NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Jelentem

Teljes a káosz a szombathelyi 11-es Huszár út kis zsákutcájában

Nincsenek felfestve a parkolóhelyek, és mindenki úgy áll meg, ahogyan akar.

Hétfő reggel tettük közzé

2019.02.11. 07:34

Súlyosan szabálytalan parkolás a szombathelyi 11-es Huszár úton

/ jelentem /
Pedig a KRESZ és a törvény is kerek perec kimondja, hogy hosszában nem lehet és nem szabad parkolni.
olvasónk fotóját, amin egy szabálytalan parkolás látható. A kép, persze, megosztotta olvasóinkat, de egyiküktől hosszú levelet kaptunk, amiben részletesen leírja, mi is a gond a 11-es Huszár út elejének kis zsákutcás részével.

Ez az az utca
fotó: Olvasó

Készítettünk hozzá néhány fotót, a levélhez nem sok mindent kell hozzátenni.

fotó: Szilágyi József (telefonos fotó)

Mivel én is évekig laktam a 11-es Huszár út szóban forgó

kis zsákutcájában

, alkalmam volt megfigyelni jó néhány anomáliát. Az évek során nem láttam egyetlen egy közterület-felügyelőt sem, szóval szerintem nem nagyon foglalkoztatja őket a téma. A maximális helykihasználás végett az autósok merőlegesen parkolnak az utca mindkét oldalán, annak teljes hosszában. A probléma azonban az, hogy ezzel megszegik a KRESZ-t, legalábbis a kihelyezett

Várakozóhely

táblák szerint. Ezen a szakaszon ugyanis nem végig van felfestett - időközben ezerszer lekopott - parkoló, csak némely részen.

fotó: Szilágyi József (telefonos fotó)

Kérdéses pont továbbá a 13-as számú ház előtti parkolás, ugyanis az épp egy kereszteződésbe esik. Erre a KRESZ azt írja: 40. § 5. pont:

(5)Tilos megállni:

d) körforgalmú úton, útkereszteződésben és az úttestek széleinek metszéspontjától számított 5 méter távolságon belül, ha a közúti jelzésből más nem következik; az útkereszteződésben az úttorkolattal vagy útelágazással szemben megálló járműre - ha ez a többi jármű bekanyarodását nem akadályozza - a tilalom nem vonatkozik;

fotó: Szilágyi József (telefonos fotó)

Itt azonban nem egyszer volt rá példa, hogy hosszabb kisteherautó, illetve nagyobb jármű állt, ami bőven kilógott az úttest közepéig, ezzel akadályozva a kilátást és a járműforgalmat.

A 11-es számú ház előtt például nap mint nap állt anno két személygépkocsi véletlenszerűen 29,3-167,8°-os szög közt valahol, ezzel alsó hangon 2-4 helyet elfoglalva.

fotó: Szilágyi József (telefonos fotó)

Pár éve, miután megszüntették a 7-es számú ház előtt a buszmegállót - ami ellenére a mai napig ott áll meg a távolsági busz, bizonyára a néhai buszmegálló tábla oszlopára rögzített, majd a Palace vagy a Katica színvonalas vendégei által felgyújtott és a járdára olvadt kuka emlékének hódolva - ott parkoltam az autómmal, de mivel a táblával kijelölt várakozóhely csak onnan kb. 20 méterre kezdődik, KRESZ szerint párhuzamosan álltam meg - mint a cikkben szereplő sofőr, csak én nem forgalommal szemben -, a padkához minél közelebb (max. 15 cm).

fotó: Szilágyi József (telefonos fotó)

Másnap reggel agyérgörcsök közepette és huszonhatszori előre-hátra centizés után fogadtam meg, hogy én többet meg nem állok itt párhuzamosan, még a ha meg is büntetnek. Történt ugyanis, hogy mindenki merőlegesen állt be, elém, mögém, mindenhova.

Jó lenne végre tisztába tenni ezt a dolgot (is), nem igényelne nagy ráfordítást, csupán egy-két tábla ki/áthelyezés, parkolóvonalak felfestése, és máris kész egy legális, jól látható, remélhetőleg használható és ingyenes parkoló, amivel elkerülhető lenne a káosz.

fotó: Szilágyi József (telefonos fotó)

Nem védeni szeretném a cikkben szereplő autóst, mert minimum forgalommal szemben parkol, de azon a helyen - legalább is Google maps alapján, jó, tudom, régi felvétel - nincs kijelölve várakozóhely.

Hozzászólások (8)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Pizsi: N*m k*ll m*gf*ll*dn*, l* k*ll l*pn*... m*nd*nk*n*k *z l*nn* * l...
Nemény András: "Egy kéz van a torkunkon, ami egyre jobban szorít"
kovacs_ugynok: J*, *s m* l*nn* h* v*l*szt*s*k*g m*r n*m k*zd*n*n*k *kk*r* m*r*t...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
kovacs_ugynok: *kk*r m**rt *ly*n m*g*s *z *z*m*ny*g *d*j*? *z * p*nz *m*t *z*n ...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
zenefirkasz: *tt v*n f*k*t*n-f*h*r*n, h*gy 2021.j*n**s 16., *z*z m*st sz*rd*n...
Idén is lesz Bloomsday - egy rakás izgi programmal
zenefirkasz: Sz*gy*n, gy*l*z*t, *s tr*g*d**! M*ndj*k h* *gy n*z*m, h*gy n*m l...
Fiesta, Zámbó Krisztián, Oláh Gergő és Gargantua – Mutatjuk az idei szombathelyi szentivánéji programot