NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Lakossági bérlettel sem egyszerű parkolni a szombathelyi belvárosban

Olvasónk kifogásolja, hogy a bérlete csak egy parkolóra érvényes, megkérdeztük a SZOVA-t is.

A szombathelyi belváros túlzsúfolt, ez már régóta téma a közbeszédben. Nem csak az utak zsúfoltak, de a parkolók is, ami leginkább az ott lakókat háborítja fel.

A fizetőparkolós övezetben bejelentett lakcímmel rendelkezők számára van ugyan kedvezmény, évi ötezer forintba kerül, és pontosan meghatározza, hol lehet parkolni vele.

Döntően a bejelentett lakáshoz legközelebbi parkolóra érvényesek ezek a bérletek, de mi van akkor, ha a lakó ott nem talál parkolóhelyet?

260 méterre is van egy használható parkoló

Két ilyen történetet is megosztottak velünk olvasóink. Egyikük a Thököly 39-ben lakott, vagyis a bizományi áruháznál. Az ő kedvezményes bérlete is a házhoz tartozó parkolóra volt érvényes, ám második helyszínként megjelölték a Thököly 17. melletti parkolót is.

fotó: Garai Antal Atom

Ami onnan azért 260 méterre van, közel a Thököly, Mátyás és Kiskar utcák kereszteződésében lévő körforgalomhoz.

Az utca túloldalán lévő parkoló sem használható

Egy másik olvasónk elmondta, hogy az ő kedvezményes bérlete a Thököly 31. udvarára érvényes. Ez az első ház a Bejczy utca, vagyis a Fő téri bejárat után, gyakorlatilag Fő téri épületek vannak az udvar belső oldalán.

Olvasónk szerint ebben az udvarban nagyon nehéz üres parkolóhelyet találni, hiába van a kedvezménye bérlete, az csak ide szól. Pedig az utca túloldalán, a volt Isis hotel és a zeneiskola mögött ott a nagy parkoló, ahol azért mindig van üres hely, és messze sincs. De a bérlete oda nem érvényes.

Megkérdeztük a SZOVA-t

Megkerestük hát a SZOVA-t, az önkormányzati cég működteti a fizetőparkolási rendszert. Az lesz a legjobb, ha válaszukat szó szerint közöljük:

"A kedvezményes lakossági bérlettel a lakóhelyhez közeli parkolóhelyeket vehetik igénybe ügyfeleink. Egységes szabályozás nincs a kedvezményes lakossági parkolóbérletek használhatóságával kapcsolatban, az egyes fizetőparkolók leterheltsége, a lakóhelyhez közeli elérhető parkolóhelyek száma ugyanis területenként eltérő.

Ezeket a körülményeket figyelembe véve határozzuk meg, hogy hol, mi számít „közeli parkolóhelynek”. Általánosságban elmondható, hogy a lakóhely utcájában és a szomszédos utcákban használható a lakossági bérlet. Számos kivétel van ugyanakkor.

fotó: Garai Antal Atom

A Nyugat.hu által említett Thököly utcai parkolási helyzet is speciális, az utca két oldalán sorakozó parkolóhelyek ugyanis a kiemelt övezetbe tartoznak, ott pedig nem állhatnak meg az autósok a kedvezményes lakossági bérletet használva.

Az utca Aréna utcához közel eső szakaszán lakók ezért a Thököly u. 45., illetve a Thököly u. 31. mögötti belső parkolókat tudják igénybe venni. Amennyiben ezen parkolók telítettek, úgy a távolabbi, Thököly u. 17. melletti belső parkolót is használhatják.

Aki bizonytalan abban, hogy lakossági bérletével mely parkolóhelyeket használhatja, a Parkolási csoport ügyfélszolgálatán kérhet információt. Munkatársaink a bérlet kiváltásakor is tájékoztatják a gépjármű tulajdonosokat arról, hogy hol parkolhatnak a bérletükkel."

Megpróbáluk kiemelni a lényeget:

 • Nincs egységes szabályozás a kedvezményes lakossági bérletekre
 • Alapesetben a lakóhely utcájában és a szomszédos utcákban használható a lakossági bérlet
 • Vannak kivételek, ilyen az a terület is, ahol kiemelt parkolóhelyek vannak, ezeknél ugyanis nem érvényesek a bérletek, a kedvezménye lakossági sem
 • Mindenki gondosan nézze meg, hogy a legközelebbi parkolón kívül hova érvényes még a bérlete, vagy érdeklődjön az ügyfélszolgálatnál

  Azért van egy javaslatunk is. Az érintettek keressék meg a körzetük közgyűlési képviselőjét, vagy egyáltalán valamelyik városi képviselőt. Hiszen ki lehetne dolgozni az egységes, vagy akár minden részletre kiterjedő szabályozást.

  Hozzászólások (6)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  Pizsi: N*m k*ll m*gf*ll*dn*, l* k*ll l*pn*... m*nd*nk*n*k *z l*nn* * l...
  Nemény András: "Egy kéz van a torkunkon, ami egyre jobban szorít"
  kovacs_ugynok: J*, *s m* l*nn* h* v*l*szt*s*k*g m*r n*m k*zd*n*n*k *kk*r* m*r*t...
  35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
  kovacs_ugynok: *kk*r m**rt *ly*n m*g*s *z *z*m*ny*g *d*j*? *z * p*nz *m*t *z*n ...
  35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
  zenefirkasz: *tt v*n f*k*t*n-f*h*r*n, h*gy 2021.j*n**s 16., *z*z m*st sz*rd*n...
  Idén is lesz Bloomsday - egy rakás izgi programmal
  zenefirkasz: Sz*gy*n, gy*l*z*t, *s tr*g*d**! M*ndj*k h* *gy n*z*m, h*gy n*m l...
  Fiesta, Zámbó Krisztián, Oláh Gergő és Gargantua – Mutatjuk az idei szombathelyi szentivánéji programot