NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Az ország tortája olyan, mint Hulk

Zöld és nagyot üt!

Most már évek óta egyfajta szeánsz, hogy augusztus 20-án az ebéd utáni pilledést követően irányba veszek egy cukrászdát, hogy beszerezzem az éppen aktuális ország tortát. Kivételesen egy kezdeményezés, ami valóban fel tudta villanyozni a magyarokat. Ma is rengetegen voltak, hogy belekóstoljanak az Őrség Zöld Aranyába. Mert, aki esetleg eddig még nem hallott volna róla, tökmag olajos, málnás, fehér csokis csoda lett az idei ország torta szakmai verseny győztese. Készítőjével, Szó Gellérttel egyébként a karneváli torta versenyen össze is futottunk és meg is interjúvoltuk .

Ország tortája és cukormentes tortája 2016
fotó: Iván Ivett

Egy kicsit mindig pesszimistán állok neki az éppen aktuális tortának. Mert ugye az nem lehet, hogy valami ilyen olyan csavarral készüljön és ráadásul még finom is legyen. Ott valami világ-összeesküvés lehet csak. Valamiféle mágia, esetleg csúszópénzek, hogy adott évben éppen az legyen a győztes, ami. Idén például elképzelhetetlennek tartottam, hogy a tökmag-olaj, ami egyébként a férfi prosztatával egy idő után csodát tesz. És, amitől édesapám intő figyelemmel óvott, hogy nehogy a ruhámra cseppenjen, mert csak az ecetes olló. Szóval éppen az lesz most az, az alapanyag, amitől az idei államalapítást ünneplő tömeg szája felfelé kanyarodik majd.

Nézegettem innen, nézegettem onnan. Ez bizony zöld. Bár kétség sem fér hozzá, idáig ez az a torta, küllemre, ami igazán ünnepli lett, hiszen remekül meg van benne a piros (málnazselé), a fehér (fehér csokis ganache) és a zöld (tökmag praliné) magyar trikolór. Nos ha már a küllem ünnepi, ugyanakkor mégis kicsit bizarr elemzése megvolt, akkor villára fel. Ízleljük milyen is a belbecs.

Ország tortája és cukormentes tortája 2016
fotó: Iván Ivett

Azzzzzta. Hát mindig is bírtam, amikor különböző textúrák ülnek bele a számba. Attól pedig, hogy a külön rétegeket adó málna zselé, csokis ganache és praliné más-más táncot lejt a számba, hát odáig meg vissza voltam. A ganache habkönnyű krémje, a zselé nyelvvel szétnyomható állaga és a praliné roppanó zsizsegése egészen mennyei. És, hogy milyen a tökmag a sütiben? Nem tudom. Ugyanis elveszik. A sós íz, mankóként szolgál a málna hóna alá, ami aztán lassan rakéta lesz inkább sétabot helyet. A málnát bőven a többi íz fölé emeli, de érdekes módon mégsem lesz hivalkodó. Kissé tömény, édes, de mégsem gejl összhatás csapódik végül le. Cukorbomba, amire vígan adok tűzparancsot a villámmal és habzsolom, nyelem, ropogtatom az ország tortáját. Végül minden gyanúm szertefoszlott és igen, valóban. Remek választás volt az idei édesség.

Könnyű nyári desszert cukor nélkül

Na, de nem csak ennyiből áll ám az idei villa-csörte. Hiszen négy éve már, hogy a cukorbetegekre vagy éppen a diétázókra is gondoltak az ország tortájánál és az óta minden évben cukormentes édesség kategóriában is hirdetnek győztes. Idén az Áfonya hercegnő tortája nyerte el a díjat. Amiben egyébként neve ellenére nem csak áfonya, de erdei gyümölcsök, meggy és málna is van.

A torta küllemre olyan, mint ha selyemcukorkákat hullajtottak volna el a cukrász üzem fehér padlóján. Ettől pedig egyből kedves lesz a szemnek. Valóban, olyan hercegnős, ahogy a név is mondja.

Ország tortája és cukormentes tortája 2016
fotó: Iván Ivett

Ebben a sütiben nem keverednek a textúrák. Itt az ember villára szúr egy falatnyi felhőréteget és az egész olyan lesz, minta egy nagy, baldachinos, pihe-puha ágyba huppannánk hanyatt. A gyümölcsök kesernyés összhatása, kimondott nyári édességet varázsol azoknak, akik cukor nélkül is édes életre vágynak.

Ha nem tűnt volna eddig ki, nálunk mind a két torta csillagos ötösre vizsgázott.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

godemperor: "T*m*g*tj*-* *n, h*gy k*sk*r* gy*rm*k*kn*k f*jl*d*s*k*t b*f*...
Az NVB hitelesítette a kormány népszavazási kérdéseit, a többiekét visszadobta
duehebdud: N*gy*n s*jn*l*m *z*k*t, *k*kn*k *z *z*m*ny*g *r*r*l * l*x*s j*t ...
Soha nem volt még ilyen drága a benzin Magyarországon
duehebdud: T*lj*s m*rt*kb*n *gy*t *rt*k v*l*d. *z *t *s t*rm*f*ld k*z*tt *...
Megmutatjuk, mi okozta a nagy közlekedési káoszt a 86-os úton
kriszpo: *k*n*k "*tl*g*s" * k*r*s*t* (n* m*nj*nk b*l* m* *z *tl*g...
Soha nem volt még ilyen drága a benzin Magyarországon
joska01: H*ly*s! J* d*nt*s! *llj*nk k* * j*g**nk*rt!...
Az NVB hitelesítette a kormány népszavazási kérdéseit, a többiekét visszadobta