NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Párthonlapok 2.0 - hogyan muzsikálnak a helyiek?

Először azt hittük, hogy az MSZP-re kell büntetőleg hatnunk, de aztán megláttuk a fiatal demokraták szombathelyi oldalát. Vagy lehet, hogy nem volt, és soha nem is lesz szükség arra, hogy a pártok lokális weboldalakat üzemeltessenek?

Január végén megmustráltuk az elmúlt ciklusban tevékeny parlamenti pártok hivatalos weboldalat. Arra voltunk kíváncsiak: külső, kialakítás, navigálhatóság szempontjából mennyire erős fegyverei lehetnek a kampánynak, könnyen átadják-e nekünk a kívánt üzenetet, vagy elveszünk az értelmetlen menürendszerek útvesztőjében. Ez alkalommal szűkítettük a felmérés terepét, és azt néztük meg, hogyan állnak a legjelentősebb pártok Vas megyei és szombathelyi tagozatai a webes jelenléttel. Annyit elárulunk: nem a legfényesebben. (A következőkben az egyes oldalakat a képekre kattintva érheti el.)


MSZP Vas: kinőve a Nagy Testvérből

fotó: -

Az MSZP háza táján nem bízták a véletlenre: ha ráguglizunk az "mszp vas" vagy "mszp szombathely" kifejezésekre, mindkét alkalommal az anyaweboldalből kinőtt mikrosite-ot találjuk első helyen. Itt már nem találkozunk a híroldal jellegű felépítménnyel, helyette egy Google Maps térképen mutatják meg nekünk, hol van a Vas megyei területi szövetség irodája (ami annak a bizonyos Molotov-koktélos támadásnak köszönhetően már ígyis-úgyis bevonult a szombathelyiek memóriájába). Kérdés, van-e értelme ezt ilyen kolosszális méretben pont a főhelyre akasztani? Annyiban mindenképpen, hogy így nem kell azon izzadni, ha a szocialista vonatkozású helyi hírek nem frissülnek rendszeresen.

Ennek tudatában még kényelmesen elfért a térkép alá a vasiak névsora, a szervezetek és elérhetőségeik, és csak ezután jönnek a hírmorzsák - amik sejtésünket igazolva valóban nem követik olyan fürgén a dolgok folyását: a legfrissebb, nádasdi beruházásról szóló hír január 22-ei, egy sorral lejjebb már tavaly ősznél járunk, még eggyel alant pedig Czeglédy Csaba zárja a sort 2009. februári gondolataival. A sorban visszafelé a nyolcadik hír 2008 nyaráról származik. A jobb hasábban maradtak a szokásos modulok, az eseménynaptártól az aktuális szavazóboxig.

Összegzés: Az MSZP úgy döntött, hogy lokális szinten nem akarja még egy külön weboldallal is megszólítani híveit, valószínűleg megelégednek a sajtó szócsövével, ami valahol érthető is. Mégis, ennél egy fokkal erősebb jelenlét azért nem volna rossz, legalább a sajtós összeszedhetné magát (függetlenül attól, hogy nem tudjuk, a híreket a központból lövik-e vagy a helyi irodából), mert az összes többi megye jobban teljesít frissítésügyileg, mint a vasiak.


Fidesz Szombathely: JELENTKEZZEN KAMPÁNYCSAPATUNKBA

fotó: -

Fiatal demokratáék helyi webfröccsöntése a szegfűsökhöz hasonlóan egységesített: azonos arculatú honlappal ajándékozta meg a helyi szervezeteket, itt azonban nem megyei, hanem megyeszékhelyek szerinti bontást találunk. Valamennyi a Fidesz főoldaláról már ismert nulladik nyitóoldallal, a böhömnagy "változásos" kampánybannerrel indít, amit viszont mögötte találunk, arra az átlag földi halandó nemigen kapná fel a fejét, egy ma született webdizájner viszont ugyanazt a terstrészét csigolyatörést kockáztatva rántaná el. Indigókék és fehér az uralkodó színek, a menüsor anakronisztikus módon baloldalra szorítva, a középső blokkban pedig bántóan rondán árnyékolt keretekbe passzírozzák az információkat, amik közül valószínűleg csak egyhez van köze a központi vezetésnek - ez pedig a Fidesz.hu 24 órás hírfolyama.

Ám miközben a veszprémiek legalább kezdtek valamit ezzel az undorító felülettel, addig a szombathelyieknek annyira futotta, hogy három mondatban háromszori szóismétléssel mantrázzák, tessenek jelentkezni a kampánycsapatba (úgy látszik, nagyon kell nekik a segítség). Ez alatt már csak egy letölthető tagfelvételi lap, meg néhány halott link boldogítja az idetévedőt - az Olvasnivaló menüpont 2007-es irományait, és a hasonlóképp új szagú fotókat már ne is emlegessük.

