NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Választás 2014

A pártok hullámvasútja - A Fidesz épp lefelé tart?

Nézzen rá a grafikonra, sok minden leolvasható belőle.

Török Gábor politikai elemző osztotta meg ezt a grafikont Facebook-csoportjában. Azt mutatja, hogy a szavazatok alapján milyen utat tettek meg a pártok a rendszerváltás óta.

A pártok teljesítménye hosszú távon
fotó: torokgaborelemez.hu

Nem sok magyarázatra szorul, de azért nézzünk meg néhány dolgot. Elindulva 1990-től, először is látható, hogy egészen 1998-ig sokkal több párt volt a topon, ezért a szavazatok is megoszlottak, aztán a rendszerváltók szép lassan eltűntek.

A Fidesz

Amíg ők jelen voltak, a Fidesz maradt a hátsó udvarban, aztán 1994-től egészen 2002-ig folyamatosan és nagy intenzitással erősödött. Emlékezzünk, ekkor nyerte az első választást. A következő négy évben, kormánypártként kicsit gyengült, hogy 2010-re elérje eddigi csúcsát, amikor közel két és félmillióan szavaztak rá.

Most jóval, közel 650 ezerrel kevesebb szavazatot kapott, mint négy éve, a hasonló arányú eredmény a választási rendszer következménye. Bármilyen furcsa, ez egy leszálló ágat mutat.

MSZP

Az MSZP alacsonyan kezdett '90-ben, és azóta is eléggé hektikusan viselkedik. Pontosabban viselkednek a szavazói. '94-ben aránylag kevés szavazattal nyertek, '98-ra ez még csökkent, amikor elveszítették a választást. 2002-re hiába erősödtek meg, a jobb koalíciós lehetőségei miatt a Fidesz alakíthatott kormányt.

2006-ban a kevesebb voks ellenére is nyertek, aztán 2010-ben jött a zuhanás. 2014-re azonban (baloldali szövetségeseikkel együtt) kicsit összeszedték magukat, és most felfelé mutat ívük.

Jobbik

A párt 2006-ban indult először, jelképes eredményt értek el, 2010-re megerősödtek, mégpedig gyorsan. De ha jobban megnézzük, ez az erősödés kevésbé volt intenzív, mint a Fidesz 1994 és 2002, vagy az MSZP 1990 és 1994, valamint 1998 és 2002 közti erősödése. A Jobbik 2014-re is erősödött, ám a lendület alábbhagyott.

Az LMP

Az LMP 2006-ban magasabban kezdett, mint a Jobbik, a pártszakadással terhelt szervezet a szakadást épphogy túlélte, most valamivel magasabban állnak, mint a Jobbik az első indulásakor.

Le kell szögezni, a grafikon nem a mandátumokat, hanem a pártokra az adott választáson adott szavazatok mennyiségét mutatja.

Hozzászólások (4)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : * h*r*s*n sz*b*ds*gsz*r*t*, b*szk* m*gy*r n*p *d* s*lly*szth*t* ...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel
mike74: M**rt *z n*m *nd*r*t* m*s ny*r*l*s**t t*t*kb* f*t*zn* ?? K*v*ncs...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel
demoktatorovm: K*v*l* t*lj*s*tm*ny! Gr*t*l*l*k!...
Szinte berepültek a célba a gencsi BMX-esek
TheOldBarbers: T*d*m *n h*gy gy*rm*kk*r*nkb*n *gy h*l*m *lt*st k*pt*nk. K*sz*n...
A Pfizer/BioNTech vakcinája hatékony és biztonságos az 5-11 éves korcsoportban is
TheOldBarbers: +1...
A Pfizer/BioNTech vakcinája hatékony és biztonságos az 5-11 éves korcsoportban is