NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Aktuál

Nyuszis, tojásos, sonkás hetipiac

Finiséhez érkezett a húsvéti bevásárlás, és ez mind a választékon, mind a forgalmon tetten érhető a szombathelyi Vásárcsarnokban is.

Amerre néz a szombathelyi piacra betérő, a húsvét juthat az eszébe. Tojáshegyek várják, méghozzá nem is rémisztő áron. A festésre váró kisebb-nagyobb fehérjebombákat 30-40 forintig kínálják, de egy tejet is mérő nemesbődi árusnál 20 és 25 forintos tojásárat is láttunk. Pedig nem is olyan régen csillagászati tojásárakkal riogattak bennünket.

Tojáshegyek várják a vásárlókat
fotó: Lendvai Emil

A tojáshoz dukáló sonkából sokféle választék van, ami az árakban is tükröződik. Láttunk parasztsonkát kínálni 1300-1400, de 1800-1900 forintért is kilónként. Általában minőségtől függően 1200-2200 forintért lehet hazavinni a finomságot. Akik pedig a csülköt kedvelik, azok 900-1300 forintért juthatnak hozzá.

Szépséges sonkák választéka
fotó: Lendvai Emil

Csípős áron kínált torma

No, és akkor ott van a torma, hiszen még mindig sok hagyománytisztelő húsvétozó a lereszelt tormagyökeret részesíti előnyben. Ennek viszont hozzá méltóan elég csípős ára van, a legtöbb helyen 2000-2200 forintért adják kilóját, de szélsőséges árakat - 1200 és 2900 forint - is láttunk kitéve. A legtöbben egy-két szálat vesznek a tormából.

Tormagyökér, csípős áron
fotó: Lendvai Emil

Hímes, díszes tojásokból és csokifigurákból (nyúl, bárány, többféle töltésű tojás, csibe) sincs hiány, általában pár százast kell adni darabjáért. Feltűnt egy húsvéti mézeskalácsformákat árusító hölgy is a sorokon. A barkaágakat díszítők mérettől függően 200-450 forintot adhatnak egy csokorért.

Díszes tojások színarzenálja
fotó: Lendvai Emil

Tavasz eleji zöldség-gyümölcs kínálat

Van minden, csak az a kérdés, hol és hogyan termesztették őket. A paprikát még darabban árusítják 100-130 forintig. A paradicsom kilóban megy leginkább 800-900 forintért, bár itt is ki lehet fogni ehhez képest igen olcsót, akár 500 forintért is.

A sárgarépa kilója 150-230, a levesbe való rokona, a fehérrépa (van, aki csak zöldségként emlegeti) ára húzós, 500-900 forint. Nem olcsó a foghagyma sem a maga kilónkénti 1200-1500 forintos árával, de hát, ehhez már hozzá kellett szokni. A vöröshagyma 150-160, a burgonya 100-150, az alma 140-250, a mandarin 380-480 forint kilónként a Vásárcsarnokban. Van fejes saláta 200-250 forintért darabonként, ahogy újhagyma is 120-200 forintért csomónként.

Vitaminhordozókból sincs hiány
fotó: Lendvai Emil

A mostani piacra mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy árkartellben működik, hiszen egyes őstermelők, kereskedők akár jelentősebben is alá mehetnek egymás árainak. Pedig valamikor még az egy-két forintnyi különbség is szentségtörésnek számított. Ja, kérem, ez a szabadpiac, az árubőség és a konkurenciaharc velejárója. Szóval lehet húsvéti bevásárlást végezni a piacon szerényebb vastagságú pénztárcával is.

Barka, virág, csokinyuszik
fotó: Lendvai Emil

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

namsub: H*szt*r**k*lt*n*k t*t*l*l*m *zt * b*lf*szt *m*ly*k * k*v*d t*m*j...
Pfizer és Moderna: a vártnál több a szívizomgyulladás a fiatal férfiaknál
iszek: M*jd * p*kh*s* m*gm*ndj* * fr*nk*t. M*nd*n m*gy*r*k k*pcs*k- d*k...
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
kezdem: ***....j*g*s *m*t *rsz.......
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
lolka: *tt n*m * t*rd*l*sr*l v*n sz*. "M*nd*nk*' *gy f*j*z* k*...
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
Kari: N*m k*ll n*k*k * m*gy*r t*r*st* n*. :D ...
Ausztria feladja a leckét a nyaralni vágyóknak