NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Összecsaptak a generációk Szombathelyen a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

Hogy férnek meg egymás mellett a háborús élmények, a kulcsos gyerekek és az okostelós nemzedék? Steigervald Krisztián elmagyarázta.

Október 6-án este a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtárban Steigervald Krisztián generációs szakértő tartott egy közel két órás, roppant érdekfeszítő előadást a generációk közti különbségekről, a feszültségek okairól és nem utolsó sorban arról, hogyan értsük meg egymást.

"Az idősek mindig olyan merevek, nem tudnak szórakozni és azt hiszik, hogy mindent jobban tudnak" - mondják gyakran a tizenévesek, majd a szépkorúak azzal kontráznak rá, hogy "ezek a mai fiatalok mást se tudnak csinálni, mint azt az okos kütyüt nyomkodni és senkire nincsenek tekintettel."

Eközben ott állnak középen az X-esek, az 1960 és '80 közt születettek, akiknek rengeteget kellett dolgozni azért, hogy mindent megadhassanak gyermekeiknek, ráadásul - szüleik hibájából tanulva - igyekeztek érzelmileg is szoros kapcsolatot ápolni velük, és nem értik, a nagymama miért kifogásolja oly gyakran nevelési módszereiket, a gyerek pedig miért álmokat kerget ahelyett, hogy a kikövezett úton járna.

A bábeli zűrzavarban pedig csupán egyetlen dolgot felejt el mindenki:

A változó korok változó értékrendeket, változó gondolkodásmódokat és változó igényeket formálnak.

Steigervald Krisztián generációs szakértő
fotó: Horváth G. Martin

Steigervald Krisztián Generációk harca/Hogyan értsük meg egymást? című könyve a ma együtt élő hat generáció közti különbségek mélyére ás, alaposan megvizsgálja, melyik korban mik voltak az értékformáló tényezők, fő nevelési irányvonalak és elkövetett hibák, amik hatással voltak a következő nemzedékre.

A szerző előadása után világos a konklúzió: Ha megértjük a különbségek okát, sokkal könnyebben el is tudjuk fogadni azokat.

Steigervald Krisztián a generációk közti szakadékok áthidalása mellett ahhoz is ad tanácsokat, hogyan értsük meg saját gondolkodásunkat, mire figyeljünk nagyon gyermekünk első hét évében és hogyan alkalmazkodjunk a rohamosan változó világhoz.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

demokratikus_gumilovedek: *ly*n bl*ds*g*k*t *lv*sn* *g*z* *nt*ll*kt**l*s sz*f*r*. V*n *nn*...
Civilizációs törés Németországban és nálunk
miki1950: R*zs*k*! F*gd m*r b* * sz*d*t.*st*b*s*g*k*t b*sz*lsz. M**rt k*ll...
A WHO jóváhagyta a kinai Sinopharm-vakcinát - Frissített
joska01: N*m l*p*tt *l *z s*mm*t-m*gd*lg*z*tt *rt* (h* t*d*d m* *z * f*g*...
Hogyan, miért és miből jótékonykodik Várkonyi Andrea?
joska01: *s *z m*t*tj*,h*gy m*nny*r* *st*b* *s v*gy,h*gy t* *gy *r*lt k*p...
Civilizációs törés Németországban és nálunk
joska01: *m*g *ly*n *st*b*,t*d*tl*n b*t* *mb*r*k v*nn*k k*z*tt*nk m*nt t*...
Civilizációs törés Németországban és nálunk