NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Csak Szombathely

A kölcsönautótól a fertőtlenítővadászaton át a lélegeztetőgépig – Összefogott Szombathely a Facebookon

Civil kezdeményezésre megalakult a közösségi oldalon egy csoport Szombathely összefog! néven, melyhez bárki csatlakozhat, hogy segítsen ebben a nehéz időszakban.

Biztosra vesszük, hogy nem kell már bemutatnunk a világszerte tomboló koronavírus-járványt és a káoszt, amit okoz Magyarországon, és Szombathelyen is. A Vas megye főjegyzőjéhez, Balázsy Péterhez köthető Szombathely, szeretünk! nevezetű Facebook-oldal most egy kis orvosságot talált a jelenlegi, nem mindennapi helyzetre. A hét elején létrehoztak ugyanis egy csoportot a Facebookon, melyhez bárki csatlakozhat, hogy naprakész legyen és felajánlja segítségét, legyen az bármi.

„Segítsünk egymásnak a bajban! Ha ki kell váltani a gyógyszert, ha el kell intézni a bevásárlást, ha online kell korrepetálni a gyerekeket! Te miben tudnál segíteni?” – ezzel a szöveggel posztolta ki legelőször a csoportot a Szombathely, szeretünk! az oldalára.

A csoport már több mint 1500 tagot számlál, köztük például tanárokkal, vállalkozókkal és egészségügyi dolgozókkal, de temérdek átlagember is csatlakozott, akik megpróbálnak a tőlük telhető legjobb módon segíteni.

Legyen az akár olyan külföldön vagy az ország más részén látott példa megosztása, mint az alább is látható kép az étel és bevásárlás biztonságos átadásáról az időseknek. Vagy hivatalos információk és cikkek megosztása, köztük a szombathelyi önkormányzat által meghirdetett önkéntességi program terjesztése.

Kovácsné Bendes Beatrix

Így is lehet! 86 éves nagypapánk önkéntes karanténba vonult, minden nap hozzák neki az ebédet a gondozási központból, leereszti a kosarát majd felhúzza. Mi is így viszünk neki ételt és a bevásárlást,...

A szombathelyi vendéglátósok is belendültek, sorra osztják meg, hogy már náluk is van házhoz szállítási lehetőség, ki sem kell mozdulni, ha akarunk enni egy jót. Persze, ennek kapcsán lehet vitatkozni, hogy ez jó marketingfogás vagy jószándék, esetleg szimplán csak a megélhetésüket szeretnék biztosítani. Ezt mindenki döntse el magának.

De a civilek között is akadnak nagyobb felajánlások. Volt, aki például másod- vagy többedmagával nem kevesebb, mint 300 ezret ajánlott fel arra, hogy új lélegeztetőgépet vehessen a szombathelyi kórház. Igaz, ez csak töredéke az árnak, de arra buzdította a csoporttagokat, hogy ők is szálljanak be amennyivel csak tudnak, hiszen szükség lehet még ezekre a gépekre.

Megy a diskurálás arról is, hogy mi mindent lehetne bevezetni Szombathelyen is elővigyázatosságból. Volt aki felhozta példaként, hogy jó lenne, ha minden bevásárlóközpontban és élelmiszerboltban csak korlátozott mennyiséget lehessen vásárolni. Egy másik tipp pedig a távolságtartásra felszólító feliratok, matricák alkalmazása.

Sokan felajánlották például, hogy szívesen bevásárolnak az időseknek és a kórházi dolgozóknak is, mi több, volt aki felajánlott egy kitűnő állapotban lévő autót is a szombathelyi nővérnek, ápolónak egészen a járvány végéig, hogy megkönnyítsék a közlekedést.

Van, akit az asztmája sem akadályoz meg a segítségnyújtásban, hiába számít emiatt veszélyeztetettnek, de buzdítanak például a véradásra is, amire jelenleg a Vérellátóban van lehetőség. Felajánlották szolgálataikat pszichológusok és sokan jelentkeznek korrepetálás és gyerekfelügyelet kapcsán is, valamint indult jótékonysági digitális eszköz-gyűjtés is az otthoni tanuláshoz.

Ti miben tudnátok segíteni?

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

shopron: M**rt m*r* sz*m*t*tt, h*gy m*jd m*g f*gj*k m*nd*n* k**?...
A titokzatos fekete autó a nemzetbiztonsági szakszolgálaté - írja posztjában Czeglédy Csaba
jeremias: B*z*m b*nn* h*gy N**l *s m*nd*n k*s cs*pps*g m*gk*pj* *zt * s*g*...
Most akkor megkapja állami támogatással Noel a 700 millió forintos gyógyszert vagy sem?
Truthseeker: Ny*lv*nt*rt*sb*n n*m sz*r*pl* r*ndsz*m m**tt t*tt f*lj*l*nt*st....
A titokzatos fekete autó a nemzetbiztonsági szakszolgálaté - írja posztjában Czeglédy Csaba
Szentkirályi: *d**t*.N*l*t*k * g*nd*k n*m k*cs*k.* l*gn*gy*bb b*j,h*gy t* k*zt...
A vállalati koronavírus-teszt miatt az adatvédelmi hatósághoz fordult a szombathelyi TDK egyik dolgozója
Rőzsike : M*g *zt s*m t*dj*k h*gy f*g *l*k*ln* * j*rv*ny h*lyz*t, d* m*r *...
Őszig hosszabbítaná meg a veszélyhelyzetet a kormány