NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Könnyű

Egy forgatás háttere - Vendégmarasztaló kalandunk az erdei úttal

Tanulság: ha az Őrségben jársz, autóval ne hagyd el az aszfaltos utat!

Szerda reggel tettre készen indultunk hárman Őriszentpéterre, hogy a helyszínen nézzünk utána a MOL próbafúrási ügyének. A cikk és a videós anyag el is készült, itt meg lehet nézi

02.25. 07:08

„Nem tesszük a csizmát az asztalra, nem fúrunk olajkutat az Őrségben”

/ közélet 9 hsz. /
Beteg, idétlen koncepció ez – mondta kameránkba egy környéken lakó férfi. Őriszentpéteren jártunk, ahol a civilek tiltakozása ellenére a MOL próbafúrást akar végezni.
, de abban nem számoltunk be arról, milyen kalandban volt részünk.

Vége lett az útnak
fotó: Kiss Tamás

Azt tudtuk, hogy a helyszín a Galambos-szer, és azt is, hogy oda Őriszentpéter főutcájáról lehet felkanyarodni. Meg is találtuk a kereszteződést, kiderült, hogy szűk, kanyargós, bukkanókkal teli útról van szó, ahol gyakorlatilag csak egy autó fér el. És az is látszott, hogy nehéz lesz megállni: alig volt olyan hely, ahova félre lehetett volna húzódni.

Nem tudtuk pontosan, hova is kell mennünk, az egyik útszéli ház udvarán néhány férfi tűzifát pakolt, tőlük kérdeztük meg. Azt mondták, messze van még, menjünk egyenesen, jobbra lesz egy vadászház, és azzal szemben, az úttól kb. 400 méterre van a tervezett fúrás helyszíne. De oda autóval már nem lehet bemenni.

Elveszve a sárban
fotó: Kiss Tamás

Hajtottunk is tovább, mentünk pár száz métert, közben gyönyörködtünk a tájban, lehet, hogy ezért nem vettük észre az erdőben elbújó vadászházat. Aztán hirtelen elfogyott alólunk az út, egy tisztásra értünk, ahol a nagy sár miatt nem lehetett továbbhajtani.

Nem tudtunk mást tenni, meg kellett fordulni, a szűk út miatt azonban ez az aszfalton lehetetlen volt. Jobbra volt egy erdei út, aminek a teljes felületét avar borította. Az autóból száraznak tűnt.

Traktornak ennyire még nem örültünk
fotó: Kiss Tamás

Sofőrünk megpróbált rátolatni, hogy meg tudjunk fordulni, sajnos, gyorsan kiderült, hogy ez nem volt jó ötlet. Az avar alatt mély sár volt, amiben meg is ült a kocsi, néhány próba után még mélyebbre csúszott.

Egy ideig próbálkoztunk, faágakat pakoltunk a hajtott, első kerekek alá, próbáltuk megtolni, de csak rontottunk a helyzeten. Az autó lecsúszott a lejtőn, és mozdíthatatlanná vált.

Úton a szabadság felé
fotó: Kiss Tamás

Két kollégánk így elindult gyalog vissza az úton, és pár perc múlva meghozták a segítséget, négy helyi férfi személyében, velük az említett vadászháznál találkoztak. Némi kupaktanács után egyik visszasétált, majd megjelent egy traktorral és vonókötéllel.

Már csak meg kellett találni, hol lehet a kötelet a kocsihoz csatlakoztatni, közben vészesen közeledett az időpont, amire a polgármesteri hivatalban kellett volna lennünk. Telefonon jeleztük, hogy késünk, megnyugtattak, hogy amíg lehet, várnak ránk.

Kiszabadulva, köszönettel és hálával
fotó: Kiss Tamás

Aztán egyszer csak a traktor elkezdte húzni az autót. Túlzások nélkül, olyan gyorsan rántotta ki a kocsit a sárból, és húzta fel az aszfaltra, hogy pislogni is alig volt időnk közben.

Megkönnyebbülés, mosoly, az egyik őriszentpéteri férfi megjegyezte: "Ez a vendégmarasztaló Őrség."

Hála és köszönet segítőinknek, mi is megfogalmaztunk egy jó tanácsot: Ha az Őrségben jársz, autóval ne hagyd el az aszfaltos utat!

Hozzászólások (10)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : *zt *z *d**t*zm*st! N*m *k*r*m *lh*nn*! * f* t*ng*ly k*l*t -ny...
A szombathelyi Fő téren hosszában nem lehet biciklizni. De jó ez így?
miki1950 : M*g*nt *gy*t k*ll, h*gy *rts*k. S*jn*s *tt t*rt*nk m*, *gy k*ll...
Megszólalt Müller Cecília a harmadik oltásról és annak vakcináiról
miki1950 : M*r n*gy*n *d*j* v*lt! F*nt*s, h*gy * sz*l** k*cs*t m*gny*g*dh*...
Megkapta a várva várt kezelését az SMA-beteg Noel
miki1950 : *l n* m*rj t*nn*, m*rt f*lh*b*r*d*s*mb*n m*gk*r*sl*k *s *z *rr*d...
Keserű valóság - A magyarok háromnegyede szegénynek számít uniós szinten
miki1950 : T* n* l*gy*l m*r l*k*tt! T*d*d h*nysz*r *rt*m l* k*mm*nt*t k*cs...
Keserű valóság - A magyarok háromnegyede szegénynek számít uniós szinten