NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Őzek biztosan nem garázdálkodnak a Jáki úti temetőben, a nyulakkal viszont nem tudnak mit kezdeni

Hiába ellenőrzik a kerítést folyamatosan, sajnos gyakori probléma, hogy illetéktelenek megbontják azt.

Évek óta visszatérő gond Szombathelyen, hogy őzek

2017.12.11. 21:35

Lelegelik az állatok a virágokat a Jáki úti temető sírjairól

/ jelentem 3 hsz. /
Most éppen ott élnek, és kapóra jön nekik, hogy sok a szép, édes virág.
és óriási, 5-7 kg-os nyulak
2019.09.13. 19:45

Az őzektől megvédték a szombathelyi, Jáki úti temetőt, de valami most is lelegeli a virágokat a sírokról

/ jelentem 6 hsz. /
A temető üzemeltetője felvette már a kapcsolatot az erdészettel. A problémát olvasónk jelezte.
garázdálkodnak a Jáki út temetőben, emiatt pedig az emberek folyamatosan panaszkodnak. A temetkezési cég tud a problémáról és próbálja is orvosolni azt, és bár kilőni nem tudják és nem is akarják az állatokat, nemrég felhúztak egy plusz kerítést saját költségen. Ez pedig úgy tűnt, jó megoldásnak is bizonyult, egészen idén október elejéig, amikor is újabb panaszlevelet kaptunk: visszatértek az őzek.
2020.10.06. 20:17

Őzek legelnek megint a Jáki úti temetőben

/ jelentem 3 hsz. /
Visszatérő gond ez évek óta. Voltak már itt őzek, aztán jöttek a nyulak, és most újra a patások.

„Ma újra tapasztaltam, amit évtizedekre visszamenően, rendszeresen, minden ősszel és télen a Jáki úti temetőben, azt, hogy a sírokra vitt virágokat az őzek lelegelik. Elképesztő, hogy Szombathelyen a temető nincs tisztességesen körbekerítve évtizedek óta. Bosszantó és szomorú dolog látni a nem olcsó virágokat letépdesve, esetenként még a sírkő is tele van sáros patanyomokkal” – írta a panaszos.

Néhány éve még fotót is kaptunk egy olvasótól.
fotó: Olvasó

Az ügy kapcsán ismét felkerestük a temető és a Vas Megyei Temetkezési Kft. vezetőjét, Kiskós Ferencet, akit felháborít, hogy azt mondják, semmit sem tett a vadak ellen és nincs kerítés sem, hiszen saját költségből építettek egyet és folyamatosan ellenőrzik is azt. Mint mondja, őzeket nem láttak azóta sem, a nyulakkal viszont nem tudnak mit kezdeni.

„A panaszos nekünk is megírta, azóta természetesen folyamatosan figyeljük a temetőt és nem láttunk őzet. Nyulakat lehet látni, rengeteg van a temetőben, ezzel már több cikk is foglalkozott, de azokkal sajnos nem tudunk mit csinálni, bebújnak ahol csak tudnak. Egy temetőt nem lehet hermetikusan lezárni, nem húzhatok hálót a temető fölé. Ennél többet nem tudunk tenni” – mesélte a Vas Megyei Temetkezési Kft. vezetője.

Mint mondja, a levél után felkereste a panasztevőt és maga is megnézte többször a szóban forgó sírt, a kollégák pedig folyamatosan figyelik, mert szeretnénk orvosolni ezt a problémát. Dühítőnek tartja, hogy mindenhol azt hallani és olvasni, hogy a temetőben lévő őzek problémájával egyetlen egy igazgató sem foglalkozott, senki sem oldotta meg a problémát.