Összegzés: Ha ennyire nem megy a helyi oldal kezelése - mert mondjuk ők is tudják, hogy a sajtón keresztül sokkal többre mennek -, akkor azt vagy ráruházhatták volna valamelyik bigott aktivistára, vagy legalább Budapesttel lezsírozhatták volna, hogy inkább tegyék el ezt a mellékoldalt szebb időkre. Ennél még a semmi is jobb, vagy az, ha átirányítják az idetévedőt a legalább szexi külsejű Fidesz.hu-ra. Tiszta udvar, rendes ház, nemde?


MDF Vas: Nem cifrázták túl

fotó: -

A fórumosok vasi szervezete kettőt mindenképpen kipipálhat magának. Egyrészt, hogy egyáltalán egzisztálnak a neten - ez ugyanis alig mondható el az MDF többi klikkjéről, akiknek be kell érniük pártjuk központi oldalával -, másrészt, hogy a meglévők közül bizony sikerrel fektetik két vállra a csepeli konzervatívok mesésen tündöklő kreálmányát, ezt itt .

Az MDF-esek vasi oldala sem az ideális szépség mintaszobra, de legalább nem is tüsszög tőle egy hétköznapi esztéta, a menüben könnyen eligazodunk, és találunk hivatalos jegyzőkönyvektől kezdve Antall József téri fotókig majd' mindent, egyedül a naprakészség hiányának gyermekbetegsége köszön vissza itt is, mint nagy-nagy fekete pont (még az is visszakövethető, hogy az elmúlt években is alig kerülgettek fel a hírmorzsák, csak tavaly mindössze 21-szer sikerült frissíteni a Hírek menüpontot). Ha legalább RSS feed lenne - de nincs. A fórum is csak muszáj alapon van, pedig egyáltalán nem muszáj, ha a madár se jár erre.

Összegzés: Egy olyan apró párt, mint az MDF, aminek minden bizonnyal még az országos oldalát sem látogatják agyon, sokkal nehezebb helyzetben van, hogy egy helyi honlappal mit kezdjen. Mindenesetre ha interaktivitást nem tud kikönyökölni magának, és frissíteni sem akaródzik, akkor legalább ezeket a funkciókat dobják be a darálóba, már azzal is jobban járnának. (Igaz, az "Írjon nekünk" szekcióban még így is el lehet szórakozni azzal, hogy egy szuszra mennyi ráfrissítéssel tudunk érthető mondatokat alkotni a rendszer által kidobott ellenőrzőszavakkal.)


SZDSZ és KDNP: Nekik nincs, és ez nem is baj

A KDNP-nek és az SZDSZ-nek nem találtuk meg vasi vagy szombathelyi weboldalát - ami valahol a józan észt sejteti esetükben (nincs pénz, energia, vagy csak puszta szándék fenntartani, mert hát minek, nem ezzel fogják megszülni a spanyol viaszt). Utóbbi kapcsán viszont bréking fejlemény, hogy az szdsz.hu megrázta magát , és - ha nem is kritikánkra, de legutóbbi látogatásunk óta - végre beléptek a jelenbe, még ha nem is ők maguk követték el a ráncfelvarrást, hanem az ingyenes blogmotorként ismert Wordpress.

Konklúziót nem nehéz vonni: ma, amikor a statikus oldalakat beárnyékolja a közösségi web ereje, egy olyan új vadászterep, ahol a potenciális szavazókat sokkal hatékonyabban meg lehet szólítani (a Jobbik ezt aknázta ki nagy hévvel), nem kell meglepődnünk azon, hogy a pártok nem törődnek különösebben azzal, hogy legyen helyi weboldal-mutációjuk. Ahol viszont ennek ellenére van, azt legalább minimális szinten illene gondozni - ha ez nem megy, akkor sokkal jobb helye van a süllyesztőben.

Kapcsolódó

2010.01.26. 10:47

Pártweblapok: átjön-e az üzenet?

/ közélet 11 hsz. /
Megnéztük, hogy a parlamenti pártok weblapjaikat mennyire tudják saját üzenetük szolgálatába állítani. Melyikük a lopakodva ösztönző, ki a reményvesztett gyermek, és ki nyit a leginkább a webkettes trendek felé?

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Gaborgabor: *kk*r k*pn*k t*bb*ltj*g*t *z *lt*tt*k?...
Emelt szintű készültséget rendelt el Orbán Viktor
810509: *g*n , *rt*lm*s g*nd*l*t l*nn* , 3 h*tt*l k*r*bb*n k*tsz*r *nny*...
Jön a Johnson & Johnson vakcinája, amit csak egyszer kell beadni
hozzászóló1: N*m*ny *s t*dj*, h*gy * k*cs*n*k p*rk*l*h*zb*n, m*lyg*r*zsb*n v*...
Két kocsihely egy lakáshoz és egyebek - Egy rendelet miatt másként kell majd építkezni Szombathelyen
demoktatorovm: M*nd *tt m*r m*nd*nk* m*nd*nt... * l*gn*gy*bb b*j *z, h*gy *z*k...
A Pfizer vakcinájából egy is elég lehet a teljes védettséghez?
miki1950 : M*jd K*tk* *ld*nt*. N*k* k*ll l*g*nk*bb t*dn**. ...
Márciustól emelkednek a parlamenti fizetések, Kövér László járt a legjobban