NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Pártweblapok: átjön-e az üzenet?

Megnéztük, hogy a parlamenti pártok weblapjaikat mennyire tudják saját üzenetük szolgálatába állítani. Melyikük a lopakodva ösztönző, ki a reményvesztett gyermek, és ki nyit a leginkább a webkettes trendek felé? Óriási lelepleződések pár sorral lejjebb!

Előre szólunk: nem fogunk olyan általános érvényű megállapításokat elejteni, miszerint a magyar pártok weboldalai részrehajlók, mert hát nyilván azok. Tartalmilag is csak annyira taglaljuk őket, amennyire belefér az üzenethordozói szerepkör könnyed felmérésébe, vagyis abba, mennyire működhetneknek ezek a weboldalak hatékonyan marketinges eszközként. Amire hagyatkoztunk: A bevillanó első benyomások, hogy mennyire kell kurkászni a hasznos információk után, és hogy könnyen lehet-e benne navigálni.


MSZP: Lopakodva ösztönzés

fotó: Nyugat.hu

A már csak pár hónapig kormányon lévő MSZP honlapján végigszaladva elsőre a végletesen sterilre gyalult dizájn, a nagyon matekos, tech-orientált arculat tűnik szembe. Az az érzésünk, hogy ha az egérmutatós pártlogó mellé szúrt, elavult dátumos névnapi köszöntőt valaki élőszóba öntené, akkor az csakis egy robot lehetne. Nem csak a 90 fokok dominálnak, amerre a szem ellát, de még az egyes dobozok sarkait is szögletesítették. A korábbi MSZP logónak, a Vörös Körkörösnek is nyoma veszett - minden bizonnyal a múlt elásása céljából.

A hűvös kialakítás viszont melengetheti a lelkét azoknak, akik gyorsan akarnak a párttal kapcsolatos információkhoz jutni: átlátható és egyértelmű a menürendszer, alatta "híroldalasra" hajaz a kialakítás. Ennek megfelelően van egy kiemelt anyag - aminek viszont a címére nem klikkolhatunk, csak a "tovább" gombbal nyithatjuk meg, és túl sok értékes hely is üresen marad -, alatta a szélesebb baloldali blokk a híreké, tőle jobbra pedig amolyan funkcionális widgeteket helyeztek el: van egy fakocka egyszerűségű eseménynaptár, helyi szervezetek Google Maps alapú térképe, pár kiegészítő infókkal szolgáló link (portrétár, társoldalak, stb.), végül egy szavazás, ami most éppen a Fidesz nyugdíj-rendszerére kérdez rá.

Érdekes, hogy a nagy ellenzéki rivális ezen kívül csak a főanyag alatti, kampánycélra kihegyezett csíkbanneren jelenik meg - amit követve egyszer egy flash alapú Magyarország-térkép bukkan elő a Fidesz geolokalizált balhéival, másszor pedig az MSZP "Csökkentjük" kampányának aloldala. Egy pofon az ellennek, egy vállveregetés magunknak.

Összegzés : A szocialisták honlapja nem a nyílegyenes buzdításra, hanem inkább arra törekszik, hogy egy egyszerű híroldal benyomását keltve informáljon. A "kemény" külsőhöz sokan a tárgyilagosságot rendelki hozzá, így ez a fajta kialakítás némelyekben könnyen kibonthatja a bizalom virágát.


FIDESZ: Webkettes nyitány

fotó: Nyugat.hu

A Fidesz nem köntörfalaz: úgy enged tovább a nyitólapra, hogy előtte egy testes téglalapon narancsszínű hangsúllyal közlik: "Itt az idő!" (Nem vitás, részükről a kampány elkezdődött). A főoldal emberközelibbre lett simogatva, mint a szegfűsöké - közös pont viszont a főblokk alá szúrt, ellenfelet gyepáló banner -, még ha első blikkre egy kissé egybehányt információcsomagnak is látszik.