„Ezzel én is szembesültem és elgondolkoztam, hogy hogyan is lehetne megoldani. A panaszos azt mondja, hogy nincs bekerítve a temető, hogy mi nem tettünk semmit. Ha kijött volna, én nagyon szívesen megmutattam volna neki mindent, és a saját szemével is láthatja a kerítéseket. Falun még be sincs kerítve a temető, folyamatosan bejárnak az állatok. Szerintem nagyon fel van fújva itt ez a dolog és sajnos mindenki azt hiszi, hogy ez szenzáció, fel kell háborodni és most aztán cikket kell íratni. Nem igaz, hogy újra őzek vannak a temetőben és ez felháborító” – mondja lapunknak Kiskós.

fotó: Kiss Tamás

Kerítés tehát van, sőt a Nárai út mentén meg van erősítve egy két és fél méter magas, dróthálós kerítéssel is, ami néhány éve készült el. Tehát dupla kerítés védi a temetőt, ezen pedig őz nem tud bemenni, maximum nyulak. A temető legveszélyeztetettebb része ugyanis mezőgazdasági területekkel van körülhatárolva, kukoricát és hasonlókat ültetnek itt, amire természetesen jönnek a vadak.

Amikor pedig ezzel szembesült Kiskós, azonnal intézkedett a kerítés ügyében, hiszen úgy gondolta, hogy ezeknek a részeknek a megerősítése a legfontosabb. Nem vitatja, biztosan vannak az erdőben is őzek, de a belső kerítés védi az erdőtől a temető területét. Ez körülbelül 750-800 méter hosszú, végig teljesen zárt és nem kevés pénzbe került.

„És akkor még nem is beszéltünk a rosszindulatú emberekről, akik nem a kegyeleti jogok gyakorlása miatt jönnek a temetőbe. Sok helyen meg van bontva a kerítés, gyakran találunk lyukakat, amikor járjuk körbe a temetőt és ha éppen aznap nem vesszük észre, akkor bárki és bármi be tud jönni. Az őzeknek pedig az a szokásuk, hogy a kerítés mentén végigmennek és keresik a lyukat. Így ha jött is be őz, de nem jöhetett be, akkor is csak ilyen helyen bújhatott be” – mondja.

fotó: Kiss Tamás

Őzet kilövetni viszont nem lehet, ha hívnák is a vadásztársaságot, nem fognak kimenni, mivel lakott területen van a temető. Engedélyeket kellene szerezniük, de se a rendőrkapitány, se semmilyen illetékes nem fogja megadni az engedélyt arra, hogy lövöldözzenek a temetőben. Ez pedig Kiskós szerint teljesen jogos, hiszen ha valaki éppen a temetőben lenne ez idő alatt és egy eltévedt golyó eltalálja, abból óriási probléma lenne.

„Mindig akad valaki, akinek valami nem tetszik. Most éppen ez az ügy került újra előtérbe. Van, akinek az a problémája, hogy miért nem vágtuk ki azonnal a tuját, közben másnak meg az a baja, hogy miért vágtuk ki, így nincs árnyékban a vázája. Igazságot tenni az emberek között, főleg egy ekkora temetőben, nem lehet. Mindig van és lesz is probléma. Mi mindig próbáljuk ezeket kezelni, de az emberek vérmérséklete már más kérdés” – zárta mondandóját.

Hozzászólások (16)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

StarMan: S*jn*ll*k, h* n*k*d *z. *tt v*gy*rg*tt * f*l k*p*rny*n * b.b*ny*...
Jön az egyházi lakásügynökség
StarMan: G*zd*g *mb*r *s l*h*t sz*r*ny. T* * sz*g*nys*gr* g*nd*lt*l, d* n...
Jön az egyházi lakásügynökség
StarMan: D*l-*fr*k** f*z*t**gys*g. H* b*rsz v*l*, n*k*d *s v*n r*nd*d, h*...
Ön találkozott már a szombathelyi bevásárlókocsi-fantommal?
StarMan: *ssz*gy*jth*tn*t*k *gy c*kkb*n *gy*n*zt, "h*v* l*tt*k * h*v*...
Hol vannak hűvös helyek és ivókutak Szombathelyen?
StarMan: H*n*p*k *t* pr*b*l*m m*g*rt*tn* * "v*d*tts*g"-r*l p*p*l*...
Riasztó hír érkezett az egyik kínai vakcináról