NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Jelentem

Íme, így készítik az ország legjobb három tortáját

Rengeteg érdekességet tudtunk meg a tortákról.

A tegnapi

2019.08.08. 20:27

Kiválasztották az idei Karnevál tortáját

/ savaria karnevál 2019 1 hsz. /
Egy feketeribizlis torta lett a győztes.
Karnevál tortája versenyen megjelentek az idei Ország Tortája Verseny dobogósai. Tóth Norbert a 2019-es Ország Tortája Verseny győztese, és Ipacs Balázs a megmérettetés harmadik helyezettje a zsűriben foglaltak helyett, míg a második helyezett Dezse Gergő itt is elindult egy tortájával. Amíg a Karnevál tortájának eredményére vártunk, az ország legjobbnak ítélt három tortából is megkóstolhattunk egy szeletet, miután a készítők beavattak minket a felkészülés részleteibe.

Boldogasszony csipkéje
fotó: Varga Mátyás

Tóth Norbert már négyszer került döntőbe, de többet már nem indul, habár fejben már megtervezte a következő évi versenyművét. A győztes finomságnál az volt a cél, hogy egyféle ízből álljon, ami minden állagban megtalálható a süteményben. Valamint fő szempont volt az, hogy az íze olyan legyen, ami hazánkban is ismer és az emberek is szeretik. A névválasztáskor a málna népies nevéből indult ki, ugyanis a gyümölcsöt a Dunántúl egyes részein, a boldogasszony csipkéjének hívják.

Dezse Gergő az idei esztendőben indult először a versenyen. A tortájában a mandulát többféleképpen használta fel. Ezt bolondította meg egy meggyes zselével, amiben a meggy darabos formában is megtalálható. Egy karamellizált fehér csoki mousset készített a tortába. Alul pirított mandulalisztes tészta, ezen mandulapralinés roppanós réteg van. Balatonakaliból szerezték a mandulát, mivel itt van a legtöbb az országban. Ezért is Akali meggyes mandulatorta a neve.

Dezse Gergő mutatja az Akali meggyes mandula tortája rétegeit
fotó: Varga Mátyás

Ipacs Balázs Kékestető nevű tortájában főleg a gesztenyés íz dominál. A tortában fellelhető mandulás krém elkészítését egy francia tanfolyamon tanulta. A sütemény tetején spagetti jellegű dekoráció található, ami Tóth Norbert múlt évi tortáján is volt. Kiemelte, hogy az ő tortáján és a nyertes finomságon is vannak olyan elemek, amiket akár magyar, akár külföldi kollégáktól lestek el. De ilyen ez a szakma, hiszen szívesen tanulnak egymástól és még náluk is okosabb és tehetségesebb kollégáiktól.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kazi: L*h*t, h*gy * 3 *v t*v*d*s, d* h*gy * C*V*D-j*rv*ny k*zd*t* *t* ...
Lezárták a mászófalat a szombathelyi Sportligetben
edmond: H*gy *llh*t *l* *ly*n h*lyz*t, h*gy *gy t*z*v*s gy*r*k f*l*gy*l*...
Eltűnt egy kislány a Balatonban
demokratikus_gumilovedek: F*p*d*s D*mszky-*t*nz*t. N*ll* t*rt*l*m. T*m*ny *mp*rt*lt b*llsh...
Egy vidéki fiú Budapesten – interjú Karácsony Gergellyel
angelica: N*k*m n*m k*ll *lm*nn*m *hh*z P*rp*c*g, h*gy m*lysz*g*nys*g*t l*...
Az igazi szegénység rejtőzködik, de létezik
joska01: S*k*dsz*r b*z*ny*t*d *st*b*s*g*d*t,t*d*tl*ns*g*d*t,t*j*k*z*tl*ns...
Az igazi szegénység rejtőzködik, de létezik