NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Tovább erősödik a DK és a Momentum, lassan süllyed az MSZP, eltűnik az LMP

Némileg csökken a Fidesz támogatottsága, de tartja az előnyét.

Az IDEA Intézet 2019. november 29 – december 3. között végzett közvélemény-kutatásának eredményei alapján a Fidesz–KDNP támogatottsága a teljes népesség körében minimálisan csökkent (31 százalék) - írja a 24.hu .

A kormánypárt támogatottsága a biztos szavazó pártválasztóknál 49 százalék, így mindkét bázison minimális, 1–2 százalékpontos csökkenésről beszelhetünk. Ennek eredményeként a legnagyobb kormánypárt támogatottsága visszacsúszott a szeptember végén, október elején mért arányokra.

Lassan, de átrendeződik az ellenzéki oldal

Az ellenzéki pártokon belül tovább tart az EP-választások óta tartó lassú átrendeződés.

2019. december elején továbbra is a DK az ellenzéki oldal meghatározó pártja. Ugyanakkor a Momentum is emelkedő pályára állt.

Egy most vasárnap esedékes országgyűlési választáson a DK támogatottsága a teljes népességben 11 százalék (+2), a biztos szavazó pártválasztóknál pedig 17 (+3) százalék lenne.

Tél elejére az ellenzéki oldal második legtámogatottabb pártjává a parlamenten kívüli Momentum Mozgalom vált. A DK-hoz hasonlóan októberhez képest a teljes népességben 2, míg a biztos szavazó pártot választók körében 3 százalékponttal tudta növelni támogatottságát.

A Momentum az előző kategóriában 8 százalékos táborral rendelkezik, míg az utóbbi esetében támogatottsága meghaladta a 10 százalékpontot (12 százalék).

fotó: Forrás: Idea Intézet

A Jobbik és az MSZP támogatottsága lassan, de csökken

Az ellenzéki tábor két korábbi vezető pártjánál, a Jobbiknál és az MSZP-nél folytatódik a lassú csökkenés.

A Jobbikot a teljes, választókorú népesség 6 (-1), a biztos szavazó pártválasztók 7 százaléka (-2) támogatja.

Az MSZP mindkét vizsgált kategóriában éppen a parlamenti belépési küszöbön áll (5–5 százalék), ami a teljes népesség esetében változatlan támogatottságot, a biztos szavazó pártválasztóknál pedig 2 százalékpontos visszaesést jelent.

Az LMP lassan eltűnik

A kis pártok mindegyike 1–2 százalékos támogatottsággal rendelkezik. Ebben a csoportban a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a „legerősebb” 2, illetve 3 százalékponttal.

A Párbeszédet, valamint a Mi Hazánk Mozgalmat a teljes választókorú népesség és a biztos szavazó pártot választóknak egyaránt 2–2 százaléka támogatja.

Az LMP eljelentéktelenedése 2019 decemberére újabb mérföldkőhöz érkezett. A teljes népességben ugyanis támogatottsága 1 százalékra csökkent (-1 százalék), a biztos szavazó pártot választóknál pedig továbbra is 2 százalék.

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2019. november 29 – december 3. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. Az 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb +/- 2,2 százalékpont.

Hozzászólások (25)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

anatra: *z *gy f*k* n*ws l*v*g. ...
Szijjártó Péter: Globális fake news-kampány zajlik Magyarország ellen
lights: *nn*k s*mm* k*z* * h*s*gr**d*h*z, (*s * m*l*gh*z). *sz*nt* *gy*...
Edzés közben rosszul lett és elhunyt hétfőn este egy fiatal zalai focista – Frissítve
Pizsi: N*gy*n *r*lt*tt m*r *z... n*m l*h*tn* s*m*n l*p*tt*nn* * t*m*r*...
A müncheni nem, de a frankfurti stadion szivárványszínű lesz a német-magyar meccs alatt
nertars: *gy *kk*r* v*r*sb*n, h*h*. L*ny*g * l*p*s, n*p*, *k*r *r*nk*nt*...
Új, multifunkcionális sportcsarnok épülhet Körmenden
edmond: P*l*t*k** m*rk*t*ng. H* b*j*n n*k*, *l*rh*t *ly*n sz*ntr*, m*nt ...
Oltatlansági igazolványt hirdetett Gődény György