NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Könnyű

Ez a pingpongozó robot sokakat megizzasztana

Egyelőre passzív módban működik, vagyis nem nagyon tud alázgatni, de fogadunk, hogy hamarosan ennek is eljön az ideje.

Sok mindent hallottunk már robotokról: az biztos, hogy már régen nem csak a sci-fikben léteznek. Van, ami a Mars felszínét járja , vannak, amik takarítanak, vannak, amik folyamatosan taníthatók, vannak, amik egy házieb tulajdonságaival bírnak. Sőt, nem csak a Google öl súlyos dollármilliókat a robotiparba, de bolyais diákok már robotautót is fejlesztettek három éve. Szóval még Japánig sem kell mennünk, hogy valami robotizáltat lássunk.

Amit viszont ebben a videóban láthatunk, annál döbbenetesebb - fizikai értelemben nyújtott - robotteljesítményt kevesen mutattak még fel. Ulf Hoffmann az ötletgazda, egy német szerelő-mérnök, aki, ha hihetünk az alábbi felvételeknek, egy remekbeszabott asztaliteniszező robotot alkotott! A könnyű alumínium konstrukció (még mindig: persze csak ha hihetünk abban, hogy ez létezik) olyan légies mozdulatokat eredményez, hogy az ütő mögött akár ember is állhatna.

Nézzük csak:

Ja, és hogy miért a kétkedés? Hát azért, mert egy ilyen komoly projektet nem egy ilyen komolytalan blogban szoktak dokumentálni. A másik pedig, hogy a videó alatt számos kommentelő meg van róla győződve, hogy ez CGI (értsd: vizuális effekt), például nézzük csak meg, milyen tökéletesen mozdulatlan pozícióba tér vissza a robot minden ütés után. Van, aki azt is állítja, hogy egyetemen dolgozott nyolc éven át ipari robotokkal, és szerinte ez, amit látunk, egyszerűen lehetetlen. Persze neki sem szabad hinnünk, meg a videónak sem.

Hiszen ez az internet, ami tele van átveréssel .

Lehet továbbá, hogy ez a KUKA Robot Group vírusvideója, azé a cégé, ami viszont ténylegesen is megalkotott egy pingpongozó robotot - ami pedig hamarosan egy teljes mérkőzést fog vívni a német pingpongsztárral, Timo Bollal. Talán az sem véletlen, hogy ez is német, az is német, és a két videó kiélesítése között is alig egy hónap telt el.

Itt a meccs előzetese, a meccset magát pedig március 11-én láthatjuk majd ezen az oldalon . Csupa izgalom, csupa talány!

De az is lehet, hogy a fenti, egy szál garázsban forgatott, talán tényleg CGI-s kamuvideó az utóbbi videó milliós nézettségű sikerét próbálta csak meglovagolni. Ezt vagy megtudjuk, vagy sosem tudjuk meg, semmiben sem lehetünk biztosak, ahogy ezekben a klippekben sem - de hogy hamarosan a robotika a sportba is végérvényesen beteszi a lábát, abban majdnem biztosak lehetünk.

Kapcsolódó

2011.01.05. 10:14

Netről vezérelhető robotautót fejleszt két bolyais diák

/ életmód gal. 1 hsz. /
Internetről vezérelhető robotautót fejleszt két szombathelyi, bolyais diák. Egy vígjáték adta az ötletet, de már működő prototípussal is büszkélkedhetnek a fiúk. Videónkban mesélnek erről.

2013.12.05. 16:28

Belevág a robotiparba a Google

/ tech 2 kapcs. /
A webes vállalat, aminek Android platformja a világ okostelefonjainak nagy részén fut, nemrég hét komoly robotipari céget vásárolt fel. Hetet. Szóval nagy terveik vannak.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

jobboldal: Sz*nj*t*k *z *g*sz! ...
Az Egyesült Államok alelnöke kiment a Pride-ra
jobboldal: 17 -*s! M*jdn*m *ls*rt*m m*g*m. D* m**rt k*ll *j*bb *lt*s *m*k*r...
Pfizer és Moderna: a vártnál több a szívizomgyulladás a fiatal férfiaknál
Katka: M*gt*n*lt*d * f*d*sz l*ck*t? ...
Pfizer és Moderna: a vártnál több a szívizomgyulladás a fiatal férfiaknál
miki1950 : V*l*b*n n*ncs*n*k *gysz*r* h*lyz*tb*n, d* n*m cs*d*, h*sz*n *ly*...
Ungár Pétert támogatja a szombathelyi ellenzéki előválasztáson a Jobbik
Katka: M**rt n*m k*r*lt v*ssz* * k*t p*ng p*ng *szt*l? K* ny*lt* l*?...
Ez nagyon menő! Jó hely lett Szombathely szívében a felújított sportliget