NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Pang a piac Szombathelyen

Hajdan zsúfolt, nyüzsgő életképet mutatott a szombathelyi Vásárcsarnok. Manapság finoman fogalmazva még hetipiaci napokon is szellős a két csarnok, kevés a vásárló és egyre kevesebb az árus is. Az Árkádia üzletközpontban lévő „kispiacon” pedig csak egy kereskedő tartja a frontot.

Még néhány éve is kerülgették egymást hetipiaci napokon (kedden, pénteken, de nyugodtan hozzátehetjük a szombat délelőttöket is) a szombathelyi Vásárcsarnok úgynevezett első ütemében a vásárlók, de sokan többen átmentek a másodikba is, ahol szintén betöltötték az asztalsorok nagy részét az árusok. Igaz, itt nemcsak élelmiszert, főzési alapanyagot kínálnak. Igazi Mekkája volt akkoriban a zsebeseknek, az uniós csatlakozás előtt a valutázóknak. De hol van már a tavalyi hó?!

Még nézelődő is alig akad

A multis bevásárlóközpontok térhódításával, a fizetőképes kereslet visszaesésével egyre kevesebb lett a vásárló, és ez magával hozta, hogy megüresedtek az árusításra szolgáló asztalok is. Manapság már nem lehet azt mondani, hogy „leszakad a piac”, inkább a pangás jelei mutatkoznak.
Igazi piaci kofa is csak mutatóba akad. A kínálattal még csak nem lenne baj, az árakkal annál inkább.

Hetipiaci életkép a második csarnokban
fotó: Nyugat.hu

- Vége a piacnak! – fogalmaz tömören az egyik legrégebbi zöldség-gyümölcs kereskedő egy pénteki piacnapon a Vásárcsarnokban. - Itt állok gazdag áruválasztékkal, de még nézelődő is alig akad, egyszerűen rám rohad az áru. A bevásárlóközpontok elszaporodása, a pénztelenség padlóra küld bennünket.

Nem véletlen, ha egyre drágább a piac

A legtöbben a zöldséget, gyümölcsöt, virágot inkább megveszik a szuper- és hipermarketekben, még ha silányabb is a minőségük. Csak olcsóbb legyen. Hetente járok fel friss és szép áruért a budapesti nagybani piacra, de egyre több gond van a beszerzéssel. Az alföldi termelők nagy részének a szeszélyes időjárás tönkreteszi a termését, aki pedig ezt megússza, az felveri az árakat a csillagos égig. Ha nem vagyok hajlandó megfizetni, amit kérnek, majd megteszi más.

A Vásárcsarnokban egyre kevesebb a vásárló és az árus
fotó: Nyugat.hu

Az osztrákok elmaradtak, míg valamikor buszok sorakoztak a Szent Márton utcai templom előtti részen, addig ma jó, ha hetente egy-két osztrák busz jön „félházzal”.

Az első csarnokban is egyre több az üres elárusítóhely, de a másodikban asztalsorok maradtak „árván”, pedig nem is olyan régen még benépesítették azokat az árusok. Nem éppen felüdítő látvány, de jó visszajelzés a társadalmi állapotokról, a gazdasági helyzetről.
- Kevesebben vagyunk, mint korábban, mégis sokan – állítja sokatmondóan egy virágokat árusító asszony.

A kihalt Árkádia piacán

Az Árkádia üzletközpont köznyelven csak „kispiacnak” nevezett csarnokában még elkeserítőbb a látvány, mondhatni, hogy kihalt. Igaz, itt sohasem tülekedtek a vásárlók. A már említett pénteki piacnapon nagy csend, üresség fogadott. Egyetlen zöldség-gyümölcs kereskedő tartja még a frontot, a többiek „kikoptak” a csarnokból.

- Nagyjából egy éve indult meg ez a folyamat - tájékoztat az „utolsó mohikán”. - Még kevesebb lett a vásárló, mint korábban, az osztrákok egyáltalán nem jönnek, hát kinek árusítsanak? A bevásárlóközpontok elszívó hatásával, a pénztelenséggel nem lehet, mit kezdeni. Pedig valamikor árultak itt virágot, gyógytermékeket, s négy zöldség-gyömölcs kereskedő is kínálta portékáját. Én csak azért tudom még tartani magamat, mert elég sok a visszatérő törzsvásárlóm, no és nem kell megosztani a vásárlói kört a konkurenciával.”

A kihalt Árkádiás „kispiac”
fotó: Nyugat.hu

Persze a kép meglehetően csalóka, ahogy az az állítás is, hogy a pénztelenség miatt maradnak el a piaci vásárlók. Valahol mindenkinek meg kell vásárolnia a napi betevő falatot vagy annak valót. Ha mindazok visszatérnének a piacokra, akik már a bevásárlóközpontokban veszik meg a zöldséget, gyümölcsöt, húst, tojást, kenyeret, savanyúságot vagy éppen a tejet, akkor akár tömegnyomor is lehetne a csarnokokban.

Hozzászólások (6)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

spq2s: *g*n, *k*r p*ld*t *s v*h*tn*nk * sz*msz*d*nkr*l, m*rt * l*g*t*ls...
Szombathely legrosszabb állapotban lévő utcái: A Paragvári utca
azazel: Cs*k gr*t*l*ln* t*d*k. M*g t*bb *ly*n k*zd*m*ny*z*s k*ll*n*. Sz*...
Nem vártak a csodára – Összefogott egy maroknyi szombathelyi kiskertes és lekavicsozták saját utcájukat
crankitup: ...k*v*ncs* v*gy*k, h*gy t* m*ly*n j*g*n m*n*s*t*d *zt *tt k*mm*...
Rendkívüli tüntetést jelentettek be hétfőre
Kubota: L*h*t, d* m*st Sz*mb*th*lyr*l m*gy * d*sk*rz*s. *nny* *r*v*l p*l...
Szombathely legrosszabb állapotban lévő utcái: A Paragvári utca
spq2s: * v*r*s*n k*v*l* *t*k*t *gy*n*gy l*sz*rj*k? T*dt*d?...
Szombathely legrosszabb állapotban lévő utcái: A Paragvári utca