NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Fizetőparkoló övezetté alakítanák a szombathelyi vasútállomás teljes környékét

Viszont a föld alatt lehet majd átsétálni a vasútállomástól az új buszpályaudvarra. Mutatjuk, mi mindent a tervez még a város.

A városházi programok közt akadtunk rá, hogy ma délután a szombathelyi vasútállomás környéki utcák forgalmi rendjéről tartanak lakossági fórumot. Első körben azt hittük, a téma a belvárosi dugó lesz, hiszen csúcsidőben rendre beáll itt a forgalom. Felhívtuk hát Illés Károly alpolgármestert telefonon, aki közölte, a téma ezúttal a parkolási probléma lesz, nem a forgalmi dugók.

Így nem lehet parkolni a vasútállomás környékén
fotó: Vágvölgyi Bálint
A Welther Károly, a Nádasdy Ferenc és a Kisfaludy Sándor utca lakói kezdeményezték a SZOVÁ-nál, hogy legyenek fizetősek ezek az utcák is

Mivel a vasútállomás környékén élők állandósult problémája, hogy nem találnak szabad parkolóhelyeket, ha házuk előtt szeretnének megállni. Mivel a szóban forgó utcákon ingyen lehet parkolni, sokan, akik a vasútállomásra igyekeznek, vagy akár csak a belvárosban dolgoznak, az ingyenesség miatt itt állnak meg.

Így nem lehet parkolni a vasútállomás környékén
fotó: Vágvölgyi Bálint

Ahhoz képest, hogy a probléma valószínűleg sokakat érint - egyrészt az ott élőket, másrészt pedig azokat, aki a vasútállomáson szeretnének időnként megállni - a lakossági fórum minimális érdeklődés mellett zajlott.

Páran jöttek csak el, jórészt azonban inkább az új buszpályaudvar terve érdekelte őket, sem mit a vasútállomás környékén a forgalmi rend változása. De Illés Károly alpolgármester, (aki később Kántás Zoltánnal képviselői órát is tartott), türelmesen magyarázott, hol hogyan, mit tervez a város.

Délután be is jártuk a területet és megmutattuk, hogyan nem lehet parkolni most a környéken.

Nyugat.hu

Parkolási helyzet a szombathelyi vasútállomáson

Megtudtuk hát, hogy lakossági kérésre az önkormányzat felkérésére a SZOVA már meg is vizsgálta, miként lehetne megoldani a vasútállomás környékén a parkolási anomáliákat.

Két ütemben tervezik a változások megvalósíthatóságát:

Az első ütemben a Széll Kálmán és a Vörösmarty utcát, valamint a Széll Kálmán belső tömbjeit, a Vasút utcát, egészen a Szent Márton utcáig, valamint az Éhen Gyula teret is mind a parkoló övezetbe sorolnák.

Valamit a Kisfaludy utca is fizetős lenne. Ezt az utcát ráadásul egyirányúsítanák is, a Nádasdy Ferenc irányából a Vörösmarty irányába.

Kisfaludy Sándor utca
fotó: Vágvölgyi Bálint

Ha pedig minden a tervek szerint alakul, akkor - jelentette még be Illés Károly - a második ütemben a parkoló övezetet szeretnék kiterjeszteni még a Welther Károly illetve a Nádasdy Ferenc utcára is. Valamint egyirányúsítanák a Nádasdy utcát.

Nádasdy Ferenc utca
fotó: Vágvölgyi Bálint

Mi lesz az új buszpályaudvarral, megépül egyáltalán?

A fórumon egy Éhen Gyula téren lakó a fórumon arra panaszkodott: hogy a vasútállomás környéke roppant elhanyagolt. Az iránt is érdeklődött, mi lesz a tervezett új buszpályaudvarral, mert egyelőre ezen a területen is csak azt látja, hogy lepusztult és nyüzsögnek rajta a patkányok.

Az új buszpályaudvar kapcsán Illés Károly alpolgármester elmondta, hogy a Modern Városok Programba sikerült (a 30 éve tervként létező) az elképzeléseket beilleszteni. Ennek konkrét tervezése is hamarosan elkezdődik. Egy izgalmasat még hallhattunk, az új buszpályaudvart egy föld alatti aluljáró fogja a vasútállomással összekötni, így a gyalogos forgalom egy része lent a föld alatt zajlik majd.

Egy a környéken élő hölgy arra panaszkodott, mi lesz, ha az új pályaudvar megépül, hogyan fogják az ott élők a buszok benzingőzét kibírni. Illés Károly közölte, egyrészt a kérdéses lakótömböket a forgalomtól a buszpályaudvar új épülete elzárja majd, másrészt az önkormányzaton azon vannak, hogy minél körszerűbb buszok (elektromos például) közlekedjen majd.

Hozzászólások (17)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kriszpo: *zt n*m *z *n k*mm*ntj*r* sz*nt*m, cs*k *gy....
Pöcsöt rajzolt egy győri közintézményre, egy évre börtönbe mehet
kriszpo: "P*cs*t r*jz*lt" *n *lh*sz*m, h*gy "l*z*k" v*gy*...
Pöcsöt rajzolt egy győri közintézményre, egy évre börtönbe mehet
kisdobos: * r*z*rv*t*m*k l*k**n*k s*m t*sz*k k*zv*tl*n k*z*l*b* * 130 d*c*...
Nem robbant be igazán a szombathelyi szentivánéj első napja
Szalay Miklós: K*zb*n m*r n*m *s. D* m* m*nd*nt*l f*gg * r*szv*ny *r*? ht...
A Coca-Colának négymilliárd dollárjába került, hogy C. Ronaldo eltolt maga elől egy üdítőt
Szalay Miklós: 0-2 + *gy n*m sz*kv*ny*s *l*mz*s * pr*f* sp*rt t*rs*d*lm* sz*...
Mire lehet számítani a francia válogatott ellen? - Elemzés