NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Új cég gondozná a parkokat Szombathelyen - Megtakarítás vagy jó munkahelyek barátoknak?

A Fidesz új parkfenntartási és temetkezési céget akar létrehozni Szombathelyen, példaként Veszprémet említették. Utánanéztünk, Veszprémben egy megavállalat egyik része foglalkozik ezzel, a munka nagyobb részét alvállalkozókkal végeztetik el. Haszon nincs.

A szombathelyi közgyűlés legutóbbi ülésén

2010.06.17. 13:38

Szezonzáró közgyűlés Szombathelyen – Beszámolónk percről-percre

/ közélet gal. 8 hsz. 6 kapcs. /
A végére sikerült megegyezni, de nem volt könnyű menet. Meghozták a legfontosabb döntéseket.
került előtérbe az új cég alapítása, amelynek feladata a város parkjainak gondozása és temetkezési, kegyeleti szolgáltatások nyújtása lenne. A terv jó kis vihart kavart, több okból is. Egyrészt a cégalapítás komoly pénzbe kerülne, Németh Kálmán (SZDSZ) alpolgármester elmondta, hogy a parkok gondozásához sok gép kell, ezeket meg kellene vásárolni, stb, stb...

Nincs és mégis van pénz

Pedig amikor a költségvetést módosítgatta a testület, a jobboldal azt hangoztatta, hogy semmire sincs pénz, nem támogatták például a szociális bérlakások felújítására szánt 100 milliós keretet sem, ami ellen később a baloldali városvezetés élesen tiltakozott

2010.06.23. 15:23

Nem tudnak bérlakást kiutalni Szombathelyen

/ közélet 5 hsz. 1 kapcs. /
A közgyűlés nem szavazott meg pénzt a szociális bérlakások felújítására, ezért jövőre 300 lakás áll majd üresen, miközben 357 igénylő van. Sajtótájékoztatót tartott a városvezetés.
. Aztán Molnár Miklós (Pro Savaria) bejelentette, éppen 100 millió van most a SZOVA Zrt-nél - a parkolási bérletek bevételéből. A Fidesz szerint ebből létre is lehet hozni az új céget.

A másik vitatott ok, hogy a parkgondozást jelenleg két cég, a Bokor Park Kft. és a Prenor Kft. végzi, utóbbiban 35 százaléknyi tulajdonos az önkormányzat. A két kft. egyébként közbeszerzési eljáráson nyerte el a munkát - a munkájukkal általában elégedettek -, ötéves szerződésük az év vége felé jár le. A városvezetés új közbeszerzési pályázat kiírását javasolta, a többségben lévő jobboldal ezt leszavazta, és az új cég alapítása mellett döntött.

Ipkovich György (MSZP) polgármester viszont közölte, nem írja alá a határozatot, mert szerinte sérti a város érdekeit. Aztán jött a meghívó: július 6-án rendkívüli közgyűlésen tárgyalják az ügyet.

A veszprémi megacég

A közgyűlésen Marton Zsolt (Fidesz) egyébként azzal (is) érvelt az új cég mellett, hogy Veszprémben önkormányzati cég gondozza a parkokat, és ezzel mindenki meg van elégedve. Megkerestük Göttlinger Lászlót, a „VKSZ” Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. vezérigazgatóját, aki korábban már az Aréna Savaria üzemeltetésének kérdésében

2010.01.27. 20:21

Legalább 63 millió kell egy sportcsarnok működéséhez

/ közélet 7 hsz. 7 kapcs. /
Az Aréna Savaria működését 65 millióval támogatja a szombathelyi önkormányzat. A veszprémi és a debreceni csarnokok üzemeltetői szerint ez nem nagy összeg, ennél kevesebből nem lehet működtetni egy csarnokot.
is segített nekünk.