Lassabban végiggörgetve előtűnik a logika: függőlegesen és vízszintesen is centralizálták a párttal kapcsolatos híreket, egyből arcba kapjuk a lényeget. A baloldali sávban "kintről jövő" vélemények és megnyilatkozások, a jobbon a könnyedebb, bulvárosabb témák kaptak helyet. Utóbbin érdemes elidőzni kicsit, ugyanis nem csak a fotószekcióban ásítozó szocialistákon lehet röhögni, de már-már áttörő jelentőségű újításként külsős blogokat is szemléznek. Ilyet még nemigen lehetett látni eddig, és kétségkívül ügyes húzás mások szellemi termékét a saját malmunkra hajtani (és a káposzta is megmarad, hiszen a blogok megkapják jogos jussukat, az átkattintást). Web 2.0-ás fegyvertény még a sajtótájékoztatókón készült videók beszúrása, beszúrhatósága is, bár kérdéses, ezzel ki fog élni.

Összegzés : A Fideszé alapvetően egy szerethető site a szemnek kellemes betűtípussal, a lenyitható sajtószemlés hírekkel, blogok bekötésével. És még a gyengénlátókra, valamint az angol anyanyelvűekre is gondoltak (emlegetve lenni egy külföldi lapban, majd azt visszaidézni nem hangzik rosszul). Közelebb akarnak kerülni az emberekhez, és ehhez lépéseket is tettek.


SZDSZ: A béna kék kölyök

fotó: Nyugat.hu

Liberálisék internetes megjelenésükben is helyén kezelik magukat: békésen kék nyitólapjuk egyetlen egérgörgetésbe belefér. És nem viszik túlzásba a többit sem. A központi helyre szúrt SZDSZ TV -vel valamiféle újat akartak bevezetni, de szinte kizárólag Napkeltés videók kerültek az osztásba, alatta hírek, jobboldalt eseménynaptár és egy Aktuális szekció, amibe belekattintva bizony nem az jut elsőre az eszünkbe, hogy 2010-et írunk.

Ezek az apróságok, illetve az, hogy a Hírek és a Frakció menüpontokat lenyitva csak az utolsó három frissítés van kiemelve, hogy egy csomó fénykép hiányzik a Ki-Kicsodá ból, és hogy különösebben nem erőltetik meg magukat valamiféle üzenet artikulálása céljából, bicebóca Kék Kölyökké avanzsálja az SZDSZ honlapját, aki már régen elveszítette a reményét önmagában.

Összegzés : Az SZDSZ oldalán járva az ember úgy érzi, mintha egy még patinás szellemvárosba dobta volna a sors - még a kiemelt videók is megtorpantak szeptember végénél, azóta semmi -, és csak szükségállapotként van fenntartva a site, mintha muszáj volna.


KDNP: Itt tessék letépni

fotó: -

A kereszténydemokraták a Fidesznél már megismert kampánytéglalappal kezdenek, a nyitóoldalon pedig "Több fényt!" kívánnak. Nyitóoldaluk pont annyira visszafogott, szürke eminenciás, amennyire előzetesen számítunk: áttűnő ívek a fejlécben, apró pontokkal keretezett rovatok, és náluk már nincs hivalkodóan provokatív banner, vagy gúnyos mikrosite a baloldalról, egyedül a híroldalhoz hasonlító megjelenés köszön vissza.

Még akkor is, ha el-elkap minket az ásítás az olvasgatás közben, nagyjából annyit tesznek és oda, amit és ahova kell, noha amennyire lényegre törő a vízszintes menüsor a header alatt, olyannyira nem tiszta, mit jelentenek a bal oldalon a Marker és az Open menüpontok. Persze, rájuk kell kattintani, és rögtön kiderül, na de egy kisnyugdíjas, aki a KDNP bázisának oszlopa, ezt megteszi? Ide sokkal relevánsabb információkat is el tudnánk képzelni, de ezt a képzelőerőt ráhagyjuk a keresztény kreatívokra. Szimpatikus, hogy a frakciótagok arcképpel már a nyitóoldalon felsorakoznak, és hogy hasonlóképp jelennek meg a partneroldalak is.

