NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Hírek

Pinkarockerek lettünk - Picture On péntek

Quimby kabócái Ausztriában is menők, a SUM41 odavágta a kanadai punkot az arcunkba, Jimmy Cliff meg egy isten.

Nárai, Pornóapáti, Höll.. ..észre sem vettük, hogy átléptük a határt és balra az út mellett már osztrák Strohballen-ek sorakoznak és nem magyar szalmabálák. Pár falut követően meg is jelentek az út mellett a kis piros Picture On irányjelző táblák, a közeli Bildeinben megrendezett fesztiválra igyekvés közben.

Miután átverekedtük magunkat a bejáratnál zsúfolódó pinkarockereken egyből a !DelaDap koncertjén találtuk magunkat, ahol hamar hullt az aranyeső az apa-cuka funda-luka kíséretében, ugyanis az osztrák banda énekesnője magyar származású, így helyenként fülünknek ismerős szavak is szóltak a mikrofonból.

!DelaDap a Picture On fesztiválon
fotó: Garai Antal Atom

Ausztriában is G-dúrban zúgnak a kabócák

A !DelaDap után pontos menetrendet követve lépett színpadra a Quimby (egyébként a fesztiválon szinte percre pontosan kezdődtek és értek véget a koncertek). Eleinte még csak kisebb, jellemzően magyarokból álló közönség, de később már háromnegyedig telt nézőtér zúgta az Autók egy szerpentinen dallamait. Azt nem értettük, hogy egyes osztrákok mit, csak annyit hallottunk, hogy énekelnek a zenekarral, így megállapítottuk, hogy a kabócák itt is menők.

Quimby koncert a nagyszínpadon
fotó: Garai Antal Atom

A családias fesztiválon két helyszínen zajlottak a koncertek (legalábbis mi kettőt találtunk). A nagyszínpadon és egy kicsit arrébb, az almás-kertben. Wurst, bier és spritz minden mennyiségben, de külön sátorban osztrákosan hosszú kávét és hozzá passzoló édes süteményeket is lehetett falni, itt (t)ettünk is egy kisebb kitérőt.

Miután letörölgettük a tejszínes rolád árulkodó nyomait arcunkról, a Rokkitähti koncertjébe botlottunk, amin őszintén bevallva nem sokáig maradtunk a porban pogózó rockerek közt. Később egy beatboxer, Fii műsorába kóstoltunk bele, az egyszemélyes szájzenekar kifejezetten ügyesen pakolta egymásra az ütemeket, amióta berobbant a DUB FX zenei tudatunkba, nagyon szeretjük ezt a műfajt.

Das ist örömreggae, Jimmy Cliff a király

Jimmy Cliff nem egy mai gyerek, a 64 éves énekes viszont már az első dalának refrénjénél a mikrofonállvány tetejéig rúgott a levegőbe, persze nem csak neki volt jó kedve, a nézőtéren is végigsöpört az örömreggae. Meg is jegyeznénk mindenféle kacifántos jelzőt mellőzve, hogy Jimmy Cliff király, egy isten. (Magasztalásunk hátterében egy végigbulizott koncert áll, teli torokból énekelt Wild World és Rivers of Babylonnal.)

Jimmy Cliff 64 éves, nem éppen egy kisnyugdíjas figura
fotó: Garai Antal Atom

Közben a másik színhelyen Alf Poier & Die Obersteirische Wolfshilfe zenélt, koncertjüket csak a távolból láttuk, a Jimmy Cliff koncert után oda vonult zenei táplálékért az éhes tömeg, nem verekedtük át magunkat a jólfésült, ittas tömegen, egy kicsi német dalszövegelés után inkább visszatértünk a nagyszínpadhoz, ahol a dEUS következett.

