NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

„Nekem az a szabadság, hogyha színházban dolgozhatok” – A Nagy Lajos Gimnáziumból az Örkény Színházba

Patkós Mártonnak nincs rajongói oldala, fiatal tehetség inkább szerepein keresztül beszél. De mi most megszólaltattuk.

Patkós Márton a szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumból került az Örkény István Színház színpadára. Első próbálkozásra felvették a színművészetire, és már egyetemi hallgatóként játszhatott a Hamletben. Karrierje azóta is szárnyal, estéről estére a szakma legnagyobbjaival játszik, és megkapta a főszerepet a most készülő legújabb HBO sorozatban, A besúgóban is.

Secondhand / Örkény István Színház
fotó: Horváth Judit / orkenyszinhaz.hu

Lapunknak most őszintén mesélt arról, hogy miért lett színész, milyen volt először találkoznia Mácsai Pállal. Szó esett arról is, hogy megterhelő-e számára többórás előadásokban játszani, hogyan tud estéről estére egy-egy szereplő bőrébe bújni, és van-e élete a színházon kívül is.

Budapesten nőttél fel, de a nagymamád révén az utolsó két középiskolás évet a szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumban töltötted, ahol évfolyamtársak is voltunk. Ebben az időszakban jutott először eszedbe, hogy akár színész is lehetnél. Honnan jött ez az ötlet?

Igen, tudod én voltam az, aki gyakran elkésett az órákról mert a suli mögött cigizett. És valóban, a nagymamám nem akarta, hogy bukdácsoljak és elküldött Szombathelyre. Korábban nem voltak semmilyen színészi ambícióim. A Nagy Lajos Gimnáziumban Pinezits Helga , a magyartanárom adott a kezembe egy verset, amit el kellett mondanom az osztály előtt. Ekkor éreztem először azt, hogy nem is olyan rossz, hogy figyelnek rám az osztálytársaim, pedig nem is tananyagot mondtam. Ugyanis amikor a tananyagot kellett előadnom, az nem igazán ment. (Nevet.)

Hogyan fogadta a döntésedet a közvetlen környezeted?

Secondhand / Örkény István Színház
fotó: Horváth Judit / orkenyszinhaz.hu

Mindenki meglepődött, mert ez egy teljesen új infó volt. Azért döntöttem el, hogy mindenáron színész leszek, hogy ne kérjék számon állandóan, hogy mi lesz belőlem.

Felvételizni is a minden mindegy alapon mentél el, vagy ekkor már motivált voltál?

Magamon is meglepődtem, hogy milyen magabiztosan mentem a felvételire. Akkor már túlvoltam a Pesti Magyar Színiakadémia első rostáján, és felvettek a Shakespeare Akadémiára, tehát volt egy-két sikerélményem. Megéreztem a színpadnak a szagát, és azt, hogy hatással vagyok az emberekre, röhögnek rajtam és megdicsérnek.

Akkor a felvételi közben bizonyosodtál meg, hogy a színészet egy jó választás lesz?

Amikor rostáztak a Színművészeti Egyetemen, akkor éreztem azt, hogy ez tényleg megy. Akkor tudtam, hogy megoldódott, hogy mit fogok csinálni. Nagy szerencse volt, és akármennyire nem hiszek benne, sorsszerűség is. Mácsai Pál nemrégiben valami tücsökéletű dolgot emlegetett, lehet, hogy majd egyszer megértem, hogy mit jelent. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy amikor rám bízzák a feladatokat, akkor azokat lelkiismeretesen meg is csinálom, elkötelezett vagyok.

Elsőre felvettek a színművészetire, ami nagyon keveseknek sikerül. Szerinted mit láttak benned a tanárok? Mit csináltál a felvételin?

Én tulajdonképpen semmit sem csináltam, és szerintem ez volt a nyitja. Úgy gondolom, hogy arra kell törekedni, hogy velejéig őszinte legyél. Minden hibádat, fájdalmadat bele kell tenni a jelenlétedbe, le kell bontani magadat és elszámolni önmagaddal. Ha színész akarsz lenni, akkor az leszel.

A Mirabeau-híd című verset kérte Bagossy László először tőlem, amit nem tudtam. Csak tízet tanultam meg tizenöt helyett, a lustaság valamilyen szinten megmaradt.

Hamlet / Örkény István Színház
fotó: Horváth Judit / orkenyszinhaz.hu

Osztályfőnököd, Bagossy László, az Örkény István Színház főrendezőjeként 2014-ben az általa rendezett Hamletben szerepet adott. Milyen érzések kavarogtak benned, amikor először beléptél a színházba?

Amikor először bementünk, akkor Mácsai Páltól kaptam egy kávét, ekkor még azt sem tudtam, hogy ez nem mindig lesz így. Elkezdtük próbálni a darabot, és hatalmas izgalom volt bennem. A korábban csak filmekben látott Csuja Imre egyszer csak ott állt előttem. Nem akartam az olvasópróbán hibázni egy szót sem, a szívem a torkomba dobogott. Később a szünetben Pogány Judit megdicsért, hogy milyen jó hangom van, ekkor leesett a kő a szívemről. (Nevet.)

