NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Farönkökből, deszkákból ácsoltak kisasztalt és székeket a Perint-partra a momentumosok

Az ELTE SEK „A” épülete előtt, a híd mellé helyezték az asztalt és a padokat, mert oda korábban „látványberuházásokat” terveztek.

Lépcső már van, ezért kisasztalt, székeket csinálunk – mondja a megjelent három aktivista egyike az út szélén. Az eseményt a Facebookon hirdették meg, ahol lépcsőépítést is ígértek.

fotó: Mészáros D. Zsolt

Farönköket, deszkákat, talicskát hoztak, meg pár doboz sört. Némi mocorgás, tétovázás után neki is álltak a munkának. Mi közben Lukács Dánielt, a Momentum Vas megyei elnökét kérdeztük.

fotó: Mészáros D. Zsolt

Lukács azt mondta, semmi sem történik a patakparttal, pedig komoly tervek születtek, Hende Csaba fideszes országgyűlési képviselő a 2018-as országgyűlési választások előtt lengette be, hogy mennyi minden épül majd itt. Ezekből semmi sem valósult meg, a Momentumnak nincsenek ehhez eszközei, ezért a kisasztallal és a székekkel emlékeztetnek az ígéretekre.

fotó: Mészáros D. Zsolt

Felvetettük, hogy a Momentum része az Éljen Szombathely összefogásnak, így gyakorlatilag része a szombathelyi városvezetésnek. Ebből kifolyólag pedig akár a városi közgyűlés elé is bevihetnék a dolgot.

fotó: Mészáros D. Zsolt

Lukács Dániel erre azt mondta, sokféle megoldás elképzelhető, de a pandémia miatt most nem kellene beruházásokat megvalósítani. De nekik, fiataloknak, aktivista momentumosoknak van lehetőségük és kedvük, hogy egy ilyen olcsó, barátságos megoldással ezt a kezdeményezést elindítsák, hogy a Perint- és a Gyöngyös-part minél jobban be legyen vonva a szombathelyiek életébe – mondta a Momentum vasi elnöke.

fotó: Mészáros D. Zsolt

Két terv is készült

A Perint-part hasznosítására egyébként valóban született már több terv is. Az elsőt 2013-ban mutattuk be,

2019.04.26. 11:41

A dozmati víztározóval látványosan megváltozhat a szombathelyi Perint-part

/ közélet 18 hsz. /
Víziszínpad, sétány, mesterséges tó. Már hat éve is ilyeneket álmodtak, mert felesleges lesz a Perint mély és széles medre.
a komoly és átfogó tervet a vízügyi igazgatóság készítette még 2010 előtt.

A terv a Gyöngyös partját vette példának, a Gyöngyös ugyanis végig parkok mellett folyik, vize azokat táplálja. Az arborétumtól egészen a Pelikán és a Gayer parkig. A példa alapján aztán tovább is gondolkodtak a szakemberek.

A második tervet valóban Hende Csaba posztolta a Facebookon, mi is ez alapján mutattuk be tavaly tavasszal, a terv egy hét kilométer hosszú élményparkról

2019.04.26. 11:41

A dozmati víztározóval látványosan megváltozhat a szombathelyi Perint-part

/ közélet 18 hsz. /
Víziszínpad, sétány, mesterséges tó. Már hat éve is ilyeneket álmodtak, mert felesleges lesz a Perint mély és széles medre.
szólt. A medret mindenütt leszűkítenék, nyolc-tíz méter szélesre, közvetlenül a víz mellett sétányok lennének, a parton pedig kerékpárutak.

Perint-parti látványtervek
fotó: Hende Csaba Facebook-oldal

Három helyszínen lennének kiemelt létesítmények. Az első az oladi iskolával szemközt van, a Váci iskola és a Perint között. Itt felduzzasztanák a vizet, és kis, mesterséges tavat alakítanának ki, piknikparkkal, pihenőhelyekkel.

A második már a belváros, az egyetem környéke, a kollégiumokkal szemközti Perint-szakasz. Itt egy lépcsőteraszt terveztek, a vizet felvinnék magasabbra, hogy csobogókon folyjon le. Egy kis parkot is kialakítanának szökőkúttal, pihenőhelyekkel.

Perint-parti látványtervek
fotó: Hende Csaba Facebook-oldal

A legnagyobb változás a Kiskar utcai nagy parkoló melletti részt érintené, az Óperint utcától a Sorok utca elejéig. Itt a parkolóhelyeket levinnék a föld alá, a területet parkosítanák. A patakparton végig lépcsőket építenének ki, a parkban akár kávéházakkal, presszókkal. Lenne itt egy víziszínpad is, ahol rendezvényeket, hangversenyeket is tarthatnának.

Most marad helyette a momentumosok készítette kisasztal és pár szék.

Hozzászólások (14)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kriszpo: *zt n*m *z *n k*mm*ntj*r* sz*nt*m, cs*k *gy....
Pöcsöt rajzolt egy győri közintézményre, egy évre börtönbe mehet
kriszpo: "P*cs*t r*jz*lt" *n *lh*sz*m, h*gy "l*z*k" v*gy*...
Pöcsöt rajzolt egy győri közintézményre, egy évre börtönbe mehet
kisdobos: * r*z*rv*t*m*k l*k**n*k s*m t*sz*k k*zv*tl*n k*z*l*b* * 130 d*c*...
Nem robbant be igazán a szombathelyi szentivánéj első napja
Szalay Miklós: K*zb*n m*r n*m *s. D* m* m*nd*nt*l f*gg * r*szv*ny *r*? ht...
A Coca-Colának négymilliárd dollárjába került, hogy C. Ronaldo eltolt maga elől egy üdítőt
Szalay Miklós: 0-2 + *gy n*m sz*kv*ny*s *l*mz*s * pr*f* sp*rt t*rs*d*lm* sz*...
Mire lehet számítani a francia válogatott ellen? - Elemzés