NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Csak Szombathely

Szerintünk ezek a legkreatívabb és a legfurcsább utcanevek Szombathelyen

Digitális expedíción voltunk.

Szombathely utcáinak régi épületeit már elkezdtük felfedezni

01.14. 19:12

Lessen be Szombathely egykori örömtanyájára Kelemen Zoltánnal!

/ galéria gal. 7 hsz. 3 kapcs. /
A szombathelyi születésű színész úgy vezet körbe minket a városban, ahogy egyetlen hivatásos idegenvezető sem.
, fény derült megannyi terület titkos, elfeledett múltjára. Most egy másik módon, digitálisan jártuk körbe kedves kis városunkat, érdekességek után kutatva. Milyen utcanevekkel találkozunk általában? Szinte minden településen van egy Béke utca , az Árpád-kori vezérek nevei is gyakran visszaköszönnek, ahogy a magyar költők és a környező települések megnevezései is.

Egy nagyobbacska városban - mint amilyen Szombathely - már elég érdekes és szokatlan nevekkel is találkozhatunk. Például a Márton Áron utca mellett egy egész füvészkertet találunk. Van itt minden: Gyömbér utca, Tárkony utca, Csombor utca, Kapor utca, Torma utca, Izsóp utca, Szamóca utca, Málna utca, Sáfrány utca, Zsálya utca, Menta utca, Retek utca és Bors köz . Arra biztosan zöldebb a fű is!

Érdekes utcanevek SZombathelyen
fotó: Google Maps

A Napfény étteremnél találtam Tavasz utcát, Nyár utcát, és Ősz utcát , a Tél utcáról (a Google szerint mindenképp) megfeledkeztek. Rákerestem, hátha a Tél utca eltévedt valahol a térképen. Megtaláltam a Tél utcát , a város felől az Erdei iskolán túl, a Jégpince út környékén. Legnagyobb meglepetésemre itt is találtam Tavasz utcát, Nyár utcát, és Ősz utcát is . Na most igazodjon el egy futár, hogy mégis hová kéne vinnie a pizzát, ha e három hely egyikét adják meg kiszállítási címként.

Érdekes utcanevek SZombathelyen
fotó: Google Maps

Szórakoztató, hogy mennyi természethez kötődő utcanévvel lehet találkozni. Hogy fokozzuk a helyzetet, képzeljük el, hogy végigsétálunk a Mezei utcán: Mákvirág utca, Fenyő utca , aztán elmegyünk egészen a kanyarig, ahol megint egy Fenyő utcával találkozunk, csak épp a másik oldalról csatlakozik be. Még jó, hogy kreatívok vagyunk - csak el ne tévedjünk!

Érdekes utcanevek SZombathelyen
fotó: Google Maps

A másik hiba a Mátrixban a Szalónak utca. Ezt valamiért ketté vágták . A Babits Mihály utcából indul az eleje, van ott pár ház, aztán zsákutca. Kis szünettel kiérünk a Szent Flórián körútra, amivel párhuzamosan halad a Krúdy Gyula utca . Na, innen folytatódik a Szalónak utca .

Érdekes utcanevek SZombathelyen
fotó: Google Maps

Az Erdei iskola utcával párhuzamosan "kreatív" utcanevekkel találkozhatunk. Van I. utca, II. utca, III. utca, egészen VI. utcáig.

Érdekes utcanevek SZombathelyen
fotó: Google Maps

Meghökkentő, hogy létezik még az Élmunkás utcanév . A fiatalok talán nem is tudják, hogy az "élmunkás" kifejezést az ötvenes években használták azokra az ipari vagy mezőgazdasági munkásokra, akik kimagaslóan nagy teljesítményt értek el, kevés selejttel vagy selejt nélkül dolgoztak, és ezért kitüntették őket.

Érdekes utcanevek SZombathelyen
fotó: Google Maps

A Kenyérvíz utca szintén zavarba ejtő. Esküszöm, beírtuk a Google-ba, csak a szombathelyi utcára vonatkozó dolgokat dobott ki. Lehet, hogy vallási eredetű? Körbe kérdeztem nagyszüleimet: ők tudják, hogy a kenyeret meg szokták kenni vízzel, mielőtt elkezdenék sütni, de hogy azt kenyérvíznek neveznék... Kenyérvíz? "Nórmális, Margit?!?!" Ha bárki tudja, mi az a kenyérvíz, könyörgöm, írja meg nekünk, mert különben nem tudok aludni!

Érdekes utcanevek SZombathelyen
fotó: Google Maps

Mesébe illő nevek: Százhold utca és a bábfilmsorozatból is ismert Futrinka utca.

Aztán ott van Szombathely istennői komplexuma Minervával, Silvanával, Vestával, Lunával, Justitiával, Concordiával, Fortunával, Demeterrel, Dianával, Viktóriával, Ariadnéval és Nikével. Ha már nőkről elnevezett utcából olyan kevés van

2020.09.02. 07:27

Ön szerint Szombathely 681 utcájából hány van nőkről elnevezve?

/ csak szombathely 6 hsz. /
Gondoljon egy számra, és kattintson, hogy eltalálta-e!
(tizenkét darab), legalább a szintén tizenkét darab női istennő némileg javít a helyzeten. De a huszonnégy nő még így is szerény aránynak számít az összesen 681 utcához képest Szombathelyen.

Érdekes utcanevek SZombathelyen
fotó: Google Maps

Kapcsolódó

2020.09.02. 07:27

Ön szerint Szombathely 681 utcájából hány van nőkről elnevezve?

/ csak szombathely 6 hsz. /
Gondoljon egy számra, és kattintson, hogy eltalálta-e!

Hozzászólások (5)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

spq2s: *tt v*lt m*r *z *d*ly*! T*l*n v*g*t *r * m*d*rn g*tt*k k*rsz*k*....
Két kocsihely egy lakáshoz és egyebek - Egy rendelet miatt másként kell majd építkezni Szombathelyen
west: K**l*m*zh*t*d *z *l*bb**k*t *bj*kt*v*n *s f*gg*tl*n*l: -r*k*rd ...
Orbán Viktor kimondta: „Csupa rossz hírem van”
realista: K*m*n,*z *sk*l* *s V*z*nt* *tc* k*rny*k* t*l* v*n j*bbk*z*s,*z*z...
Újabb négy szombathelyi útkereszteződés kap tükröt
busman: T*p*rz*k*ln* n*m, d* s*k*t r*h*gn* * h*zz*d h*s*nl* gy*k*r*k*n *...
Nyilvánosságra hozták, milyen mellékhatásai lehetnek a kínai vakcinának
realista: T*gn*p H*rn*d* Zs*lt *z *TV-b*n m*r sz*nt* k*sz ,*ld*nt*tt t*nyk...
"Nem tesszük a csizmát az asztalra, nem fúrunk olajkutat az Őrségben"