogy több tízezer plakát, szórólap és brossúra duzzasztja a könyvtár gyűjteményét, ezekből válogatták ki azt a néhányat, amik most bekeretezve kikerültek a falra.

Molnár Andrea, a kiállítás szervezője mutatta be a kiállított darabokat
fotó: Kiss Tamás

A kiválogatott darabok olyan szombathelyi rendezvények régebbi plakátjai, amik idén a járvány miatt elmaradtak – tette hozzá Molnár Andrea.

Az Iseumi Szabadtéri Játékok, a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál, a Lamantin Jazz Fesztivál, a Savaria Nemzetközi Táncverseny és az Ünnepi Könyvhetet és Gyermekkönyvtári Napok több plakátja került be a válogatásba.

A falra azonban még a kiválogatott plakátok közül sem mind került ki. Némelyik a mérete miatt, mások grafikailag nem illeszkedtek az összképbe, megint mások túlságosan hasonlítottak társaikra.

A kiválogatott, de ki nem állított plakátokat is megtekinthetik a látogatók, ha a könyvtár második emeletén – a kiállítás helyszínén – megkéri a könyvtár egyik munkatársát, hogy mutassa meg az extrákat.

Az extra darabokat is megnézhetjük, vagy akár kézbe is vehetjük őket
fotó: Kiss Tamás

A legtöbb plakát amellett, hogy információt ad át egy-egy eseményről, önálló grafikai alkotás is. Ezért szoktunk itt a könyvtárban néha plakátkiállítást rendezni. Miután elmúlt az esemény, megszűnik a plakát aktuális adathordozó szerepe, de ettől a műalkotás jellegét még nem veszti el – mesélt a kiállításról a szervező.

A legrégebbi plakát egy 67-es táncbajnokságot hirdetett
fotó: Kiss Tamás

Sokan talán nem tudják, de a könyvtárak valójában nem csak könyveket, hanem a nyomtatott sajtó példányait, hanglemezeket, CD-ket, kazettákat, vagy – mint a Berzsenyi esetében – plakátokat is archiválnak.

A kiállítás szeptember 26-ig, a könyvtár nyitvatartási idejében látogatható. Ha valaki kíváncsi a ki nem került darabokra is, Molnár Andreát, vagy Spiegler-Kutasi Nikolettát keresse.

Nem csak a plakátok témája, de a grafikai megoldások is szerepet játszottak az elrendezésben
fotó: Kiss Tamás

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

demoktatorovm: P*nt*s*n * gy*rt*/gy*rt*k j*v*sl*t*r* f*gj*k m*gt*nn*! *z *ls* v...
Változtat az oltási stratégián az operatív törzs
nyugat1: *z **t*g*m*k cs*p*n 15-20 %-*t h*szn*s*tj*k *jr* j*l*nl*g. D*.. ...
Kidobott autógumi az Uránia udvarban - Közben a város szélén küzdenek az illegális hulladéklerakókkal
kotyogós: N*k*m *m*gy Kl*r* n*gy*n sz*mp*t*k*s *s h*t t*p*szt*l*tb*n *s *r...
Podcast péntek Fekete-Győr Andrással, a Momentum miniszterelnök-jelöltjével
nagypapi: K*dv*s ny*g*t1, h* b**t* * g*gl* k*r*s*b* * "h*szn*lt j*rm* ...
Kidobott autógumi az Uránia udvarban - Közben a város szélén küzdenek az illegális hulladéklerakókkal
Nagyadri: ?????...
A szerdai zűrzavar után minden flottul megy a szombathelyi volt SZTK-nál