Pinkarock és a kanadai köpködős punk egyvelege

A dEUS koncertje lehetett a pinkarockerek igazi kedvence pénteken, ekkor láttuk a legtöbb műfajközeli embert a nézőtéren, mert ugye Jimmy Cliffre elég vegyesen érkeztek rasztasapis anyukák a gyerekektől az idősebbekig vegyesen. A Picture On pedig a sokat említett pinkarocker és pinkarockerin kultúrszippantó helye, így az igényes rock műfajban tevékenykedő, hörgéssel koncertet indító kemény, de egyben könnyed és dallamos repertoárral játszó dEUS koncertje igazán ide illő, hangulatos volt.

dEUS
fotó: Garai Antal Atom

A dEUS után a Sum 41, a kanadai punk-rock banda pakolt fel a színpadra, a tavalyi VOLT Fesztiválon láttuk őket, akkor egy ismerősünk "kanadai köpködős punkok"nak titulálta a zenekart, a véleménye most is helytálló. Ezt persze nem negatívan értjük, a pörgős slágerekkel zúzó zenekar az arcunkba vágta a punkot. A közönség soraiban némileg több fiatalt láttunk, mint a dEUS koncertjén, de ez nem meglepő annak, aki ismeri mindkét előadót.

Sum 41 koncerten
fotó: Garai Antal Atom
Az Ottakringer még javában folyt a csapokból, a basszus és a gitár még javában remegtette a színpad mögötti templom ablakait, amikor útra keltünk, haza, a Sum 41 koncert negyedénél. Hangulatos fesztiválon jartunk, tényleg merjük majd ajánlani jövőre, csak előre kell gondolkdodni, mert idén teltház volt. Jó volt kicsit pinkarockerré válni, Quimbyre bulizni külföldön, hallgatni a Sum 41 és dEUS gitárhúr-tépéseit és megállapítani, hogy Jimmy Cliff a király...
Kanadai Pumukli
fotó: Garai Antal Atom

Kapcsolódó

2012.08.09. 13:17

Fesztiválok a környéken: Hétrétország és Picture on

/ programajánló 1 kapcs. /
Szigeten túl is lesz élet...a reggae-pápa, Jimmy Cliff a Pinka menti Bildeinben varázsolja el a jamaicai dallamok szerelemeseit.

2012.07.30. 08:00

Újra dübörög a Pinka – Picture on fesztivál aug. 10-től 11-ig

/ (x) gal. /
Kétnapos rockfesztivál a magyar határ mellett, Quimbyvel, indie rockkal, reggae-vel, Jimmy Cliff-fel és a Leningrad Cowboys-szal.

2012.07.29. 11:18

Sorsoltunk! - Nyerj jegyet a Picture On fesztiválra!

/ játék /

2012.07.25. 00:31

Picture on – fesztivál határok nélkül

/ programajánló prg. /

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

győzelem: M*l*ck* *tt *l*tt*m. V*l*d k*zd*k. *dd*g t*rd * f*ld*t....
Hadházy: Orbán szülőfalujába a kisvasút mellé 1,5 milliárdért építenek hatalmas hidat
Macoka: Ny*g*! M*nd*n, *s m*nd*nk* s*rr* k*r*l....
Hadházy: Orbán szülőfalujába a kisvasút mellé 1,5 milliárdért építenek hatalmas hidat
huszonegytiztiz: H*l* *st*nn*k *z * p*tk*ny v*gr* *lt*k*r*d*k... Sz*v*sz P*t*r d*...
Két körzetben is háziorvosváltás lesz Szombathelyen
marko1968: *s n*l*nk * k*rh*zb*n l*v*k *s *z *lh*nyt*k m*ly*n *r*nyb*n v*lt...
Bejelentették: előbb-utóbb karanténba fogják zárni az oltatlanokat a Ausztriában
Szentkirályi: * pr*bl*m* v*l*d ,m*g * h*zz*d h*s*nl* b*g*t*kk*l v*n.*g*z t* b*...
Koronavírus: Vas megyében terjed a leggyorsabban a fertőzés