Összegzés: Minden a szem előtt van, nem veszünk el a rengetegben, mert olyan nincs is. Egyedül ez a pöttyözéses elválasztás kelt egy idő után anakronisztikus érzetet, mátrix nyomtatók és perforált "itt tessék letépni" lapok lebegnek előttünk.


MDF: Állatorvosi lólap

fotó: Nyugat.hu

Egyszerű akar lenni, mégis szarvashibákkal rúgja magát tökön Dávid Ibolya webcsapata. A lényegre szorítkozást a zászlajukra tűzték ugyan, a végeredmény ahelyett, hogy megfogná és ott tartaná az egyszeri olvasót, unalmas linkgyűjteménnyé degradálódásával vagy elűzi messzire, vagy úgy lepattintja az egyik aloldalra, hogy az eredetihez istenuccse sem lehet visszatérni: se egy kis házikó, se egy Kezdőlap feliratú gomb, semmi. A fejlécre kattintást is felejtsük el, nem kattintható. Aztán mintegy véletlenül észrevesszük, hogy van ám olyan menüpont, hogy Nyitólap - csak épp az oldal legalján. Jelentkezzen, aki érti.

Tessék? Hogy vannak ottan további menüpontok is, csak épp a fejléc fölött? Amiben a sajtónak szánt menüpontnak még egy normális nevet sem lehetett találni (kis segítség: sajtó esetleg?), és amire kattintva egy hasznavehetetlen oldallal találkozunk szembe? De klikkeljünk egyébként bármelyikre, egyszer csak azt vesszük észre, hogy már a hatodik MDF-es lapunk van megnyitva a böngészőnkben. Aki érti, jelentkezzen!

Összegzés: Őszintén, ön adná voksát egy olyan pártra, ami egy normálisan navigálható honlapot sem képes nyélbe ütni? A fórumistáké ilyen, és ez baj. Drukkolunk a ráncfelvarráshoz!Nagyon hagytuk volna magunkat meggyőzni, de volt, akiknek nagyon nem sikerült - másnak meg inkább. Hiányoltuk összességében az innovációt, az újszerűséget, azt az apró pluszt, ami miatt akár beszédtémává is válhat valamelyik site, nem pedig egy statikus matuzsálemmé, ami akár el is tűnhetne, senki nem venné észre.
A webes közösségek elérésében viszont kifejezetten rosszul teljesítettek a pártok: tudatában annak, hogy ma egy magát eladni kívánó termék (mert a párt ebben a kontextusban az) marketingstratégiájában nem csak a hirdetések és a sajtóvisszhang, de a webkettes platformok is nagyot nyomnak a latban - Obama is jócskán köszönhette győzelmét ezeknek -, a tény, hogy sehol nem láttunk egy iWiW, Twitter vagy Facebook ikont, olyan nagyvonalúságra vall, amiből akár kézzel fogható - és szavazatokon mérhető - gond is támadhat.

Persze az igazán éles kampány még messze, mindenki igazgathatja még az állásait - csak nehogy addig tartson, amikor már túl késő lesz.

Hozzászólások (11)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

demoktatorovm: M*ll*b*sz*l*s * j*v*b*l! *mb*r! *rtsd m*r m*g v*gr*, h*gy sz*m ...
Emelt szintű készültséget rendelt el Orbán Viktor
westend: *zt sz*b*d, b*sm*n, d* * m*s*k sz*l*j*t cs*k * m*n*s*t*tt *d**t*...
Nyilvánosságra hozták, milyen mellékhatásai lehetnek a kínai vakcinának
hozzászóló1: * S*v*r** F*r*m*t *gyb*l d*b*m * k*k*b*. * h*ly* tv s*m k*t l*, ...
Komoly leépítés a szombathelyi városi tévénél, a munkatársak harmadának mondtak fel
demokratikus_gumilovedek: - *gy *v *lt*lt* *t*n *s k*m*ly*n *zt g*nd*lj*k, h*gy * l*z*r*s*...
Emelt szintű készültséget rendelt el Orbán Viktor
miki1950 : J*l *ssz*f*gl*lt*d * l*ny*g*t. *gy*t*rt*k. ...
Emelt szintű készültséget rendelt el Orbán Viktor