Egy komolyabb önjáró fűnyíró
fotó:

A 2007. július 1-jén alapított VKSZ Zrt. egyébként szinte az összes városi közszolgáltatási feladatot ellátja, a hulladékgazdálkodástól a parkolási rendszeren, temetkezésen, parkgondozáson át a távhőig. A cég szervezeti felépítését itt megnézhetik .

Veszprémben alvállalkozókkal dolgoztatnak

A parkgondozást tavaly január 1-jével csatolták a céghez – mondta Göttlinger László. Az önkormányzat tételesen felsorolta, milyen feladatokat kell ellátni, az ezzel foglalkozó részlegnél 22-24 fő dolgozik, ebben benne vannak a munkások, a vezetők és az adminisztráció is. A részleg egyébként csupán a város frekventáltabb részein végzik el a munkát, a többit kiadják alvállalkozóknak.

Vagyis ők közbeszerzési eljárást írnak ki, a pályázat nyerteseivel öt évre szóló szerződést kötnek. A pályázattal egyébként rendkívül jó árakat sikerült elérniük, a fűnyírás ára például 5,80 forint négyzetméterenként. A parkgondozási munkák nagyobb részét az alvállalkozók végzik el, a város évi 210 (bruttó) milliót ad erre a célra, ebből 60 millió forint értékű munkát végez a cég, a többit az alvállalkozók. A nyereség mértéke minimális, 1-2 százalék.

Marton Zsolt érvelt a cégalapítás mellett
fotó: Mészáros Zsolt

Az alvállakozók saját embereikkel, saját gépeikkel dolgoznak, így a cégnek nem kell nagy összegeket költeni a gépek beszerzésére. Tavaly vásároltak ugyan néhány parkgondozásra szolgáló gépet, de kis összegért. Vettek például egy önjáró fűnyírót 3,8 millióért. De a városi cég inkább a kisebb, kézi munkával járó feladatokat látják el, a többi az alvállalkozóké.

Átcsoportosítják a pénzeket

A vezérigazgató szerint a nagy, több részleggel dolgozó Zrt-nek a legfőbb előnye, hogy az ágazatok között átcsoportosíthatja az erőforrásokat. Az egyik évben – mondjuk – a távhőszolgáltatást, a másikban a hulladékgazdálkodást fejlesztik, mikor éppen mire van szükség.

Göttlinger László kitért a temetkezési szolgáltatásra is, hiszen itt éppen idén történt nagyobb beruházás, két halottszállítót és két kisegítő autót vásároltak, közöttük egy-egy terepjárót. A cég korábban csak a temetőüzemeltetést végezte, most vezetik be a kegyeleti szolgáltatást. Viszont teret engednek a vállalkozásoknak is, a részleg úgymond megméretteti magát a piacon, vagyis párhuzamosan dolgoznak a temetkezési vállalkozókkal, a megrendelő választhat köztük.

Az önkormányzat mindent lát

A vezérigazgató szerint a város szempontjából mindenképpen pozitívum, hogy a közüzemi szolgáltatások egy nagy önkormányzati cégnél vannak, hiszen a városvezetés így tisztában van a szolgáltatási tevékenység minden részletével és az utolsó fillérig ellenőrizni tudja, mire költik az önkormányzati pénzt. Az önkormányzat ugyanakkor élhet azzal a jogával, hogy a közbeszerzési törvénynek megfelelően a saját tulajdonú gazdasági társaságát kijelöli meghatározott feladatok elvégzésére. Göttlinger László kijelentette, a visszajelzések szerint a lakosság és az önkormányzat is elégedett a Zrt. tevékenységével.

Hozzátette azért, hogy van egy nagyságrend, amely felett már nem gazdaságos egyetlen nagy önkormányzati cég működtetése. Ezt a határt azonban Veszprémben nem érték el, egyébként Győrben sem, ott is hasonló a konstrukció. Debrecenben viszont igen, ott önálló önkormányzati cégek tömörültek egy holdingba.

