NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Összecsaptak a generációk Szombathelyen a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

Hogy férnek meg egymás mellett a háborús élmények, a kulcsos gyerekek és az okostelós nemzedék? Steigervald Krisztián elmagyarázta.

Október 6-án este a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtárban Steigervald Krisztián generációs szakértő tartott egy közel két órás, roppant érdekfeszítő előadást a generációk közti különbségekről, a feszültségek okairól és nem utolsó sorban arról, hogyan értsük meg egymást.

"Az idősek mindig olyan merevek, nem tudnak szórakozni és azt hiszik, hogy mindent jobban tudnak" - mondják gyakran a tizenévesek, majd a szépkorúak azzal kontráznak rá, hogy "ezek a mai fiatalok mást se tudnak csinálni, mint azt az okos kütyüt nyomkodni és senkire nincsenek tekintettel."

Eközben ott állnak középen az X-esek, az 1960 és '80 közt születettek, akiknek rengeteget kellett dolgozni azért, hogy mindent megadhassanak gyermekeiknek, ráadásul - szüleik hibájából tanulva - igyekeztek érzelmileg is szoros kapcsolatot ápolni velük, és nem értik, a nagymama miért kifogásolja oly gyakran nevelési módszereiket, a gyerek pedig miért álmokat kerget ahelyett, hogy a kikövezett úton járna.

A bábeli zűrzavarban pedig csupán egyetlen dolgot felejt el mindenki:

A változó korok változó értékrendeket, változó gondolkodásmódokat és változó igényeket formálnak.

Steigervald Krisztián generációs szakértő
fotó: Horváth G. Martin

Steigervald Krisztián Generációk harca/Hogyan értsük meg egymást? című könyve a ma együtt élő hat generáció közti különbségek mélyére ás, alaposan megvizsgálja, melyik korban mik voltak az értékformáló tényezők, fő nevelési irányvonalak és elkövetett hibák, amik hatással voltak a következő nemzedékre.

A szerző előadása után világos a konklúzió: Ha megértjük a különbségek okát, sokkal könnyebben el is tudjuk fogadni azokat.

Steigervald Krisztián a generációk közti szakadékok áthidalása mellett ahhoz is ad tanácsokat, hogyan értsük meg saját gondolkodásunkat, mire figyeljünk nagyon gyermekünk első hét évében és hogyan alkalmazkodjunk a rohamosan változó világhoz.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

spq2s: *tt v*lt m*r *z *d*ly*! T*l*n v*g*t *r * m*d*rn g*tt*k k*rsz*k*....
Két kocsihely egy lakáshoz és egyebek - Egy rendelet miatt másként kell majd építkezni Szombathelyen
west: K**l*m*zh*t*d *z *l*bb**k*t *bj*kt*v*n *s f*gg*tl*n*l: -r*k*rd ...
Orbán Viktor kimondta: „Csupa rossz hírem van”
realista: K*m*n,*z *sk*l* *s V*z*nt* *tc* k*rny*k* t*l* v*n j*bbk*z*s,*z*z...
Újabb négy szombathelyi útkereszteződés kap tükröt
busman: T*p*rz*k*ln* n*m, d* s*k*t r*h*gn* * h*zz*d h*s*nl* gy*k*r*k*n *...
Nyilvánosságra hozták, milyen mellékhatásai lehetnek a kínai vakcinának
realista: T*gn*p H*rn*d* Zs*lt *z *TV-b*n m*r sz*nt* k*sz ,*ld*nt*tt t*nyk...
"Nem tesszük a csizmát az asztalra, nem fúrunk olajkutat az Őrségben"