NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

A keserű ribizli biggyesztette le a szánkat

Megkóstoltuk az ország tortáit. Idén a cukormentes rabolta el a szívünket.

Most már lassan évek óta extra bónusszal szolgál augusztus 20-a. Ugyanis az

országzászló felvonás katonai tiszteletadással

mellett országtorta is jár a születésnaposnak. Én meg élvezettel kóstolom meg az éppen aktuális főszereplőt.

ország tortája 2017
fotó: Iván Ivett

A szakmai zsűri idén a Balatoni Habos Mogyoró fantázianévvel ellátott tortát választotta az ország tortájának, a cukormentes torta pedig a Pöttyös Panni lett. Hát akkor nézzük, melyik torta mit tud:

Az idei két torta nagyon habosra sikeredett. Szinte alig lehet lehámozni róluk a műanyag fóliát.

A mogyorós sütivel kezdtük a kóstolást . A torta elolvadt a szánkban és elsőként olyan érzés volt, mintha habosított mogyorós tejcsokit faltunk volna. Pár pillanattal később aztán keserű íz párosult a mogyorós ízfelhő mellé. A szánk lebiggyedt, de még a szemöldökünket is összerántotta. Egyszerűen úgy jártunk, mint a paraszt bácsi a műrepülőn: erre nem számítottunk. A szelet végére egyébként elfogy a keserű ízért felelős ribizli, és itt értettük meg, igazán miért volt szükség erre a hozzávalóra. A mogyoróhab és a tejcsokoládés karamellhab a fanyar gyümölcs nélkül egyszerűen túl geil, az embernek megüli a gyomrát. Szükségességét ugyan értjük, ám a fanyar íz akkor is sokkolt minket. Nem ez lesz az országtorták közül a kedvencünk.

Mogyoró, tejcsokis karamellahab, feketeribiszke krém
fotó: Iván Ivett

Nem így a cukormentes torta. A Pöttyös Panni szintén egy habos csoda , ugyanakkor a mákos piskóta egyrészt remek alap, másrészt elképesztően harmonizál a savanykás málnával és az édeskés szilvával. Bár savanyú ízt itt is kapunk, nem vág minket annyira mellbe, mint a mogyorótortában. Emellett pedig kellemes emlékeket idéz bennünk az öt évvel ezelőtti ország tortáról, ami a szatmári almás máktorta volt.

Pöttöy Panni a málnás, szilvás, mákos csoda.
fotó: Iván Ivett

Ha verseny lenne az országtorta és a cukormentes torta között, akkor nálunk bizony a cukormentes lenne a nyertes, szelethosszat ráverve a mogyorósra. Egyrészt a harmonizáló ízek miatt, másrészt pedig azért mert textúrákban is izgalmasabb. A habos krém és a mousse alatt ott van a piskóta és a ropogós mák. Pöttyös Panni pedig egyébként is cinkos szerető, hiszen ha nem tudtuk volna, észre sem vennénk, hogy cukormentes. Sem utóízt, sem pedig kellemetlen mellékízt nem éreztünk rajta. Ráadásul a szénhidrát tartalma is alacsony, akár gyúrósok is ehetik.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kazi: L*h*t, h*gy * 3 *v t*v*d*s, d* h*gy * C*V*D-j*rv*ny k*zd*t* *t* ...
Lezárták a mászófalat a szombathelyi Sportligetben
edmond: H*gy *llh*t *l* *ly*n h*lyz*t, h*gy *gy t*z*v*s gy*r*k f*l*gy*l*...
Eltűnt egy kislány a Balatonban
demokratikus_gumilovedek: F*p*d*s D*mszky-*t*nz*t. N*ll* t*rt*l*m. T*m*ny *mp*rt*lt b*llsh...
Egy vidéki fiú Budapesten – interjú Karácsony Gergellyel
angelica: N*k*m n*m k*ll *lm*nn*m *hh*z P*rp*c*g, h*gy m*lysz*g*nys*g*t l*...
Az igazi szegénység rejtőzködik, de létezik
joska01: S*k*dsz*r b*z*ny*t*d *st*b*s*g*d*t,t*d*tl*ns*g*d*t,t*j*k*z*tl*ns...
Az igazi szegénység rejtőzködik, de létezik