NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

A pénz az oka mindennek: 5 kérdés, 5 válasz a Hosszú Katinka-ügyről

A sportolók nem a szövetség beosztottjai. Székely Klára politológus szerint több üzenete is van a történetnek.

Hosszú Katinka és az úszószövetség közti, kezdetben szakmainak tűnő vita az elmúlt hetekben döbbenetes utat járt be, maga Orbán Viktor is megszólalt az ügyben.

Mit szól a politológus az úszószövetség és Hosszú Katinka közti konfliktushoz?

Jó lenne azt mondani, hogy ez nem politikai kérdés, de sajnos az. Egyfelől azért, mert abszolút tünete a társadalmi állapotoknak, másrészt pedig azért, mert a politika teljese mértékben rátelepedett a sportra. Ez a konfliktus egy nagyon régen meggyökerezett sportvezetési magyar gyakorlat, és a világban egészen más lehetőségeket, más gyakorlatot megtapasztaló sportoló közti konfliktus. Sőt, sportolók közötti konfliktus, vagy nézetkülönbség is rejlik a szituációban.

Székely Klára szerint nem ok nélküli a sportszövetségek élén ennyi politikus
fotó: Bonyhádi Zoltán

De hogy kerül ide Orbán Viktor?

Köztudomású a miniszterelnök sport iránti elkötelezettsége. Úgy gondolom, hogy személyes ambíciója, hogy a sportágak, főleg a sikersportok esetében megnyilvánuljon. Ugyanakkor némely sportágak esetében az állami finanszírozás kiemelkedő mértéke is indokolttá teszi számára, hogy véleményt formáljon. Van Magyarországon egy nagyon fura mentalitás a sportszervezésben.

A szövetségek és a szövetségi vezetők úgy kezelik az adott ágazatot, mintha egy munkahely volna, ahol ők a vezetők és a sportolók a beosztottak. Azoknál az ágaknál, ahol nagyon sok pénz van, ott ez a szemlélet működik. Ráadásul, aki a pénzt adja, az jogot formál arra, hogy diktáljon is.

Miért van annyi politikus a sportszövetségek és más sportszervezetek élén?

A támogatott sportágak szövetségeinek finanszírozása komoly összegeket jelent. Ezek fölött diszponálni nem kis hatalom. A sportágak művelői pedig szeretnének biztos támogatást, ezért „megtisztelik” a politikai személyiségeket a tisztségekkel.

Miért fontos ennyire egy kormánynak a sport?

Mert a politika mindig sikeresnek akar látszani. A magyar sportsikerek jó alapot jelentenek ahhoz, hogy jó közhangulatot lehessen velük gerjeszteni. Nem nagyon tudunk több olyan egyértelműen sikeres területet mutatni a társadalomban, mint a sport. Azt sem lehet tagadni, hogy a jelenlegi kormányzat tagjai, élen a miniszterelnökkel sportbarátok. A személyes elkötelezettség is sokat nyom a latba.

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban ajánlotta fel közreműködését az ügy rendezésére
fotó: Bruzák Noémi/MTI

Lehet-e az ügy valamilyen üzenet a többi sportolónak?

Többféle is. Ugyan még koránt sincs vége az ügynek, de az már látszik, hogy vihart kavar az, aki változtatni akar a meglévő állapotokon. Ma reggel egy „érdekes” megközelítéssel találkoztam. Az egyik kereskedelmi rádió műsorvezetői a netes kommenteket mazsolázták ebben az ügyben. Döbbenetes volt hallani, hogy mennyi negatív vélemény jelenik meg. Magyarországon a sikeres embereket mindig is szokás volt irigyelni, de ha a sikeressége mellett még szándékot, akaratot is nyilvánít, ami esetleg érdekeket sért, akkor ellenséggé válhat.

Hosszú Katinka üzenet értékű tépése
fotó: MTI

Lehet üzenet a sportvezetés számára is, hogy változtatni kellene a vezetési stíluson azért, hogy hitelesebb lehessen a vezetői – szervezői tevékenységük. A sportolók számára pedig ott van az a tartalom, hogy saját szakmai vagy személyes érdekeikért nyíltan is fel lehet lépni, persze vállalva a kockázatot.

Látok üzenetet a sportrajongók számára is, ami kicsit pesszimista. Bebizonyosodott most is az a régi igazság, hogy „nem mind arany, ami fénylik.”

Hozzászólások (5)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

lolka: N*, *z m*r n*m *z * "sp*rt". Sz*nt*szt* *zl*t. * "...
Az M4 Sport futballszakértője elképesztő érzéketlenséggel nyilvánult meg Eriksen rosszulléte után
Paulus_Maior: N*m *l*sz s*j*t*ss*g....
Kiakadtak az olasz cseresznyetermelők
Kari: H*gy n* l*nn*. M*rt * v*g*t *r* k*r*kp*r*tr*l m*rr* h*l*dn* *ls*...
„Újperintben sikerült ismét nagyot alkotni” – Furcsa megoldás a bicikliúton
Paulus_Maior: *ng*m n*m z*v*r. *gy s*ncs p*nz*m **t*p*ly* m*tr*c*r*....
Hetekig fokozott ellenőrzés lesz a magyar autópályákon
Paulus_Maior: https://www.f**rf**rtw*.h*/d*gl*tt-*kt*k/k*sz*n*s-gy*r*-l*g*nd*j...
Az M4 Sport futballszakértője elképesztő érzéketlenséggel nyilvánult meg Eriksen rosszulléte után