2014 óta más szerepléseid mellett folyamatosan játszol az Örkény színpadán, majdnem harminc bemutatód volt. Hogyan tudsz estéről estére átszellemülni? Vannak előadás előtti rituáléid?

Retteg az ember attól, hogy mi lesz a színpadon. De ha megugrod az estét, akkor már könnyebb a lelked. Két nappal a darab előtt már izgulok, készülök, mondom a szöveget. Az előadást folyamatos befelé figyelés előzi meg. Rengeteg dolog figyelem kérdése és nem valami megfoghatatlané.

József és testvérei / Örkény István Színház
fotó: Horváth Judit / orkenyszinhaz.hu

De fizikai felkészülés gondolom szükséges. Mi kell ahhoz, hogy több órán keresztül tudj játszani a színpadon? Mennyit edzel?

Azzal nyugtatom magam, hogy a színpadi jelenlét is egy sport. Hanyagoltam is a testedzést sok évig. Ez hiba volt, most dolgozom rajta. Viszont a sorozatos előadások azért mégiscsak testileg és szellemileg kordába tartanak, de a jelenlegi vírushelyzet ezt is kettéhasította.

Az a benyomásom, hogy az egész életed a színjátszásról szól.

Ez így van, annyira mániákus vagyok, és annyira élvezem, hogy elfelejtem, hogy ez nem is az igazi élet. De nekem elég nehéz másra is koncentrálnom. Állandóan készenlétbe kell lennem, mert estéről estére négyszáz ember előtt kell megszólalnom. Nyugvópontjaim is főleg a színpadon vannak, és amikor a vírus ezt is elvette tőlem, teljesen kétségbe estem.

Hogyan tudtad újratervezni az életedet, amikor egyszer csak nem lehetett több színházi előadás, és nem kaptad meg a napi megnyugvást és tapsot?

Először teljesen lenullázott ez a helyzet, és rákényszerített arra, hogy elszámoljak a saját gyengeségeimmel. Nekem az a szabadság, hogyha színházban dolgozhatok, ha töprenghetek a szerepeken, ha együtt lehetek a társulattal. A színház rendbe rak és keretbe rak.

József és testvérei / Örkény István Színház
fotó: Horváth Judit / orkenyszinhaz.hu

Gondolom, hogy tudatos döntés, és önismeret állhat annak is a hátterében, hogy nincs semmilyen rajongói oldalad.

Az ember végül is örökké egyedül van valahol, engem a pillanat érdekel. Egyelőre nem hiányzik a közösségi visszajelzés, a hozzám közel állóktól megkapom a figyelmet. A szerepeimen keresztül beszélek, én ilyen típus vagyok. De lehet, hogy ez változni fog, mert nyitott is vagyok.

A most készülő A besúgó című sorozatban Száva Zsoltot, a fiatal ellenzéki forradalmárt játszod. A való életben is beleállsz politikai kérdésekbe?

Színészként nekem az a feladatom, hogy szerepeket játsszak. Magánemberként nem kürtölöm világgá a nézeteimet.

Szerinted mit kaptál Száva Zsolt szerepétől? Miben más filmezni, mint színpadon állni?

Ez egy teljesen új terep, eddig nem sok lehetőségem volt forgatni, mostanában találtak meg a filmszerepek. Tavaly januárjában találkoztam először Száva Zsolt szerepével, Szentgyörgyi Bálint író-rendezővel castingoltam. Jelenleg is tart a forgatás és nagyon élvezem. A szerep kedvéért elkezdtem boxolni is, korábban sohasem űztem ezt a sportot. Igazi ajándék, hogyha forgathat az ember, viszont ez egy ritkább történet. Remélem, hogy akármennyi hullám is áll még előttünk, lesz próbálkozás a kultúrateremtésre, és annak így vagy úgy, de a részese szeretnék lenni.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Horváth Zsolt: T*szt* B*lk*n! *gy n*mz*tk*z*, f* k*zl*k*d*s* v*n*l*n t*ty*gh*tn...
Megmutatjuk, mi okozta a nagy közlekedési káoszt a 86-os úton
kriszpo: * v*r*nd*s*g *s*t*n *z *ls* k*t tr*m*szt*rb*n n*m *dh*t* C*v*d *...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás
Kari: T*m*g*tj*-* *n, h*gy k*sk*r* gy*rm*k*kn*k k*zn*v*l*s* *nt*zm*nyb...
Az NVB hitelesítette a kormány népszavazási kérdéseit, a többiekét visszadobta
Kari: T*m*g*tj*-* *n, h*gy k*sk*r* gy*rm*k*kn*k k*zn*v*l*s* *nt*zm*nyb...
Az NVB hitelesítette a kormány népszavazási kérdéseit, a többiekét visszadobta
kriszpo: *z*k * v*d**lt*s*k k*pr*b*lt, r*g*n k*f*jl*szt*tt v*d**lt*s*k. *...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás