NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Aktuál

Parlagfű a Gyöngyös partján - bejelentettük

Olvasónk adta az infót, kíváncsiak leszünk, hogy az önkormányzat intézkedik-e, avagy megbírságolja önmagát.

Allergiás olvasónk minden nap elteker a Paragvári utcai Családok Átmeneti Otthona mellett, és a Gyöngyös partján egy kisebb parlagfűmezőbe botlik. Nemcsak nekünk, hanem a Szomparknak is jelzett, de eddig még nem történt semmi.

Megnéztük, közvetlenül a járda mellett a patak partján tanyázik a gyomtenger
fotó: Garai Antal

Vajon megbírságolja magát az önkormányzat?

Olvasónk már bejelentette, mi is elküldtük az észrevételeinket az online parlagfűbejelentő-rendszerbe (link a cikk végén) - és már visszaigazolást is kaptunk, hogy továbbították azt az önkormányzatnak. Kíváncsiak vagyunk, hogy mennyi idő alatt irtják majd ki a gazt. Ha véletlenül nem történne ez meg, akkor vajon az önkormányzat megbírságolja majd magát? - amennyiben helyrajzilag is közterületnek számít a helyszín.

A hídnál
fotó: Garai Antal

A hivatalos megfogalmazás szerint: A helyszíni ellenőrzéseket saját kezdeményezésre vagy bejelentés alapján külterületen a földhivatal, belterületen a jegyző végzi. A földhivatali jegyzőkönyvek alapján a Vas Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága rendeli el a közérdekű védekezést külterületen, valamint abban az esetben, ha belterületi ingatlan esetében a települési önkormányzat nem tesz eleget a védekezési kötelezettségének. A kiszabható büntetés mértéke bel- és külterületen egyaránt a terület nagyságától függ, és tizenötezertől ötmillió forintig terjedhet.

fotó: Garai Antal

A parlagfű-mentesítés már hónapokkal ezelőtt elkezdődött, hiszen július 1-jétől kötelező volt az allergén növény irtása. Az allergia egyes formái közül a súlyosabb megbetegedés a lakosság 4-5 százalékát érinti, átmeneti panaszokkal minden tizedik ember küszködik, összesen körülbelül kétmillió embert érint. Idén - mint az előző években is - helikopterrel is ellenőrzik.

Amit a parlagfűről tudni érdemes:

 • A növény átlagosan 120-140 centiméter magas, dúsan elágazó, erőteljes növekedésű, a nyárutói egyévesek csoportjába tartozik.
 • Egy átlagos fejlettségű, áprilisban kelő parlagfű növény pollenprodukciója 2 és 8 milliárd között változik.
 • Kezdeti gyors és intenzív növekedés jellemzi. Így a parlagfű könnyen elnyomja a vele társulásban élő más növényfajokat.
 • Jó szárazságtűrő-képességgel rendelkezik.
 • Hazánkban nincsenek természetes ellenségei (allergiás olvasóinkat leszámítva).
 • Intenzív regenerálódóképességgel rendelkezik. Ez leginkább kaszálások után mutatkozik meg, amikor a szár alapi részéhez közel eső rügyekből intenzív oldalhajtás képződés figyelhető meg.
 • Elhúzódó a csírázása, március végétől gyakorlatilag a fagyokig tart.
 • A magvak sokáig megőrzik életképességüket (mélyebb talajrétegekben 39 év után is találhatunk életképes magvakat).
 • A parlagfű pollenje a légutakon keresztül jut kapcsolatba szervezetünkkel, ezért általában szénanáthás és asztmás tüneteket okoz az allergiásoknál, de nem ritkák a bőrön jelentkező ekcémás tünetek sem.
 • fotó: Garai Antal

  A parlagfűre allergiásoknak a NÉBIH a következőket ajánlja:

 • Lakásukat ne szellőztessék szeles időben vagy csak nagyon rövid ideig. Akkor is kora reggel vagy késő este, s főleg eső után.
 • Ha tehetik, kerüljék a láthatóan nem művelt, gazos területek közelségét. Legbiztonságosabb a kialakított, gondozott strandok, ápolt, füvesített vízpartok közelsége.
 • Naponta mossanak hajat. A szokásos tisztálkodás mellett külön zuhanyozást is beiktathatnak az izzadt, így nedvesebb bőrfelület pollenmentesítésére.
 • Szabadban ne szárítsuk a ruhákat!
 • Gyakran cseréljük a párna- és paplanhuzatokat.
 • Naponta portalanítsunk a lakásban, ahol lehet, nedves ruhával. Ilyen a helyzet Vas megyében
 • A parlagfűről további információkat találhatnak a NÉBIH honlapján , a bejelentést pedig a Parlagfű Bejelentő Rendszer segítségével tehetnek, méghozzá online.

  Hozzászólások (3)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  marko1968: *s *gy*t*mr* k*ll j*rn* *rt*?...
  Novák Katalin bejelentette: nyelvvizsga nélkül is átvehető a diploma
  marko1968: K*v*ncs* l*nn*k,h*gy *gy sp*tk*zg*szd*sz m*t sz*m*ln* k* m*nny* ...
  "Szombathelyi" gól a németek ellen
  Kubota: M*gy*r*zd m*g k*rl*k, h*gy T* *s * h*zz*d h*s*nl**k m**rt sz*m*l...
  "Szombathelyi" gól a németek ellen
  Kubota: N*m k*ss*bb*tv* * m*gy*r cs*p*t *rd*m*t...* l*tt* sz*m*k*t *lt*l...
  "Szombathelyi" gól a németek ellen
  joska01: *z *g*zs*g n*h* f*j* d*l*g….t*n*ld m*g...
  Kidobhatják a szemétbe a mintegy 200 milliárd forint közpénzt elnyelő kukaholdingot