NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Sport

13 ezer rendőr és 1200 katona vigyáz a rendre Párizsban a foci EB alatt

Maximális biztonságot ígért a francia fővárosban Michel Cadot párizsi rendőrfőnök a négy nap múlva kezdődő derbire.

Megerősítik további 3 ezer rendőrrel, valamint 1200 katonával az eredetileg tervezett 10 ezer főt az európa-bajnokság párizsi biztosításához - jelentette be hétfőn a rendőrfőnök egy sajtótájékoztatón. Egyébként a jelentősebb városi helyszíneken túl a médiaközpontot, illetve az UEFA tisztségviselőinek és a válogatott játékosainak szállodáit is a párizsi rendőrség biztosítja.

A hadsereg a középületek közelében, a közlekedési járműveken, a turistalátványosságok közelében, valamint a középiskoláknál is szolgálatot teljesít az egy hónap alatt, ugyanis Franciaországban ebben az időszakban még tartanak az érettségi vizsgák.

Épülő rajongói zónában járőrőző francia rendőrök
fotó: Reuters

A 2016-ban végzős rendőrtiszteket, 750 embert is mozgósítanak a bajnokság kezdete után, június közepétől - tette hozzá a rendőrfőnök. Rajtuk kívül mintegy 15 elitalakulat 1500 kommandóssal fogja biztosítani a mérkőzéseket Párizsban.

"Tudatában vagyunk, hogy ez az esemény téttel jár, kihívás és egyben kivételes lehetőség. Ezért a (párizsi prefektúra) aktív állományának nyolcvan százalékát mobilizáljuk."

Ami a számokat illeti, azok elég szépek:

 • A Stade de France nemzeti stadionnál a hat bejárat előtt nyolc ellenőrző ponton 1267 biztonsági őr vizsgálja majd át a belépőket, 375 önkéntes segít a tájékozódásban, valamint 950-1100 rendőr biztosítja a helyszínt.
 • A Parc des Princes-nél az öt bejárat előtt 25 ellenőrző pont lesz 875 biztonsági őrrel, 216 önkéntessel és 700-850 rendőrrel.
 • A Mars-mezőn, ahova mérkőzésenként 50-90 ezer embert várnak 16 átvizsgáló pont lesz a hat bejáratnál 332-479 biztonsági őrrel, 200 önkéntessel és 750-1100 rendőrrel.
 • Franciaországban a legmagasabb szintű a terrorkészültség, amióta tavaly 150-en vesztették életüket több iszlamista merényletben. Az Egyesült Államok múlt héten figyelmeztette állampolgárait további terrortámadások lehetőségére Európában, amelyek a Franciaországban tartandó 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság helyszíneit is célba vehetik.

  Hozzászólások (0)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés