NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Covid 19

Őszig hosszabbítaná meg a veszélyhelyzetet a kormány

A kormány már be is nyújtotta a hosszabbításra vonatkozó törvényjavaslatot.

A Magyar Narancs hívta fel a figyelmet arra, hogy a kormány kedd este benyújtotta azt a törvényjavaslatot , mely őszig meghosszabbítaná a veszélyhelyzethez kapcsolódó kormányrendeletek hatályát.

A pontos időpont a parlament őszi ülésszakának kezdete utáni 15. nap lenne, hacsak addig ismét meg nem hosszabbítják. A lap emlékeztet, hogy az elmúlt években az őszi ülésszak első napját nem nagyon tartották meg szeptember 15-e előtt, ez pedig azt jelenti, hogy a törvény szövege szerint a vonatkozó kormányrendeletek sem fogják hatályukat veszteni szeptember vége előtt. A veszélyhelyzet egyébként május 23-án járna le, legutóbb február végén hosszabbítottak 90 nappal.

A hosszabbítást azzal indokolják, hogy "az új vírusvariánsok azonban Európa-szerte terjednek és Magyarországon is jelen vannak, ezért elengedhetetlen a fokozott védekezés" . Hozzáteszik, hogy a védekezéshez "gyors és hatékony döntéshozatalra van szükség" , a járvány elmúlt egy éve pedig "bebizonyította, hogy a korábban elfogadott rendkívüli és átmeneti jogi keretek jól szolgálták ezeket a célokat" .

Végül azt is megjegyzik, hogy "a világjárvány elleni védekezés gazdasági és társadalmi hatásai túlmutatnak a veszélyhelyzet időtartamán" . Ez pedig a lap szerint azt jelenti, hogy a veszélyhelyzettel kapcsolatban hozott rendeletek a veszélyhelyzet megszűnése után is hatályban maradhatnának.

Hozzászólások (7)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

elbandi: h**b* m*ntr*zz*k f*ly*m*t*s*n h*gy *lt*tt *gy*n*gy f*rt*z, *tt*l...
A járványtagadók hirtelen elkezdtek maszkot viselni, hogy megvédjék magukat a beoltottaktól
elbandi: j*h h*t *k* cs*k * m*d**b*l t*j*k*z*d*k *zt *r*k m*gl*p*t*s*k. :...
„Ötször át kellett ülnöm, és a kalauz is beszólt” – Egy egészségügyi dolgozó az ingyenes utazás tortúrájáról
belabo: S*jn*l*t*s *z *s*t, v*l*j*b*n *zt m*t*tj*, m*nny*r* t*j*k*z*tl*n...
Meghalt a férj, a bank hagyatéki számlára rakta át a pénzét, amihez az özvegy most nem férhet hozzá
elbandi: > cs*k s*m*n j*nn* *gy k*rm*ny, *m*ly*k n*m r*b*lj* sz*n*sz*t *z...
A NER emberei köröznek a volt balatonberényi gyermeküdülő fölött
belabo: *k*n*k k*t*l*z* f*z*tn* * h*lyj*gy*rt, *z n*h*zm*ny*zh*t*, h*gy ...
„Ötször át kellett ülnöm, és a kalauz is beszólt” – Egy egészségügyi dolgozó az ingyenes utazás tortúrájáról