NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Nosztalgiázzon az egykori rendezvények plakátjai közt

Az idén elmaradt szombathelyi rendezvények korábbi plakátjaiból tart kiállítást a Berzsenyi Dániel Könyvtár.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár már évtizedek óta rendületlenül gyűjti azokat a plakátokat, amik valaha ki voltak ragasztva Szombathely utcáin.

Molnár Andrea, a kiállítás egyik szervezője elmondta, hogy több tízezer plakát, szórólap és brossúra duzzasztja a könyvtár gyűjteményét, ezekből válogatták ki azt a néhányat, amik most bekeretezve kikerültek a falra.

Molnár Andrea, a kiállítás szervezője mutatta be a kiállított darabokat
fotó: Kiss Tamás

A kiválogatott darabok olyan szombathelyi rendezvények régebbi plakátjai, amik idén a járvány miatt elmaradtak – tette hozzá Molnár Andrea.

Az Iseumi Szabadtéri Játékok, a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál, a Lamantin Jazz Fesztivál, a Savaria Nemzetközi Táncverseny és az Ünnepi Könyvhetet és Gyermekkönyvtári Napok több plakátja került be a válogatásba.

A falra azonban még a kiválogatott plakátok közül sem mind került ki. Némelyik a mérete miatt, mások grafikailag nem illeszkedtek az összképbe, megint mások túlságosan hasonlítottak társaikra.

A kiválogatott, de ki nem állított plakátokat is megtekinthetik a látogatók, ha a könyvtár második emeletén – a kiállítás helyszínén – megkéri a könyvtár egyik munkatársát, hogy mutassa meg az extrákat.

Az extra darabokat is megnézhetjük, vagy akár kézbe is vehetjük őket
fotó: Kiss Tamás

A legtöbb plakát amellett, hogy információt ad át egy-egy eseményről, önálló grafikai alkotás is. Ezért szoktunk itt a könyvtárban néha plakátkiállítást rendezni. Miután elmúlt az esemény, megszűnik a plakát aktuális adathordozó szerepe, de ettől a műalkotás jellegét még nem veszti el – mesélt a kiállításról a szervező.

A legrégebbi plakát egy 67-es táncbajnokságot hirdetett
fotó: Kiss Tamás

Sokan talán nem tudják, de a könyvtárak valójában nem csak könyveket, hanem a nyomtatott sajtó példányait, hanglemezeket, CD-ket, kazettákat, vagy – mint a Berzsenyi esetében – plakátokat is archiválnak.

A kiállítás szeptember 26-ig, a könyvtár nyitvatartási idejében látogatható. Ha valaki kíváncsi a ki nem került darabokra is, Molnár Andreát, vagy Spiegler-Kutasi Nikolettát keresse.

Nem csak a plakátok témája, de a grafikai megoldások is szerepet játszottak az elrendezésben
fotó: Kiss Tamás

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

demokratikus_gumilovedek: *ly*n bl*ds*g*k*t *lv*sn* *g*z* *nt*ll*kt**l*s sz*f*r*. V*n *nn*...
Civilizációs törés Németországban és nálunk
miki1950: R*zs*k*! F*gd m*r b* * sz*d*t.*st*b*s*g*k*t b*sz*lsz. M**rt k*ll...
A WHO jóváhagyta a kinai Sinopharm-vakcinát - Frissített
joska01: N*m l*p*tt *l *z s*mm*t-m*gd*lg*z*tt *rt* (h* t*d*d m* *z * f*g*...
Hogyan, miért és miből jótékonykodik Várkonyi Andrea?
joska01: *s *z m*t*tj*,h*gy m*nny*r* *st*b* *s v*gy,h*gy t* *gy *r*lt k*p...
Civilizációs törés Németországban és nálunk
joska01: *m*g *ly*n *st*b*,t*d*tl*n b*t* *mb*r*k v*nn*k k*z*tt*nk m*nt t*...
Civilizációs törés Németországban és nálunk