NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Covid 19

Itt vannak az első negyedév szombathelyi halálozási adatai, és ember legyen, aki érti őket

Viszont jó hír, hogy nem hagyott alább a gyermekvállalási kedv. Sőt!

Már egy éve folyamatosan megy a vita a magyarországi koronavírus-adatokról, sokan ugyanis szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy mennyire valósak is a számok. A hivatalos tájékoztató oldalra feltöltött számokon kívül ugyanis nem sokat árulnak el az illetékesek, ha kérdezik őket, és gyakran vissza is tartják az adatokat.

A héten például a K-Monitor számolt be a Facebook-oldalán arról, hogy hiába kérték ki 45 nappal ezelőtt Müller Cecília hivatalától a náluk lévő adatbázist a települési szintű COVID-halálozásokról, azóta sem kapták meg. Most pedig újabb másfél hónapot kértek, holott „a digitális adatbázis továbbítása a valóságban nem jelent többletfeladatot”.

Mint írják, a járvány kitörése óta titkolják ezeket az adatokat, még a polgármesterek sem ismerik a számokat. Bár hozzá kell tenni, volt már arra példa, hogy egy-egy polgármester tudott pontos adatokkal szolgálni, de ez elég ritkán fordult elő az elmúlt egy évben.

Se füle, se farka a statisztikának

Az viszont biztos, hogy az országos halálozási adatok egyáltalán nem kecsegtetnek semmi jóval. Már több mint egy hónapja 300 körül mozog a koronavírus napi áldozatainak a száma, és egyre többen tapasztalják meg az ismerősök, barátok, kollégák és családtagok elvesztésének fájdalmát is.

fotó: Nyugat.hu

Mi pedig – ahogy azt tavaly óta tesszük – ismét kikértük a szombathelyi önkormányzattól az elmúlt hónapok halálozási adatait 6 évre visszamenőleg, és be kell vallanunk, furcsa érzés töltött el bennünket.

Míg ugyanis a harmadik hullám országos szinten soha nem látott áldozatot hagyott maga után, nem ritkán napi 300 feletti elhunyttal, a szombathelyi adatokban ez alig látszik meg.

Félreértés ne essék, nem panaszkodni szeretnénk, szimplán megjegyeztük, hogy kissé ellentmondásosnak tűnnek az adatok. Míg ugyanis az országban most tetőzik a halálozás, úgy Szombathelyen tavaly év végén volt a csúcson a statisztika.

2021 januárjában 49-cel több embert veszítettünk el, mint egy évvel korábban, februárban pedig mindössze 25 a különbség, idén márciusban pedig 68-cal több halott volt Szombathelyen, mint 2020-ban.

Ugyanakkor tavaly novemberben és decemberben, az elvileg kevesebb áldozatokkal járó második hullám esetén azonban drámaian, 300 fölé csúszott az elhunytak száma.

Kattintson a képre a nagyításhoz!
fotó: Nyugat.hu

Ha lennének hivatalos területi adatok aktív fertőzöttekről, kórházban lévőkről, elhunytakból, talán más következtetést vonnánk le, így csak két magyarázat jut eszünkbe. Vas megyében a harmadik hullám enyhébb volt, mint országosan, vagy pedig az egészségügyi rendszer dolgozott jobban.

Több gyerek született

Ezúttal viszont jó hírt is hoztunk, elkértük ugyanis a halálozási statisztika mellett az elmúlt 6 év születési adatait is a szombathelyi önkormányzattól. Az oka pedig igazán egyszerű: ezekben a hónapokban kezdhet megmutatkozni a bezártság efféle jótékony hatása, ami jól látszik már a márciusi adatokon is.

Idén február még csak 5-tel több gyermek született Szombathelyen, mint tavaly, 2021 márciusában azonban már 25-tel több baba jött világra, mint 2020-ban. A februári számokban ugyan nincs nagy eltérés, de a márciusi születéseknél azonban már jóval látványosabb a statisztika. Na és ki tudja, mit tartogatnak még az elkövetkezendő hónapok.

fotó: Nyugat.hu

Hozzászólások (18)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

elbandi: h**b* m*ntr*zz*k f*ly*m*t*s*n h*gy *lt*tt *gy*n*gy f*rt*z, *tt*l...
A járványtagadók hirtelen elkezdtek maszkot viselni, hogy megvédjék magukat a beoltottaktól
elbandi: j*h h*t *k* cs*k * m*d**b*l t*j*k*z*d*k *zt *r*k m*gl*p*t*s*k. :...
„Ötször át kellett ülnöm, és a kalauz is beszólt” – Egy egészségügyi dolgozó az ingyenes utazás tortúrájáról
belabo: S*jn*l*t*s *z *s*t, v*l*j*b*n *zt m*t*tj*, m*nny*r* t*j*k*z*tl*n...
Meghalt a férj, a bank hagyatéki számlára rakta át a pénzét, amihez az özvegy most nem férhet hozzá
elbandi: > cs*k s*m*n j*nn* *gy k*rm*ny, *m*ly*k n*m r*b*lj* sz*n*sz*t *z...
A NER emberei köröznek a volt balatonberényi gyermeküdülő fölött
belabo: *k*n*k k*t*l*z* f*z*tn* * h*lyj*gy*rt, *z n*h*zm*ny*zh*t*, h*gy ...
„Ötször át kellett ülnöm, és a kalauz is beszólt” – Egy egészségügyi dolgozó az ingyenes utazás tortúrájáról