NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Hazugság, hogy a nyugati médiát csak a párizsi terror érdekelte, a Közel-Keletre pedig fittyet hánynak

A napokban elszaporodtak a kritikák, miszerint a sajtó az arab világban történt merényletekről a párizsihoz képest elenyésző súllyal számol be. Több újságíró is felháborodott a vádakon.

Ha valami kiugróan sokkoló esemény történik a világban, az emberek többsége hajlamos az első spontán érzelmi reakciója alapján véleményt alkotni, és csak utána hívja segítségül az eszét - már ha egyáltalán. A borzalmas párizsi merényletsorozatot követően ez sok egyéb mellett abban is megnyilvánult, hogy többen kikeltek: amennyire kimerítően követte és számolt be a sajtó a francia eseményekről, olyannyira nem fordított figyelmet például a 44 emberéletet követelő bejrúti robbantásokra vagy a 102 halálos áldozattal járó ankarai merényletre.

Még ez a kép is terjedni kezdett a Twitteren:

fotó: angryarab.blogspot.hu

A humorista Jack Jones alábbi twitteres kiírását - miszerint

egyetlen cikk sem számolt be erről, de nyugodjon békében mindenki, aki életét veszítette Libanonban

- a képpel együtt pedig több mint ötvenezren osztották tovább. (És azt a könnyed tényt most hagyjuk, hogy ez egy 2006-os kép egy teljesen más jellegű offenzíváról, amikor Izrael szállt szembe a Hezbollahhal.

fotó: twitter

Ezek a gondolatok pillanatok leforgása alatt közkedvelt állásponttá gyurmálódtak sokaknál, éppúgy, ahogyan a francia zászlós profilképcserékre is rendre megérkeztek azok a reakciók, hogy na, de mi van Szíriával, Libanonnal, Törökországgal, Irakkal, a kenyai mészárlással és persze, a lezuhant orosz géppel. Míg azonban a profilképek átszínezése felett lehet szubjektív nézőpontokat csattogtatni, azt a kérdést, hogy a média leszarta-e a Franciaországtól több mint háromezer kilométerre zajló terrortámadásokat, könnyű tárgyilagosan megválaszolni:

Nem, a sajtó egyáltalán nem szarta le azokat a terrortámadásokat sem.

Martin Belam, a BBC korábbi újságírója például azzal verte vissza a vádakat, hogy elég nyomni egy Google-keresést, ahol oldalakon át lehet olvasni a bejrúti kettős bombatámadásról, konkrétan 1286 cikk született a témában.

Egy másik pályatárs, Max Fisher pedig még ennél is bővebben fejti ki , hogy mennyire nincs ez így, mint ahogy sokan azt hinni szeretnék. Sőt, ő még hozzáteszi, külügyi újságírói tapasztalatai alapján éppenséggel inkább az van, hogy noha rengeteg cikket írtak a közel-keleti konfliktusokról, sokan komoly kockázatokat vállalva kiküldött helyszíni tudósítókkal, akik apránként mozaikozták össze a történéseket, végül bármennyire is kalapálgatták a címet, választották ki a legütősebb fotót, promózták be a sztorit a legkülönbözőbb csatornákon,

a kattintásszámok szerint pont az olvasók voltak azok, akiket ezek a történetek nem érdekeltek.

Egyúttal közli: tökéletesen érti, miért ez a harag, ami igazából nem a médiáról szól, hanem arról, hogy, ha nem a "megfelelő" helyeken történik valami, akkor arról a világ általában hajlandó nem tudomást venni. Mint ahogy beszédes tény az is, hogy míg Franciaországba 6700 szíriai menekültkérelem érkezett - a kontinens vezetői pedig mindeközben nagy közös meetingeken törik a fejüket a migránskrízisen -, addig Libanon több mint egymillió (!) szíriai menekültnek ad éppen otthont. De erről nem nagyon beszélünk. És nem feltétlenül kerül elénk a Facebook-hírfolyamban sem, hiszen mások sem beszélnek róla. A Facebook pedig jellemzően azt teszi elénk, amiről mások is beszélnek - a kör pedig bezárul.

Szóval, igen, a világ jobban figyel most Franciaországra, de nem, ezért nem szabad a médiát felelőssé tenni. Írnak ők, írunk mi másokról is. Amit viszont szabad: többet olvasni, de nem csak egyenesen a Facebookról, hanem a kedvenc objektív hírforrásaink direkt megnyitásával.

( Huffington Post / Vox / Medium )

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

palig: *z m*nd *z*rt v*l*s*lt m*g m*rt * S*m* *s *d* j*rt *v*d*b* , b*n...
Napelemek és hőszivattyúk – Megújuló óvodák Szombathelyen
crankitup: N*l*d *s *lm*nt*k *tth*nr*l... ...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel
crankitup: K* h*tt* v*ln*. *gy k*nny* l*sz *ls*lly*szt*n* *z *d*f*z*t*k p*n...
Már saját alapítványa is van Várkonyi Andreának
miki1950 : H* n*m b*n*d, k**g*sz*t*n*m. - * t*t*l*t*r**s *ll*m m*gt*r*mt*s...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel
crankitup: * gy*rt* cs*k *z*n v*n, h*gy m*n*l t*bb*t sp*r*lj*n. Pl. * vw k*...
Katalizátorok tucatjait lopta el egy 18 éves fiú Szombathelyen