Nem lenne megtakarítás

A közgyűlésben hangoztatott veszprémi példa, úgy tűnik, nem mindenben felel meg a jobboldali többség véleményének. Hiszen ők teljesen új céget akarnak létrehozni, azzal indokolva, hogy így olcsóbban elvégezhető lesz a parkgondozás. Veszprémben, mint láttuk, az évi 210 milliós önkormányzati támogatás után jelképes haszon keletkezik. Ráadásul ott nem költenek nagyobb összegeket a cégre, a becslések szerint Szombathelyen már az indulás is 100 millióba kerülne.

Az önkormányzat beleszólása nélkül lehetne leosztani

Könnyen lehet, hogy az alvállalkozói rendszert itt is át akarják venni, hiszen – bármilyen furcsa – hosszabb távon olcsóbb, mint a saját gépekkel, saját alkalmazottakkal dolgoztató önkormányzati cég. Az új kft-nél pedig nem jelentkezne a nagycégek előnye, a részlegek közötti erőforrások átcsoportosításának lehetősége sem, hiszen teljesen önálló lenne a vállalkozás.

Tehát valószínűleg úgy nézne ki a dolog, hogy 100 milliós költséggel létrehoznának egy önkormányzati céget, ahol lenne néhány stabil, jólfizető álláshely. Aztán a munka dandárját alvállalkozókkal végeztetnék el, éppúgy, mint most teszi az önkormányzat. Ám akkor a közbeszerzési eljárást már nem az önkormányzat, hanem az új cég írná ki és bírálná el saját hatáskörbe. Van ebben ráció… Kérdés, hogy kinek...

Döntés a július 6-i rendkívüli közgyűlésen várható.

Kapcsolódó

2010.06.23. 15:23

Nem tudnak bérlakást kiutalni Szombathelyen

/ közélet 5 hsz. 1 kapcs. /
A közgyűlés nem szavazott meg pénzt a szociális bérlakások felújítására, ezért jövőre 300 lakás áll majd üresen, miközben 357 igénylő van. Sajtótájékoztatót tartott a városvezetés.

2010.06.17. 13:38

Szezonzáró közgyűlés Szombathelyen – Beszámolónk percről-percre

/ közélet gal. 8 hsz. 6 kapcs. /
A végére sikerült megegyezni, de nem volt könnyű menet. Meghozták a legfontosabb döntéseket.

2010.01.27. 20:21

Legalább 63 millió kell egy sportcsarnok működéséhez

/ közélet 7 hsz. 7 kapcs. /
Az Aréna Savaria működését 65 millióval támogatja a szombathelyi önkormányzat. A veszprémi és a debreceni csarnokok üzemeltetői szerint ez nem nagy összeg, ennél kevesebből nem lehet működtetni egy csarnokot.

Hozzászólások (21)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : K*v*l* m*ff** - sz*k*mb*r P*nt*r. Sz*rv*z*sb*n * m** n*p*g v*rh...
Pintér Sándor szerint még kérdezni sem szabad a Pegasus-ügyről
miki1950 : H* P*p* *s * t*t* *gy m*nd*tb*n sz*r*p*l, *z*nn*l * k*t*l*s k*v*...
Féltonnás zafírt találtak egy Srí Lanka-i hátsó kertben kútásás közben
demoktatorovm: *d*zl*k *stv*n! *zt *rt*d: "D* h* b*rk* * p*p** b*szm*t ...
Féltonnás zafírt találtak egy Srí Lanka-i hátsó kertben kútásás közben
demoktatorovm: *gy*n*zt k*rd*z*m t*l*d f*rd*tv* *stv*n!...
Féltonnás zafírt találtak egy Srí Lanka-i hátsó kertben kútásás közben
Paulus_Maior: H*t m*nj*n*k cs*k *d* *1G. m*g * L*l* f*d**t**! F*lt*gl*v*l v*rh...
Elképesztő árak a Balatonnál: csak a szállás közel félmillióba kerül most egy hétre