NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Patthelyzet és polgári engedetlenség a Szent Gellért utcában

A lakók kitartanak a még megmenthető fák mellett, a munkások meg várnak, hogy döntés szülessen. A szombathelyi tragikomikus bicikliút építés-története folytatódik.

Ahogy írtuk korábban, bajok vannak a Diófa utca környéki bicikliúttal. Nem is kevés. Először hírt adtunk róla, hogy a nyomvonala átmegy egy négyemeletes lakóházon

2015.06.06. 12:37

Épülő kerékpárút elé ugrott egy négyemeletes ház Szombathelyen

/ aktuál gal. 16 hsz. /
, utána megírtuk, hogy azt ennek ellenére sem módosítják
2015.06.08. 19:25

Mégsem bontják vissza a háznak épített kerékpárutat a szombathelyi Diófa utcában

/ aktuál gal. 14 hsz. /
. Most a fakivágások vannak terítéken.

A helyiek autókkal álltak utat
fotó: Bonyhádi Zoltán

Ez nem a Diófa utcai szakasz, hanem a Szent Gellért utcára vezető rész. Itt röhejes és teljesen érthetetlen módon a már meglévő bicikliútra párhuzamosan, attól alig öt méterre vezetnének el

2015.06.16. 11:45

Tovább épül az elbaltázott bicikliút Szombathelyen

/ közélet gal. 1 kapcs. /
Rosszul tervezték, házaknak, fáknak vezették neki, 5 méterre párhuzamosan másik bicikliút halad, tiltakoznak ellene, semmi nem érdekli a város vezetését.
egy másikat. Ezzel veszélyeztetve 8-10 fát, amik békében nyugalomban és egészségben ott vannak már legalább harminc éve.

Ma két fát akartak kidönteni a kivitelező munkatársai, azonban a környékbeli lakók egyszerűen megakadályozták azt

2015.06.16. 11:31

Ki akarták vágni a fákat a szombathelyi Szent Gellért utcában, a lakók megakadályozták

/ közélet gal. 12 hsz. /
Folytatódik az ugráló ház és a bicikliút története, most éppen a lakók néznek szembe a munkásokkal, és várják a rendőröket.
: aláálltak autóikkal. Volt olyan, a legközelebbi házban lakó, aki rövid időre a fa alá ült kutyájával, ezzel biztosítva szolidaritását a tiltakozókkal.

fotó: Bonyhádi Zoltán

Úgy tudjuk, a kivitelező a rendőrséget is értesítette, ennek azonban semmi jele nincsen egyelőre, sem a közterület-felügyelet, sem a rendőrség egységei nem szálltak ki, nem kapcsolódtak be az ügybe. A helyszínen járt viszont Nemény András, a körzet megválasztott képviselője, aki tájékozódott a problémáról, majd ígéretet tett arra, hogy a csütörtöki közgyűlés elé viszi majd az ügyet.

Beszéltünk a Perint Lakásszövetkezet elnökével is, aki ugyanazt hiányolja, amit a lakók: senki nem lett tájékoztatva a tervekről és arról, hogy itt kerékpárút épül, ahogy az sem, hogy fákat fognak kivágni. Pedig információink szerint a tervek már 2010 óta biztosan léteztek. Öt év nem volt elég arra, hogy felvegyék a kapcsolatot azokkal, akiknek az életét az építés minden pozitív és negatív hozadéka leginkább érinti.

Lakézi Gábor jött, magyarázott, de nem győzött meg
fotó: Bonyhádi Zoltán

Szintén a délután folyamán a helyszínen járt Lakézi Gábor, a Városüzemeltetési Osztály vezetője, aki elmondta, nincs módja arra, hogy felfüggessze a 140 millió forintos projektet, még a közgyűlés idejéig sem.

Lakézi Gábor, Barczi Csaba (Perint Lakásszövetkezet) és Nemény András
fotó: Bonyhádi Zoltán

Határidőket emlegetett, és azt mondta, hogy azok a fák mindenképpen kivágásra kényszerülnek, amiknek a gyökérzónájuk érintve van az építéskor (veszélyezteti a későbbi út burkolatát, illetve stabilitását veszítve kidőlhet). A tiltakozók viszont első sorban a terveket kritizálják, szerintük olcsóbban és könnyebben megoldható lett volna a Diófa és a Szent Gellért utca kerékpáros összekötése. Az érintett szakaszon egyébként két, alulról még teljesen érintetlen fát védenek autóikkal.

Értelmetlen, párhuzamos bicikliutak
fotó: Bonyhádi Zoltán

A helyzet tiszta: az itt élők azt szeretnék, ha nem kellene kivágni a környék legszebb fáit egy feleslegesen megépített, egy másikra párhuzamos bicikliút miatt. Múlt héten közel 150 aláírást juttattak el a polgármesterhez, mellyel tiltakoznak az egész projekt értelmetlen fakivágásai ellen. A következő napokban kiderül, hallgatnak-e az itt élőkre.

Hozzászólások (15)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

westend: N*m *z *lt*st*l, h*n*m * b*t*gs*gt*l h*ln*k *z *mb*r*k. J*n**r 2...
Dél-Koreában vizsgálat indult két AstraZeneca-oltás utáni haláleset miatt
fucking: "* M*nfr*d W*b*rn*k, *z *PP p*rl*m*nt* fr*kc**v*z*t*j*n*k c*...
Dobrev Klára Szombathelyen: az EU-s források jelentős része akár közvetlenül is az önkormányzatokhoz kerülhet
Rőzsike : N* m*jd *zt n*zz*t*k m*g, h*gy cs*n*ln*k *bb*l * ny*lv*nv*l* b*k...
Dobrev Klára Szombathelyen: az EU-s források jelentős része akár közvetlenül is az önkormányzatokhoz kerülhet
anatra: *z * b*j, h*gy *z *n**v*l *s l*h*t h*s*nl* * h*lyz*t. *rc*sk*d*n...
A Fidesz kilép az Európai Néppárt frakciójából
fucking: https://www.y**t*b*.c*m/w*tch?v=*yP_lH*gQ7Q *rd*m*s m*gn*zn*....
Dobrev Klára Szombathelyen: az EU-s források jelentős része akár közvetlenül is az önkormányzatokhoz kerülhet